Vítězové Sony World Photography Awards 2023

Vítězem kategorie profesionálů Sony World Photography Awards 2023 se stal Edgar Martins z Portugalska za sérii portrétů z konfliktu v Libyi. Vítězem kategorie Open pak Dinoru Graue Obscura z Mexika za snímek dvojici karakar chocholatých v jižním Texasu. Dále něco o soutěži a autorech se kterými jsem mluvil v Londýně, či něco o „ne-fotografii“ vytvořené umělou inteligencí Borisem Eldagsenem, která vyhrála kategorií Creative v sekci Open.

Soutěž funguje již 16 let. Začínala na 22 tisících vložených fotografií. Počet vložených fotografií Sony World Photography Awards 2023 byl 416 tisíc ve všech kategoriích. Více podrobností o soutěži a jejich pravidlech najdete zde. Kategorie Open se soutěží na jednu vítěznou fotografii. Soutěž pro profesionální fotografy je o sérii, která musí mít příběh. Letos přibyla kategorie zaměřená na dlouhodobou udržitelnost – Sustainability.

Posílat fotografie do soutěže znamená práci na zadaní organizátora soutěže. Jako Hasselblad Masters je o umělecké fotografii nebo World Press Photo o aktuální reportáži s tématem, které hýbe světem, Sony World Photography Awards je o emocích, kreativitě a příběhu a setkávají se zde jak dokumentaristé, tak i fotografové zaměření na uměleckou fotografii. Je evidentní, že Sony, která má emoce ve své firemní vizi „Fill the world with emotion, through the power of emotion and technology“, tohle zadání hodně tlačí.

Vítězné fotografie jsem viděl vytištěné na papíře v Somerset house v Londýně. Na prohlížení nebylo moc času. Škoda. Často zde stáli autoři a bylo možné se dozvědět věci navíc. Popisek je součástí fotografie a byl hodně důležitý pro pochopení řady vystavených fotografií.

Mighty pair (česky Mocný pár)
Dinoru Graue Obscura

Myslím, že dobrá fotografie nepotřebuje barvu. Stačí jen zachytit potřebný okamžik. Když jsem fotografovala hnízdící karakary v jižním Texasu, všimla jsem si těchto dvou, které se usadily vedle sebe. Upřeně se dívaly jedním směrem a vůbec se nehýbaly. Připadalo mi, že pózují pro mne. Vyzařovaly z nich jejich mocné osobnosti.

Hlavní důraz soutěže Sony World Photography Awards 2023 je jednoznačně na kategorii profesionálních fotografů. Vítěz získává 25,000$ a fototechniku Sony. Profesionál znamená, že už máte určité jméno a publikace.

Ve čtvrtek ráno byly zástupcům médií představeni vítězové jednotlivých kategorií, kteří krátce něco řekli o svých fotografiích. Ti, kteří neuměli anglicky, měli překladatele.


Corey Arnold (USA), vítěz kategorie Wildlife and Nature

Pak se šlo na výstavu do Somerset House.


Bojovnice v improvizované burce
Autor: Edgar Martins


Rebel v tréningu
Autor: Edgar Martins


Salah, po té co přežil bitvu i Misraty
Autor: Edgar Martins

Musím říci, že Edgar Martins, který vyhrál kategorii Portrét, se po shlédnutí jeho zarámovaných fotografií, stal mým favoritem. Fotil velkoformátovým přístrojem, což jste při pohledu zblízka poznali. Fotografovat velkoformátovým přístrojem v ďábelských místech severní Afriky vyžaduje určitě jedinečné schopnosti a nasazení. Jeho portréty jsou inscenované, což při fotografování velkoformátem je „must“. Edgar je moc zajímavá osobnost a určitě pro většinu asi hodně extrémní. To hlavní, co však zaujalo porotu, byl silný příběh. Do Libye se vydal, aby zjistil něco o svém příteli, dokumentaristovi Antonu Hammerlovi, který v době války v Libyi zmizel beze stopy, jako tisíce jiných. Fotografie, které Edgar Martins pořizoval, pak vznikaly, když pátral po Antonu Hammerlovi a přicházel do styku s lidmi, žijícími v prostředí, kde zákony neexistují a jednotlivci si vytvářejí své vlastní.

Čtenáře FAčka by určitě zaujala série fotografií amerického fotografa Corey Arnolda. Corey se zabývá komplikovaným vztahem divokých zvířat a člověka v době kdy „království“ člověka stále více a více vytlačuje na naší planetě svět divoké přírody. Corey Arnold není v oblasti Wildlife žádným nováčkem. Jeho snímky a projekty byly publikovány v prestižních časopisech zejména v USA. Corey Arnold často fotografoval snímky na výstavě pomocí fotopastí.


Mývalové
Autor: Corey Arnold

Alespoň dvacet mývalů najdete každou noc v Golden Gate parku v San Francisku. Díky velkému množství odpadků, které nejsou pod kontrolou, zde mývalové přežijí v mnohem větším počtu než v divoké přírodě. Mývalové jsou nasvíceni autem, kterým jsme projížděli parkem.


Janice a její kamarádi
Autor: Corey Arnold
 

Přes zahradu Janice v Ashville v Severní Karolíně prochází koridor pro divoká zvířata. Černí medvědi sem často přicházejí, aby se napily vody z láhve určené pro psy. Janis pak s nimi komunikuje přes zasklené dveře.


Kojot
Autor: Corey Arnold

Tento mladý kojot z Chicago ve státě Ilinois by sledování pomocí elektronickému obojku s rádiem, který mu byl nasazen. Asi tři měsíce po té, co byl vyfotografován touto fotopastí, byl nalezen mrtvý, když ho přejelo auto.


Hugh Kinsella Cunningham, kterého jsem požádal o fotografii po našem povídání o střední Africe
 

Mám rád dokumentaristiku, ale zároveň nemusím naturalistické hrůzy válek a jiných hororů. Velmi sympatický mi byl proto anglický fotograf Hugh Kinsella Cunningham, se kterým jsem si dlouho povídal o centrální Africe. Vyhrál kategorii Dokumentárních projektů. Říkal mi, že to, co se děje ve východním Kongu, kde fotografoval, je neuvěřitelně podobné konfliktu na Ukrajině. Jen se liší měřítko a hlavně prostředky, které mají jednotlivé válčící strany. Velkou roli a nadějí v konfliktu jsou ženy. Ty se snaží najít cesty, jak věci dostat do trochu civilizovanějších kolejí a „válčící muže usměrňovat“. Přesto lidé umírají každý den a urovnání konfliktu, do kterého vstupují i hráči z okolních zemí i mnohem vzdálenějších velmocí, je zatím v nedohlednu.


Autor: Hugh Kinsella Cunningham
Marie, uprchlice před konfliktem v provincie Ituri, uklízí oltář v kostele misie. O několik měsíců později zde povstalci z hnutí CODECO zavraždili 18 místních obyvatel, kteří se v kostele ukrývali. Inturi, Kongo, listopad 2021


Autor: Hugh Kinsella Cunningham
Jednotky Konžské armády na hranici s Rwandou. Pozice se zde často mění. Při minulém úspěšném útoku povstalců ze skupiny M23 jen během jedné noci zde zahynulo mezi dvaceti až čtyřiceti vojáky. Severní Kivu, Kongo


Autor: Hugh Kinsella Cunningham
Mírová aktivistka Faila Kataliko hovoří s vojáky, že byly hlášeny případy znásilnění či vydírání ze strany vojáků. Beni, východní Kongo

Kategorii Portfolio vyhrál James Deavin. Fotografoval v Saudské Arábii shodou okolností v oblasti, kde jsem byl (pozn. oblast Dammamu na východě Saudské Arábie). James sem byl poslán agenturou na půl roku. Cestoval malým autem a měl díky tomu mnohem více času zemi a její lidi více poznat do hloubky. Na fotografiích nejsou ženy, které se ani v roce 2011, kdy jsem zde byl, nesměly ze zákona fotografovat. Fotografování života v Saudské Arábie stále zůstává velmi komplikovaným tématem.

James Deavin mi vysvětluje kontext fotografie přátel – mužů na konci svátku Ramadan, kdy se zde přísně dodržuje půst.


Herna v poušti, Saudská Arabie
Autor: James Deavin


Stopař, kterého James vzal k sobě do auta a jel s ním do Rijadu
Autor: James Deavin

V kategorii Sport nejvíce zaujala porotu série amerického fotografa Al Bella „Jak se hráčka baseballu prosadila i v profesionální lize mužů“.


Kelsie zkouší nadhazování před soutěžním utkáním
Autor: Al Bello


Kelsie ve svém týmu před utkáním
Autor: Al Bello

„Ne-fotografie“ Edgara Eldagsena

Hned v sobotu po návratu z Londýna jsem vedl v Praze workshop a první otázka byla na to, že soutěž SWPA 2023 vyhrála fotografie pořízená umělou inteligencí.


Pseudomnesia/The Electrician
Autor: Boris Eldagsen

Vzpomínám si, že tahle fotografie byla vystavena vytisknutá v Somerset House. S tímto dílem vyhrál Boris Eldagsen z Německa kategorii Creative v sekci Open, což je soutěž na jednu fotografii. Boris je zkušený umělec, který studoval na fakultách uměni v Mainzu, u nás v Praze, v indickém Haydarabadu. Studoval i filosofii a vystavoval v prestižních místech po světě. Nasazením AI (umělé inteligence) v obraze se zabývá delší dobu i když asi ne na úrovni trénování neuronových sítí. Jisté je, že také velmi dobře rozumí, co mají rady poroty na SWPA. V tom, jak funguje mozek, je pořád mnoho neznámých a to má symbolizovat i jeho fotografie. Až po té, co porota všechno vyhlásila, Boris zveřejnil, že obraz byl vygenerován uměle matematicky, nikoliv fotografickou cestou pomocí světla. O tom se v Londýně ještě nevědělo. Odmítl pak přijmout cenu 5000$ s tím, že chce vyvolat debatu na téma fotografie vs. “umění” generované umělou inteligencí. Tady se už nejedná o fotografickou montáž pomocí nástrojů jako Photoshop, ale vytváření matematických obrazů na základě zadání.

Koukal jsem na nějaké komentáře na internet. Tohle samozřejmě není žádný konec fotografie. V oblasti “umělecké” fotografie, kde dochází k velkým úpravám a přetváření obrazů je to určitě důležitá otázka, co je vlastně ještě akceptovatelné. Čtenářům, kteří se o oblast AI moc nezajímají, doporučuji vyzkoušet Chat­GPT. Jisté je, že umělá intelligence nám připraví v budoucnu řadu nepříjemných překvapení podobně jako třeba sociální sítě kontrolované velkými vlastníky.

Závěr

Během krátkého času není možné poznat to obrovské množství příběhů a lidí, jejichž díla jsou součástí SWPA výstavy. Všechny vítězné fotografie najdete zde.



     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram