NEJLEPŠÍ FOTOGRAFIE TÝDNE ZA ROK 2022

Tradičně se formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulý rok 2022. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů na několik otázek. Odpovědi na ně spolu s přehledem všech fotek najdete v tomto článku.

10. místo: standa pavouk – Na houpačce…

O fotografii:
Fotografie byla pořízena na severovýchodě ostrova Trinidad v priparnim vegetačním pásmu a po vydatném nočním slejvaku. Jak se říká býti ve správný čas… Utkvěl mne nápadný pohyb houpajícího se kolibříka, který se snaží osušit navlhlá křídla. Jeho zaujaté počínání mne umožnilo se přiblížit na vzdálenost přibližně 5 metrů, udělat pár záběrů, než si všiml zvědavého fotografa a zmizel do zelené džungle…

Jaká technika byla využita?
Nikon Z6 a Tamron SP 70–200 mm f 2,8 Si VC USD G2 

9. místo: Mirka Winklerová – Tajemná

O fotografii:
Fotografie vznikla tak, že se ráda toulám v mlze lesem, po loukách a stráních a hledám dosud pro mě neznámá místa, která by mě zaujala. Pohyb v mlze má v sobě i trochu adrenalinu, neboť nevím, kdy se objeví divoké prase nebo jiné divé zvíře. Tenkrát se mlha držela dlouho a já došla k chatě, kde jsem nikdy nebyla. V popředí stály staré, pokroucené jabloně, které v mlze samy o sobě naháněly hrůzu. Přiblížit k chatě jsem se bála, neboť měla některá okna rozbitá a obava z toho, že tam přespává zloděj nebo bezdomovec mě nutila poměrně k rychlému ústupu. Takže 2–3 záběry a rychle pryč, ani jsem neměla odvahu jít z druhé strany a nafotit jiný záběr…
V současné době je chata opravena, jabloně vykácené, tajemno aspoň pro mne zmizelo.

Jaká technika byla využita?
Foceno zrcadlovkou Olympus E- 300 s objektivem Olympus14–42mm.

8. místo: rawi – Na potoce

7. místo: Eff – Brzké ráno na Bledu

O fotografii:
Fotografie vznikla v modré hodince, kdy se obzor barvil všemi barvami, ale mraky se honily a vypadalo to, že ani žádný východ slunce nebude.

Jaká technika byla využita?
Foceno Nikon D500, objektiv Sigma 18–35 f1,8 DC HSM Art, stativ Benro FIF28CIB2

6. místo: jirfren – Rodinná výchova

O fotografii:
Původně měla být fotka úplně jiná… věděl jsem o rodince ťuhýků a tak jsem si řekl, že spojím příjemné s užitečným – půjdu brzy ráno na místo a zkusím je nafotit a přitom obhlédnu jak to tam je se srnčí před říjí. Zaparkoval jsem v místě, kde podle mého názoru by mohl nějaký ten ťuhýk občas sednout a kde by mohla být i snad dobrá fotka.. a zároveň měl výhled na případný pohyb srnčí.

K mému překvapení se ale ťuhýci objevili až o kus dál, hned brzy po ránu a všichni poskakovali v jednom křoví. Naštěstí jsem měl u sebe nově koupenou pětistovku a tak s DX jsem se na ně dostal (sice to bylo už skoro na hraně, ale ještě se to dalo). Ovšem světlo bylo v tu chvíli zcela nedostatkovým zbožím a to jejich neustálé poskakování a upravování si peří neumožňovalo cvaknout žádnou fotku s ohledem na časy… ale v jednom okamžiku, jako na povel, se všichni naskládali na tu jednu větev v tom keři a na malou chvilku i poseděli.. a pak se rozletěli a každý si z nich si šel po svém…a na mnou původně vytipované „ideální“ místo si nesedl žádný z nich :-)

Jaká technika byla využita? 
Nikon D500 + Nikon 500/5,6

5. místo: Míla Vildová – Mé oblíbené místo

O fotografii:
Tohle místo mám hodně oblíbené, kdykoli jedu kolem a počasí přeje, tahám z auta stativ a fotím. Čtyři roční období a pokaždé jiná fotka. Jedná se o České středohoří a Hazmburk, který vlastně už do středohoří nepatří, ale to ví jen málo lidí. Příběh s fotografem od Prahy, kterého jsem poznala na Číčově, jsem k fotce již psala v komentářích, tak těm, kteří to už četli, se omlouvám. Jako správný fotograf se spolu s kamarádem rozhodl místo sám vyhledat. Nazval to později jako hledání jehly v kupce sena. Když už to vzdali, najeli na polničku, na které se chtěli otočit a vrátit se, pohledem do zpětného zrcátka zjistili, že jsou na místě. Později zaslal z toho místa krásnou fotku s východem slunce.

Jaká technika byla využita? 
Fotografie byla vyfocena 28.1.22 se stativem a SONY DSC-RX10 M3

4. místo: drapka – Svítání

O fotografii:
Fotografie byla pořízena při workshopu v Českém ráji. Počasí nám konečně trochu přálo a vyšlo i sluníčko a spojení s mlhou pak bylo pro focení moc fajn.

Jaká technika byla využita? 
Snímek je pořízen mým novým Canonem EOS R (ten jsem si zde poprvé vyzkoušela) a Canon 24–105mm

3. místo: hin­dator – Jarní krájina Moravy

O fotografii:
Fotografie vznikla vlastně náhodou, když jsem z náhlého popudu vyrazil fotit kunkovický větrný mlýn, ale na „profláknutém“ místě na poli nad Kunkovicemi už stálo asi pět nadšenců. Navíc jsem se svou fotovýbavou působil na místě jako „chudý příbuzný“ :-D Něco málo jsem tedy na místě vyfotil a vyrazil do okolí hledat neotřelý pohled na mlýn. Nakonec jsem našel místo, odkud byl mlýn sice moc daleko, ale zase jsem objevil krásné terénní vlny a klikatící se silničku.

Jaká technika byla využita? 
Fotím na letitý Pentax K-5 s objektivem Sigma DC 18–250 mm 1:3.5 – 6.3 HSM s podporou stativu Giottos MTL9361B

2. místo: Eff - Na mole u jezera Bled

O fotografii:
Fotit na jezero Bled jsem šla bez možnosti přípravy, budíček ve 3 ráno, pak podle mapy.cz tříkilometrová procházka tmou na první naplánovanou zastávku. Kostelík na ostrově byl krásně nasvícen a jeho zvon pravidelně odměřoval plynoucí čas.

Jaká technika byla využita? 
Foceno Nikon D500, objektiv Sigma 18–35 f1,8 DC HSM Art, stativ Benro FIF28CIB2

1. místo: Eff – Letící psík

O fotografii:
Fotografie vznikla na krkonošských pláních nad Labskou boudou, ačkoliv to tak nevypadá, na pláních se proháněl vítr v obrovských rychlostech a v mrazivém odpoledni nebylo focení vůbec jednoduché, ale nádherné scenérie, které vytvořil sníh a vítr stály za to.

Jaká technika byla využita? 
Foceno Nikon D500, objektiv Sigma 18–35 f1,8 DC HSM Art, stativ Benro FIF28CIB2

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tamy
    Tamy
    21.01.2023 10:43

    Myslím, že čb fotografie podstatně zjednodušuje práci, ale také dává fotce silný kresebný výraz, zvýrazňuje myšlenku , ale na úkor poezie a estetického zážitku. Také na své pravdě netrvám a možná ji časem přehodnotím. Rádi jsme se zbavili černobílé televize, nechodíme do kina na černobílé retro, i když ne všichni. My lidé vidíme především barevně a barvy v nás zanechávají větší citový a estetický prožitek. Mají svou emoční sílu.
    Takové úvahy ráda přivítám, zajímají mě a děkuji dopředu.

  • E.B.E
    E.B.E
    21.01.2023 11:54
    Reaguje na Tamy 21.01.2023 10:43:

    "Myslím, že čb fotografie podstatně zjednodušuje práci, ale také dává fotce..." - zobrazit celý komentář

    Přesně: "Zjednodušuje" práci. Ale to je právě chyba. Dobrá fotografie je o dobrém oku a často pořádné "práci". Navíc co se týká černobílé fotografie, ta by měla vznikat už s černobílým záměrem. Nehodí se pro jakýkoli styl, scénu, objekt. Tím pádem ani pozdější převedení jí neprospěje. U černobílé fotografie jde především o tom, aby barvy neodváděly pozornost od toho podstatného. Jde především o fotografie různých linií, stínů, hry světel. Navíc převod do černobílé je docela "fuška". Není to o prostém odbarvení. Je třeba použít barevné filtry...dát si tu práci. Ano. Pamatuju doby, kdy se fotilo černobíle, ale jen proto, že nebyla jiná možnost, nebo byla příliš nedostupná. Jak jsme tenkrát toužili pobarvách. Jenže doladit správně barvy je taky fuška, tak bude jednodušší je prostě odstranit a říkat tomu retro (ale netvrdím, že tuhle cestu zastávají všichni. No je jich většina)

  • E.B.E
    E.B.E
    21.01.2023 12:11

    Typické fotografie pro BW techniku:
    https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/66536/?page=41710cd899e524553fb7a8c2c939097e https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/71021/?page=39676f18b67c50bea3e50560b692b285 https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/87482/?page=6f53cf962d90574b923699cd6380db2f
    Klasicky nevhodné. Chybějící barvy: https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/393294/?page=d1083f101b5fbbeeb5ae34752cbb5c90 https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/501936/?page=9128b625f648ff5718d0a1d9af48582f
    No a typické "zjednodušení" práce: https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/504902/?page=f57176eaba0bd2fa02ef01f21eb36188

  • Frantiszek
    Frantiszek
    27.01.2023 15:38
    Reaguje na E.B.E 21.01.2023 12:11:

    "Typické fotografie pro BW techniku: https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie..." - zobrazit celý komentář

    Poustite se do ciste subjektivni roviny. Z prikladu, ktere jste dal, bych videl osobne problem v divce v lekninovem rybnicku maximalne. Vodopad uplne v pohode. V barve jiste fajn, ale v cb ma sve kouzlo taktez. Posledni fotka v barve by nic nepridala. 50/50. Barvu davam, kdyz je nosnym prvkem pro fotografii. Hlavni subjekt fotky je svou barvou dulezity. Proste kdyz barva te dane scene doda smysl. Jinak ciste ze subjektivniho pohledu preferuji cb. Nevhodnou cb vidim casto ve fotkach prirody, v lese, kde zpusobuje prevod spise chaos. Oko divaka bloudi a nevi, ceho se chytit. Tam cb vidim, jako "snahu o umeni." Dale je to spise o spatne udelanem prevodu, ze ktereho vznikne "sedivka." Miluji cb a nahled jpeg uz mam na samotnem fotaku nastaveny do cb. A neni to nic o tom, ze bych si chtel zjednodusovat praci. A posledni vetu rikam opravdu uprimne. Ne z nejakeho "potrefena husa....."

  • Frantiszek
    Frantiszek
    27.01.2023 15:40
    Reaguje na E.B.E 21.01.2023 12:11:

    "Typické fotografie pro BW techniku: https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie..." - zobrazit celý komentář

    Mozna to bude i tim, ze spise fotim reportazni foto, ale cb za me dava mnohem vice vyniknout pointe fotky, emoci....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram