FOTOVIDEO KVĚTEN 2023

S novým měsícem, již tradičně, přinášíme malou ochutnávku magazínu FotoVideo pro květen 2023. V tomto čísle Vás čeká rozhovor s fotografem Vladimírem Kyselou, s Petrem Bambouskem a objektivem Laowa 6 mm f/2 se podíváte do Kostariky a na Petr Kozlík Vám úkáže, jak fotí portréty na Xiaomi 13 Pro.

Životodárná voda a my to myslíme dokonale fotograficky. Vetkněte své myšlenky, svého ducha, svůj život do květnových fotografií. Celý měsíc (samozřejmě i dříve, ale uzávěrka je 31. května!) můžete fotit jen a jen vodu a vše s ní spojené. Je to nádherné téma Fotografa roku hodící se do přírody, která je v plném rozpuku a časopis FotoVideo bude přitom a stále s vámi.

Květnové FotoVideo, jehož „hard copy“ si můžete koupit ve vybraných trafikách otevíráte přináší reálně ještě více informací z fotografického dění než obvykle. Podařilo se nám využít prostor beze zbytku, a navíc jsme volili více kratších článků, čímž se toho do tohoto vydání dostalo více bez snížení jeho kvality.

Začínáme multiexpozičními a až abstraktními fotografiemi Vladimíra Kysely, které střídají tři vzácné dámské návštěvy Lucie Ulčové, Olgy Stráníkové a mladé Nikol Macoszkové, z nich každá se zabývá naprosto odlišnou aktivitou. Neprozradíme více, protože jejich práce opravdu stojí za to, byť Lucie se dívá na fotografování a fotoaparáty přeci jenom z trochu jiného úhlu!

Po třech dámách přichází dva borci, kteří jsou v divé a divoké přírodě jako doma a jejichž zážitky si můžete s nimi v klidu užít Ostatně v další části tohoto vydání se k nim přidává ještě Petr Bambousek s neopakovatelným stylem testování stále oblíbenější značky objektivů. Je to pro vás tak trochu dobrá příprava na letní a podzimní cestování, které jistě mnohé z vás čeká, Tito chlapi umí a ví jak na to. Ale to jsme trochu přeskočili! Střední část květnového FotoVideo je bohatá na akce a události, ať už se jedná o významné výstavy, úvahu či povídání o dalším z důležitých fotoklubů, tentokrát z Otrokovic.

Další a velmi důležitá část je hodně praktická. Už bylo naznačeno, že se třeba někam za hranice naší země chystáte, a tak se zkuste začíst třeba do řádků Ali Hrdinové o tom, jak se fotí ve skvostné Namibii, nechte si poradit od oblíbeného Luďka Boušky jak na makrofotografii, začtěte se do velmi zajímavých řádků, které pro vás i tentokrát ve své FotoPoradně a Analogové škole připravil Petr Březina.

Vyberte si z obsahu květnového FotoVideo mimo jiné třeba:

  • Náš rozhovor – VLADIMÍR KYSELA: Fotograf by měl jet na 100 procent!
  • Gitzo inspiruje – OLGA STRÁNÍKOVÁ: Pot­řebuji víc, než jen zmáčknout spoušť
  • Na cestách – PETR JAN JURAČKA: Druhá šance na osmu a také nová kniha
  • Laowa představuje – PETR BAMBOUSEK: Laowa 6 mm f/2 Zero-D MFT v Kostarice 
  • Analogová škola – PETR BŘEZINA: Svátky klasické fotografie si nenechte ujít
  • Smartphony – PETR KOZLÍK: Jak fotí portréty a modelky s Xiaomi 13 Pro?

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram