Fotografie týdne za 1. kvartál 2023 z naší FotoGalerie

Formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí. Tentokrát za 1. kvartál roku 2023. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů na několik otázek. Odpovědi na ně spolu s přehledem všech fotek najdete v tomto článku.

Bílá peřina - Pavla Hladíková – 2. leden

Červenka – Robert Adamec - 9. leden

Koniklec - Pavla Hladíková – 16. leden

Kouzelné ráno - Eff – 23. leden

O fotografii:
Tato fotografie vznikla v Lužických horách na vrcholu Klíče, krásnou dominantou okolí s nádherných kruhovým výhledem. Podmínky byly toho rána úžasné, nádherná inverze a fotit se dalo i dlouho po východu slunce, kdy se mlhy krásně prodíraly mezi stromy. Potkala mě tam i jedna nepříjemnost, kdy mi nenadálý poryv větru shodil stativ a rozbil se můj úplně první objektiv, s kterým jsem začínala fotit.

O technice:
Foceno Nikon D500, objektiv Sigma 18–300 mm

Plážová - drapka – 30. leden

O fotografii:
Fotografie Plážová je z lednového workshopu na Baltu, pršelo, bylo všude mokro, focené při modré hodince, líbily se mi odrazy ve vodě.

O technice:
Canon EOS R6, základní objektiv 24–105cm

Karpatské louky - GL1001 – 6. únor

O fotografii:
Fotografie byla pořízena 5.2.2023 na katastru obce Lopeník.Vyrazili jsme na odpolední vycházku a focení do karpat s výhledem na západovku.Z U­herského Hradištë je to autem cca 30 minut.Bohužel vyrazili jsme už celkem pozdě a bylo jasné,že na vrchol Velký Lopeník už to nestihneme.Rozhodli jsme se tedy pro náhradní lokalitu na pastvinách a jak se ukázalo,byla to dobrá volba.Místo dobře znám, už jsem zde fotil vícekrát.Líbí se mi tahle osamocená hruška ošlehaná větry od lopenického sedla,dominující širokému okolí.Byl to krásný zážitek,barevný západ slunce umocněný naprostým tichem a souzněním s usínající krajinou.Cítili jsme se jako v pohádce…

O technice:
Pořízeno fotoaparátem Sony -ILCE-5000.

Farby jesene - xiastro – 13. únor

O fotografii:
Fotografia vznikla ešte v desiatom mesiaci roku 2021 v Malopoľskom vojvodstve presnejšie v dedinke Łapszanka. Popravde ani neviem prečo som sa dve a pol hodiny trmácal nocou 140 km z Oščadnice do Łapszanky. Azda sa mi zazdalo že by sa konečne mohlo šťastie usmiať aj na mňa a podarí sa mi na tomto mieste nafotiť jesennú náladu s rannou inverziou.

Na miesto som dorazil v dostatočnom predstihu nakoľko môj plán bol jasný. Modrá hodinka, inverzia, Ta3, hviezdy, … . Dokonalá predstava. Všetko tam bolo , akurát miesto inverzie, hnusný opar, avšak aj z toho sa mi podarilo niečo vyžmýkať. Ako sa zvykne hovorievať keď neprší aspoň kvapká. (Smile) „Farby jesene“ som nafotil len ako z núdze cnosť. Až doma po uplynutí niekoľkých týždňoch som si uvedomil že fotka ma niečo do seba a vystihuje práve „Farby jesene“.

O technice:
Fotografiu som vyfotil s kombom Nikon D610 a Nikkor AF 85 mm f / 1,8 pri nastaveniach fotoaparátu ISO100 f/5,6 a 1/250s.

Sněženky. - Pavla Hladíková – 20. únor

Jarní probouzení - drapka – 27. únor

O fotografii:
Focený šafrán je z mé zahrádky a bylo to takové to těšení se na jaro :-), líbil se mi, jak je zachumlaný v té zimní pokrývce.

O technice:
Canon EOS R6, Makro objektiv 100mm

Zrcadlení - Eff – 6. březen

O fotografii:
Fotografie vznikla v únoru 2023 na norských Lofotech, po celou dobu pobytu počasí zkoušelo, co fotograf vydrží, prudký vítr střídaly sněhové bouře, o sluníčku si mohl člověk nechat jen zdát, ale poslední den pobytu se přece jen ukázalo, vítr se utišil a já si mohla vyfotit tohle kouzelné zrcadlení.

O technice:
Foceno Nikon D500, objektiv Sigma 18–35 mm

Phare du Petit Minou - Clint63 – 13. březen

O fotografii:
Fotografie byla pořízena u majáku Phare du Petit Minou, Bretaň, Francie.

O technice:
Nikon D600, Tamron SP 24–70mm Di VC USD G2 - čas závěrky 87s, ISO 50, clona f/16, ohnisko 24mm

Jaterník podléška – posel jara… - Míla Vildová – 20. březen

Lišák - Martin Šlais – 27. březen

O fotografii:
Fotka lišky vznikla v souvislosti s focením dravců, kdy sokolník měl sebou lišku.

O technice:
Fotím na Nikon Z9 a jako objektiv jsem poprvé používal Nikon Z 400mm F/4.5 VR S, který mě opravdu překvapil svými výstupy.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram