Nikon Z8: první dojmy

Bezzrcadlovka Nikon Z8 je lehčí a menší bratr vlajkové lodi Nikon Z9 s prakticky shodnými parametry (sensor 45,7Mpix, sekvenční snímání 20fps do RAW, video 8k 60fps. Chybí jen vestavěné GPS, display i hledáček stejný. Cena 112,900 Kč s dostupností na konci května 2023.

Vlajková loď Nikon Z9 he na trhu více než rok. Proto se čekalo, že Nikon s nástupcem Nikon Z7 II, kde nasadí technologie z Nikonu Z9 , ještě chvíli počká. Nikon Z8 je však tady v květnu 2023. Podrobný test Nikon Z9, jehož technologie Nikon Z8 používá, najdete zde. Uživatelský test objektivu Nikkor Z 400 mm f/2,8 TC VR S na těle Nikon Z9 najdete zde.

Nikon Z8 stejně jako Z9 má pouze elektronickou závěrku a používá stejný procesor Expeed 7 a stacked CMOS sensor s rozlišením 45,7Mpix.

Mechanické vlastnosti a ovládání

Nikon Z8 má výbornou ergonomii a velmi dobře se drží. Bateriový grip není součástí těla. Je zajímavostí, že pokud si ho dokoupíte, bude tělo Nikon Z8 o trochu větší, než Nikon Z9. Co se týče hmotnosti je pořadí následující. Nikon Z9 váží 1340g, asi nejlepší zrcadlovka Nikonu 850D 1005g, Nikon Z8 910g. Není to lehká bezzrcadlovka, ale pro třeba pro portrétní, svatební fotografy a hodně cestující wildlife fotografy je to značné odlehčení. Sportovní fotografové asi dají stejěn přednost Nikonu Z9. Ve srovnání s konkurencí jiných značek je Nikon Z8 nejtěžší (Canon R5 je 738g, Sony A1 665g, Nikon Z7 II pak 675g.

Nikon Z8 je zatěsněn proti prachu a stříkající vodě. Při výměnách objektivů se vysune přepážka tak, aby se prach nedostal na sensor. Jen si tuto vlastnost (feature) musíte aktivovat v menu.

Ostření a sériové snímání

Nikon tvrdí, že algoritmy autofokusu jsou u Nikonu Z8 převzaty v Nikonu Z9. To je určitě dobrá zpráva. Nikon Z8 nabízí pestrou škálu objektů, které vyhledává včetně ptáků, letadel apod.. Při fotografování zvířat se Z9 se mi však více osvědčovala klasická metoda ostření jedním, různě velkým bodem, kde byla reakce autofokusu okamžitá.

Rychlost sériového snímání je 20sn/s a s crop faktory trochu šílených 60sn/s či dokonce 120sn./s. Musíte se pak připravit na koupi dostatečně rychlé a velké paměťové karty – 500GB, rychlost 1500 MB/s.

Hledáček a monitor

Hledáček je výborný a shodný se Z9 – rozlišení 3,6milionů a obnovovací frekvencí 60 nebo 120Hz. Trochu zklamání byl pro mne monitor, kde Nikon nezavedl plně otočný monitor podoběn jako Canony R5/R6 nebo Sony A7R V, který se také poučil.

Video

Všechny fotografické firmy tlačí video a zaměřují se na tvůrce obsahu. Nikon Z8 nabízí impozantní 8K/60sn. Schopnost takto vysoké rychlosti snímání a přenosu dat umožňuje všemožné zpomalování záběrů apod.. Video umí točit jak v 10-ti, tak 12-ti bitové barevné hloubce a to do formátu N-Raw nebo ProRes Raw. Tohle je však už záležitost pro opravdové specialisty filmaře. Zdaleka ne každý editor videa tohle umí zpracovávat. V budoucnu to však může být jinak. Rychlá a dostatečně velká paměťová karta je pro video s rozlišením 8k samozřejmostí. Z 8K videa můžete extrahovat jednotlivé snímky s rozlišením 33Mpix.

Ostatní

Dva paměťové sloty a1 (CFe Type B/XQD, 1 UHS II SD). Modely Nikon Z5. Z6II, Z7 II a Z8 používají baterie EN-EL15 a EN-EL15C.

Nikon Z9 nabízí fotografování do formátu HEIF, který nabízí větší dynamický rozsah a kvalitu obrazu ve srovnání s JPEG, při srovnatelné velikosti. Ne všechny editory však dnes tento formát otevřou, ale zdá se, že mu patří budoucnost.

Mám rád jednoduchost. Protože hodně cestuji, mám rád GPS modul vestavěný v těle fotoaparátu. Polohu lze samozřejmě synchronizovat přes čas v hodinkách, ale je to práce navíc. Škoda.

Nikon Z8 má dva USB-C porty, které lze použít jeden pro napájení, druhý pro přenos dat.

Závěr

Oznámená cena 112900Kč odpovídá této třídě fotoaparátů a Nikon si určitě dobře hlídá svoji hlavní konkurenci Sony a Canon. Díky menší hmotnosti a rozměrům je Nikon Z8 univerzálnějším přístrojem pro širší obec profesionálních fotografů či těch, kteří chtějí tu nejlepší technologii. Důležité bude rozšířit více i nabídku objektivů vyvinutých pro bajonet Z.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram