Test Olympus Camedia 740 Ultra Zoom díl I.

Prodejce digitálních foto-aparátů České počítače nám zapůjčil do redakčního testu zajímavou novinku, fotoaparát Olympus Camedia C-740 Ultra Zoom. Ve srovnání se svým předchůdcem C-720 UZ má několik změn a vylepšení. Jedná se také o velice univerzální přístroj, a to s ještě větším rozsahem transfokátoru, než C-720 UZ.

Úvod

Fotoaparát Olympus Camedia C-740 Ultra Zoom mi byl zapůjčen společností České počítače (odkaz na on-line nabídku tohoto prodejce digitálních fotoaparátů zde) k testování na 2 týdny. V balení je kromě C-740 dodáváno: návod, krytka objektivu, programové vybavení, USB kabel, TV kabel, 2ks lithiové baterie CR-V3 a 16 MB xD-Picture Card. Návod je celkem dobře udělaný, je však třeba se v něm nejdříve zorientovat. Po prvním seznámení zjistíme, že fotoaparát lze dostatečně pevně držet i jednou menší rukou. Ovládání je umístěné v dosahu prstů a použitá symbolika je dobře srozumitelná. V současné době je v prodeji z této řady ještě C-750, která má s C-740 shodnou optiku a navíc zvuk, možnost dálkového ovládání, možnost přídavného blesku OLYMPUS FL-40 a FL-20, kovové tělo a čip se 4 Mpx.

Konstrukce

Konstrukce C-740, stále tvarově vychází z osvědčené C-700. Všechny nastavovací prvky jsou umístěny na zadní stěně a nahoře s přihlédnutím k ovládání pravou rukou. Tělo C-740 z kombinace kovu a plastů je dobře tvarované a do menší ruky přesně „sedne“. Tak jako u C-720 jde nastavování tlačítky a kruhovým voličem snadno bez náhodných chyb. Na horní stěně je umístěna spoušť, kruhový volič režimů a výklopný vestavěný blesk. Na zadní stěně jsou kromě pevné 3,8 cm TFT LCD barevné obrazovky se 110000 pixely, tlačítka zapnutí a vypnutí fotoaparátu, aretace expozice / otáčení snímků, zapnutí a vypnutí displeje, série snímků / koš, makro režim, bodové měření / přímý tisk, nastavení zábleskových režimů / zámek snímku, ovladač zapnutí vestavěného blesku a u této značky již typický, křížový volič s potvrzovacím tlačítkem „OK“. Spodní stěna je vybavena pouze plastovým stativovým šroubem a dvířky prostoru baterií. Na pravé stěně jsou plastová dvířka prostoru pro xD paměťové karty na levé stěně jsou pod plastovými dvířky umístěny konektory externího napájení (6V), USB připojení k PC a video připojení k televiznímu příjimači nebo videu. Chloubou této řady OLYMPUSů je 0,5" barevný LCD EVF (Electronic View Finder) hledáček se 180000 pixely. Mně se s tímto hledáčkem velmi dobře pracovalo. Obraz v hledáčku odpovídá skutečnému obrazu na čipu a navíc lze v hledáčku nastavovat a vidět vše jako na displeji na zadní stěně včetně diskrétního prohlížení uložených snímků. Šikovná by zde byla funkce automatického přepnutí při přiblížení hledáčku k oku, kterou některé jiné přístroje mají. Změnou k lepšímu proti C-720 je objektiv, který svým rozsahem odpovídá druhému předchůdci – C-700 UZ – 10× optický transfokátor Olympus 6,3 – 63 mm; F2,8 – 3,7; 11 členů v 7 skupinách včetně dvou asférických čoček a jedné ED čočky (ekvivalentní objektivu 38–380 mm pro 35 mm film). Přihlédnu-li k dobrému makru a supermakru již od 3 cm tak taková optika nám vyhoví ve většině situací s nimiž se setkáme. Fotoaparát ještě nabízí plynulé 1–3× digitální zvětšení (tedy až 30× zoom). Digitální zoom podstatně sníží kvalitu obrazu, jeho použití je jen krajním řešením. Uvnitř fotoaparátu je použit CCD snímač s úhlopříčkou 1/2,5", 3,34 miliony pixelů celkem (RGB snímač). Jako příslušenství jde kromě xD karet přikoupit předsádkové čočky TCON-17 (telepředsádka) a WCON-07 (širokoúhlá předsádka).

Ovládání

Ovladače vyvedené na povrch přístroje jsou uspořádány stejně přehledně jako u modelu C-720. Všechna tlačítka fungují jistě, nehrozí jejich náhodné zmáčknutí. Spoušť má dobře definovanou polohu „namáčknutí“ a spuštění. Ovladačům jsou většinou přiděleny kombinované funkce. Záleží, je-li zvolen režim fotografování nebo prohlížení. Přímo na voliči programů jde nastavit tyto režimy: Prohlížení, Automat, Portét, Sport, Portrét v krajině, Krajina, Noční scéna, Autoportrét, Kamera, 4 vlastní nastavení, Priorita clony, Priorita expozičního času, Plně manuální nastavení, Programové nastavení. V automatickém režimu je vše nastaveno. Programové nastavení umožňuje nastavit vše kromě kombinace času závěrky a clony, ostatní režimy jsou optimálně nastaveny pro danou scénu. Další nastavování téměř všeho je možné v menu. Velmi příjemné je nastavování korekcí přímo křížovým voličem po 1/2 EV.

Menu

Tak jako u C-720 se i u C-740 stiskem tl. „OK“ na displeji objeví rozcestník pro rychlou volbu kategorií menu. Vpravo se dostaneme do úplného výběru, kde jde nastavit vše na roletkách s funkcemi, které jde otáčet stále dokola. Vše je jednoduché avšak někdy trochu zdlouhavé. Aktivní funkce jsou žluté s černým textem a rámem, právě vybraná funkce je zelená. Funkce, na kterých v daném nastavení nelze nic měnit, jsou průhledné. Logika je: tl. „vpravo“ se dostáváme do dalších úrovní příslušné funkce, tl. „vlevo“ pak zpět, tl. „nahoru“ a „dolů“ se pohybujeme v roletkách menu a tl. „OK“ zvolené potvrzujeme (dalším mačkáním tl. „OK“ se také dostaneme z menu). V menu lze nastavit kromě všech funkcí běžných u digitálních fotoaparátů ostrost, kontrast, saturace v cca. 5-ti krocích. Dále mně zaujala možnost editace již vyfocených snímků. Jde upravit jeho velikost, jde změnit do sépiového nebo černobílého tónu. Je zde možnost vložení dvou snímků do jednoho políčka, panorama, dobře řešený auto bracketing a sériové snímání. Po každé úpravě již hotového snímku na kartě, ať jde o editaci nebo převod do černobílé fotografie se vytvoří nový, upravený snímek a ten původní zůstane zachován. V nastavení bílé lze kromě automatiky volit vyvážení na slunce, zataženo, žárovku a 3 typy zářivek. Dále jde barevné ladění snímku upravit do teplých nebo studených tónů. Funkce pixel mapping vyhledávající a softwarově nahrazující nefunkční buňky na CCD čipu je u této kategorie překvapující. Zajímavé funkce má i videozáznam, který lze po natočení stříhat a editovat.

Přehrávání

Přehrávání volíme horním otočným voličem jako samostatnou funkci nebo je možné jej zapnout v režimu snímání dvojitým stiskem tlačítka na zadní stěně. Páčkou ovládání zoomu lze zobrazit všechny obrázky najednou a postupně zvětšovat vybraný obrázek až 4×. V obrázcích se pohybujeme jako u C-720 pomocí křížového voliče. Jde volit zobrazení indexu (4, 9, 16 snímků) a lze snímek stranově otočit. Vše je vidět též v hledáčku C-740. Jde tak bez problému posoudit kompozici a ostrost snímku i za plného slunce.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Mayo2
    Mayo2
    01.07.2003 08:16

    Pre Zinedi. Vyskúšal som automatické vyváženie bielej pri osvetlení žiarovkou. Musím konštatovať, že vyváženie bielej funguje celkom dobre, pretože ružový nádych sa nepotvrdil (fotil som čistý biely papier, časopis Chip, biely papier s farebnými geometrickými útvarmi). Osvetlenie žiarivkou a pod mrakom som neskúšal (nemal som zatiaľ možnosť) takže k týmto podmienkam sa neviem vyjadriť.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    07.07.2003 12:07

    Pro Mayo2 : Věřím, protože když fotíš čistý bílý papír (nebo místnost s bílými zdmi) automatika se většinou chytne docela dobře, protože má z čeho si tu bílou naměřit. Horší je situace, kdy se za nestandardního osvětlení čistě bílá na fotografovaném objektu nevyskytuje - pak pomůže jen nosit s sebou bílou čtvrtku a vyvážit na ni ručně.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    07.07.2003 12:28

    Co mi ale hlavně u 730-ky vadí je vysoký šum a špatné ostření za šera. Večerní snímky jsou i při ISO 100 dost zašuměné a při ISO 200 téměř nekoukatelné. Zajímalo by mne, zda se v tomto 740 zlepšila.

  • Mayo2
    Mayo2
    08.07.2003 08:16

    Nemal som biele steny, fotil som Chip hodený na koberec, na ktorom ni je ani štipka bielej farby. A osvetlenie : jedna 60W žiarovka v kríštálovom lustri tak že nic moc. Skúšal som aj nočné scény. Nestiahol som obrázky do PC len som si ich zväčšil na LCD a snímky sa zdali byť čisté. Ale čistotu ukáže až PC, tak že vyskúšam a napíšem.

  • Mayo2
    Mayo2
    11.07.2003 12:56

    Pre Zinedi : Vyskúšal som fotenie nočných scén, automat nastavil ISO250, fotka bola celkom dobrá ale viditeľne zrnitá. Tak som to zobral do vlastných rúk a fotil som s manuálnym nastavením. Výsledky boli oveľa lepšie. Nastavil som ISO100. Pokiaľ chceš vidieť snímky, môžem ti ich poslať mailom takže daj vedieť.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram