HP Scanjet 5530 PhotoSmart skener

Test plochého skeneru není pro tuto rubriku typickým, ale skener Scanjet 5530, který Hewlett-Packard v říjnu 2003 na trhu představil, má takové vlastnosti, které mohou být zajímavé jak doma, tak v malém DTP studiu. Jde o originální řešení skenování více fotografií najednou. HP Scanjet 5530 vychází funkčně z modelu Scanjet 5500c. Nabízí však vyšší rychlost, kvalitnější obraz a dokonalejší software k úpravě naskenovaných materiálů.

Úvod

Skener HP Scanjet 5530 představuje komplexní digitální systém zpracování obrazového materiálu a to jak neprůhledného – hotových fotografií, tak filmového – negativů a diapozitivů. Je maximálně využito HP technologie hromadného skenování fotografií, dobré optiky skeneru a softwarového zpracování obrazu. To vše dohromady umožňuje rychlé pořízení skenů vysoké kvality, použitelných jako archiv, nebo k vytvoření prezentace fotografií na CD, či DVD. Náš test má ukázat, jak to funguje v praxi.

Konstrukce

Tělo skeneru svými kosmickými tvary budí dojem spolehlivosti. Je poměrně velké a rozhodně není lehké. Má odnímatelné horní víko s integrovaným podavačem fotografií. Po odejmutí můžeme na předlohové sklo položit masku nástavce pro skenování kinofilmů a do ní zmíněný nástavec. Nástavec i víko nesmí uživatel zapomenout připojit konektorem ke spodnímu dílu skeneru. Všechny konektory, včetně napájení, má skener vyvedené vzadu. Naopak veškeré ovládací prvky a display jsou umístěny na přední šikmé stěně. Fotografie se vkládají do podavače po 24 ks. Dokumenty je nutno ručně položit na předlohové sklo. Hardwarové rozlišení skeneru je 2 400×4 800 dpi, hloubka barev 48 bitů.

Ovládání

Ovládání je snadné a promyšlené. Většinu používaných funkcí lze vyvolat stiskem jednoho ze 6-ti tlačítek funkcí na čele skeneru. Kromě nich jsou zde ještě tlačítka vypnutí / zapnutí, nulování a dvě ovládající display. Ke komunikaci slouží LCD displej. Tlačítko zapnutí svítí v aktivním stavu krásně modře.

Komunikace s počítačem

Pro připojení k PC je skener vybaven rozhraním Hi-Speed USB, které odpovídá specifikaci USB 2.0. Skener může pracovat jak s PC, tak s počítači Macintosh v programech W98 a vyššími.
Instaloval jsem jej na, dnes již stařičké, Pentium 800 s obyčejnými „pomalými“ USB porty a OS W98. Instalace ovladačů a programů byla bezproblémová, i když vyžaduje 700 MB volného místa na disku. Vše fungovalo na první pokus, jenom jsem nemohl plně využít rychlosti skeneru, nemám totiž USB typ 2.0. Při skenování HP Scanjet 5530 používá software pro automatickou korekci obrazu. To zaručuje kvalitu zhotovených digitálních fotografií s barvami co nejbližšími předloze. Uživatelé pak ještě mohou skenované snímky dále upravit. Dále má Skener HP Scanjet 5530 ve výbavě software Arcsoft Collage Creator a Adobe Photoshop Elements 2.0. S programovým vybavením HP Photo and Imaging je možné digitální fotografie sdílet, zobrazit i archivovat. Pomocí HP Instant Share je možné naskenované fotografie posílat prostřednictvím elektronické pošty. S funkcí HP Memories Disc Creator lze vybrané snímky doplnit hudbou, komentářem nebo zvuky a vyrábět tak zajímavé multimediální prezentace. Samozřejmě jdou digitalizované fotografie jednoduše ukládat na CD.

Práce se skenerem

Práce s HP Scanjet 5530 je opravdu snadná. Stačí vložit fotografie, dokument, nebo kinofilm a stiskem jediného tlačítka se operace provede v optimálním nastavení. Chceme-li nastavit vše podle svého, můžeme tak učinit pro každou operaci zvlášť. Po spuštění skenuje HP Scanjet 5530 téměř okamžitě. Fotografie do velikosti 10×15 cm, po vložení do vstupního zásobníku v zadní části skeneru, procházejí útrobami skeneru na vzduchové vrstvě tak, aby se nepoškodila jejich citlivá emulze, jinak náchylná k poškrábání. Svojí cestu fotografie ukončí ve výstupním zásobníku v přední části skeneru. Jde o originální řešení HP. Převedení balíčku 24 fotografií na digitální soubor trvá s připojením USB 2 asi 5 minut (až 5 foto/min.), mně to s „pomalým“ USB trvalo 10–11 minut (až 2,5 foto/min.). Skenoval jsem pomocí podavače 300 různě starých a zkroucených fotografií za sebou a došlo k 25 zásekům podávání. U souboru nových fotografií se mně to nestalo. S pomocí adaptéru pro průhledné materiály je možné vcelku jednoduše skenovat negativy i diapozitivy do šířky kinofilmu.

Testovací snímky a podmínky

HP 5530

Skener HP Scanjet 5530 charakterizuje bez nadsázky výborná kvalita skenů z neprůhledných předloh, rychlost a automatický podavač fotografií. Přidáme-li k tomu snadnou obsluhu a možnost digitalizace obrázků z kinofilmu, máme v rukou solidní přístroj na digitalizaci našeho fotografického archivu.

HP 5530 film HP psc 1210
Coolscan IV HP 5530 celý test
HP 5530 rozlišení HP psc 1210 rozlišení
HP 5530 rovnoměrnost chodu HP psc 1210 rovnoměrnost chodu
HP 5530 šedá stupnice HP psc 1210 šedá stupnice

Závěr

Z naskenovaných fotografií jsem vybral jednu, která je zde prezentována jako sken fotografie a negativu na HP 5530, pro srovnání byl pořízen sken na jednoduchém multifunkčním zařízení HP psc 1210 a sken negativu na Nikonu Coolscan IV. Všechny skenery byly v základním nastavení, bez přiostřování jen Coolscan IV měl zapnutou funkci odstranění škrábanců. Dále jsem do ukázek zařadil sken testovacího obrazce a jeho výřezy opět pro srovnání zhotovený na HP 5530 a HP psc 1210. Zvětšíte-li si ukázky kliknutím na náhled, budete moci dobře porovnat výsledky.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    15.12.2003 12:55

    Když porovnám scan fotografií 10x15 od HP 5530 a HP 1210, tak mi jednoznačně vychází lépe HP 1210, jak barevným podáním, tak rozlišením, kontrastem a ostrostí, což je pro mne překvapení, protože u speciálního skeneru bych čekal lepší výsledek, než u multifunkčního zař. Ale přitom čárové testy vyznívají spíš lépe pro 5530. Jak to ?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram