Novinka: Canon RF 100-300 mm F2.8L IS USM

Canon Europe oznámil dnes uvedení nového objektivu RF 100-300 mm F2.8L IS USM, což znamená příchod další generace superteleobjektivů s variabilní ohniskovou vzdáleností. Nový objektiv vznikl na základě přepracování objektivu EF 300 mm f/2,8 s cílem dosáhnout vysoké kvality obrazu při variabilitě ohniskové vzdálenosti a ukázat tak závazek Canona k rozšiřování řady objektivů EOS R a RF pro fotografy a tvůrce videa.

Klíčové vlastnosti:

Rozsah ohniska 100–300 mm
Světelnost f/2.8 na celém rozsahu
Váha 2,59 kg (nejlehčí objektiv ve své třídě)
Ostření tiché, rychlé automatické s použitím motoru Dual Nano USM
Stabilizace optická s výkonností 5,5 EV, s 6 EM v kombinaci s fotoaparátem s integrovaným stabilizátorem (I­BIS)

Bezkonkurenční flexibilita

RF 100–300mm F2.8L IS USM nabízí nejvyšší kvalitu špičkového objektivu s proměnlivou ohniskovou vzdáleností v superkompaktním designu a s hmotností pouze 2,59 kg. Je pouze o 190 g těžší než objektiv EF 300 mm f/2,8L IS II USM s pevnou ohniskovou vzdáleností. Využívá bajonetu RF, který je základem systému EOS R, a díky nadčasové konstrukci tohoto bajonetu udržuje konstantní světelnost f/2,8 v celém rozsahu ohniskových vzdáleností s bleskově rychlým a přesným automatickým zaostřováním a sledováním.

Plně kompatibilní s řadou telekonvertorů Canon RF. S telekonvertorem RF 1,4× lze tento objektiv použít v celém rozsahu ohniskových vzdáleností a vytvořit tak systém s rozsahem 140–420 mm se světelností F4. S telekonvertorem RF 2× lze dosáhnout rozsahu 200–600 mm a světelnosti F5,6. To z něj dělá ideální volbu pro fotografy sportu, divoké přírody a zpravodajství, kteří nemusí během práce měnit objektivy. Navíc je to první profesionální superteleobjektiv RF, který je vybaven ovládacím kroužkem a novým přizpůsobitelným tlačítkem L.FN, které je snadno dosažitelné a umožňuje lepší přizpůsobení a manuální ovládání, což je požadavkem mnoha profesionálních fotografů.

Působivý optický výkon a vynikající kvalita obrazu

Díky své konstantní světelnosti f/2,8 je objektiv ideální pro fotografování za špatných světelných podmínek a umožňuje práci s hloubkou ostrosti pro vytvoření dramatičtějších snímků. 9lamelová kruhová clona pak vytváří nádherný bokeh, což je podpořeno novým mechanismem stabilizátoru obrazu, který využívá osvědčené systémy IS, používané u superteleob­jektivů řady Canon L. Objektiv má samostatnou výkonnost stabilizace 5,5 EV, ale díky superrychlé komunikaci s tělem fotoaparátu může tuto hodnotu vylepšit až na 6 EV. Tato stabilizace umožňuje fotografovat při nižších rychlostech závěrky a zachytit rychle se pohybující objekty při fotografování a natáčení videa bez použití stativu a stabilizátoru. Systém dokonce automaticky detekuje použití stativu a vypíná stabilizaci.

Jako vůbec první superteleobjektiv Canon vybavený dvojicí motorků Nano USM nabízí RF 100–300 mm F2.8L IS USM vysokorychlostní ostření a nejvyšší kvalitu obrazu v celém rozsahu zoomu, protože dvě ostřící skupiny jsou ovládány nezávisle. Použití jedné fluoritové čočky a čtyř čoček UD koriguje chromatickou aberaci, což produkuje neuvěřitelně ostrý obraz s malým rozptylem barev, zatímco lisovaná skleněná asférická čočka zajišťuje vysoké rozlišení od středu až k okraji obrazu.

Vyvinuto pro profesionály

RF 100–300 mm F2.8L IS USM je prvním superteleobjektivem od Canonu vybaveným dvojicí motorků Nano USM, což umožňuje rychlé a vysokokvalitní ostření v celém rozsahu zoomu, díky nezávislému ovládání dvou ostřících skupin. Objektiv obsahuje jednu fluoritovou čočku a čtyři UD čočky, které společně korigují chromatickou aberaci, což vede k vynikajícímu obrazu s minimálním rozptylem barev. Kromě toho, lisovaná skleněná asférická čočka zajišťuje vysoké rozlišení od středu až k okrajům obrazu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Josef Prachař
    Josef Prachař
    25.04.2023 16:47

    Jistě se jedná o velmi kvalitní teleobjektiv tak že kdo takový pro svou práci potřebuje,měl by zbystřit pozornost a prozkoumat svůj bankovní účet.

  • E.B.E
    E.B.E
    25.04.2023 23:21
    Reaguje na Josef Prachař 25.04.2023 16:47:

    "Jistě se jedná o velmi kvalitní teleobjektiv tak že kdo takový pro svou..." - zobrazit celý komentář

    $9499 USD to fakt ??? ...to znám jiné alternativy

  • E.B.E
    E.B.E
    25.04.2023 23:22

    ...jo a sluneční clona zvlášť. Za 650 dolarů :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    25.04.2023 23:30

    Článek mi, zvlášť na tomto serveru, přijde spíš jako vtip :-(

  • Ferinka
    Ferinka
    30.06.2023 02:20

    Dobrý den, přesuňte už tento článek do novinky/objektivy děkuji.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram