Fotografování velryb keporkaků, Namibie

Tah keporkaků Megaptera novaeangliae z jižní Afriky k pobřeží Gabunu probíhá od konce září do prosince. Na expedici Fotoinstitutu jsme fotografovali z pobřežních dun pouště Namib teleobjektivy s ohniskovou vzdáleností od 400 do 600mm. V mém případě s Canon EOS 5DSR s objektivem Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS II. Velryb od roku 2012 přibývá v souvislosti s oteplováním planety, kdy se mění mořské proudy.

Za všechno může studený Benguelský proud. Přináší k namibijskému pobřeží spousty ryb a zooplanktonu. S tímto ohromným množství jsou pak spojené velryby. U pobřeží Namibie jsou to převážně  keporkaci, kteří jsou známi svoji aktivitou a skoky.

Keporkak Megaptera novaeangliae u pobřeží Namibie

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon EF 100–400 mm f/4,5–5,6 L IS II USM, ohnisková vzdálenost 400mm, clona f/11, čas 1/1600s, ISO 400

Studené vody pak ochlazují vzduch u pobřeží. S tím jsou spojené každodenní ranní mlhy. Ty se rozpouštějí v důsledku slunečního svitu až kolem poledne. Voda v moři u pobřeží se však nemůže odpařovat tak, aby vznikly dešťové mraky. Proto celé pobřeží Namibie začínající oblastí Sperrgebiet na jihu, přes duny pouště Namib až k víceméně plochému pobřeží Skeleton coast na severu, má charakter pouště. Za fotograficky nejatraktivnější považuji kilometry pobřeží v místech, kde duny pouště Namib přímo vstupují do Atlantiku.

Při naší první expedici do těchto míst jsme se chtěl dostat až do místa, kde duny Namibu pohltili přístav Sandwich harbour. V dubnu je zde množství slanomilné květeny. Cesta je trochu riskantní a závisí na stavu přílivu.

Cesta po pláži na hranici mezi pouští Namib a Atlantikem

Sandwich harbour, Namibie

Jižní Atlantik, Namibie

Při své první cestě jsme byli jediné auto na pláži pod dunami. Defender zvládl cestu na jedničku. Jaký pocit asi museli mít námořníci, když je sem vyvrhl stálý jihovýchodní vítr, kterým je toto pobřeží proslulé.


Kolonie Lachtanů jihoafrických (Arctocephalus pusillus) na Cape Cross

O obrovském množství potravy ve zdejším moři svědčí kolonie lachtanů u Luderitzu a na Cape cross

Období na konci období sucha na konci listopadu dává velkou šanci fotografovat u zdejšího pobřeží velryby. Mořské proudy a vítr je ženou až k pobřeží. Na jih od Walvis bay jsou vysoké duny těsně u pobřeží. Vznikají tak ideální podmínky pro pozorování velryb, neboť z výšky máte přehled. Keporkaci žijí ve skupinách a při lovu drobných rybek spolupracují.

Pobřeží dun Namibu před vrcholem přílivu

Za přílivu pláže zcela zmizí. Z vysokých dun u pobřeží pak máte přehled, co se děje v moři.

Fotografování velryb

Na letošní listopadové expedici v Namibii jsem používal dvě těla. Canon EOS R5 se širokoúhlým objektivem Canon RF 15–35 mm f/2,8 L IS USM a svůj osvědčený Canon EOS 5DSR s objektivem Canon EF 100–400 mm f/4,5–5,6 L IS II USM. Namibie je pouštní země. Jemný písek ve formě prachu je všude. Ideální je proto minimalizovat výměny objektivů zejména venku. Fotografování krajin zde velmi často kombinujete s fotografováním zvířat. Canon EOS R5 je určitě mnohem modernější tělo. Pro mne je jednou z hlavních výhod mnohem lepší dynamická pružnost sensoru při velmi podobném rozlišení jako má můj starší Canon EOS 5DSR. Tady jsme však fotografovali při lehkém oparu mlhy a dostatku světla přímo do moře, kdy s dynamickou pružností nebyl zásadní problém..

Heureka

Canon EOS R5 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od 99 990 Kč do 217 790 (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Canon EOS 5D Mark IV lze pořídít v českých e-shopech za cenu od 55 490 Kč do 114 090 Kč (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Canon 100–400mm f/4.5–5.6 L IS USM II lze pořídít v českých e-shopech za cenu od 59 990 Kč do 67 990 (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Canon RF 15–35mm f/2.8 L IS USM lze pořídít v českých e-shopech za cenu od 53 990 Kč do 64 923 (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Hlavním problémem fotografování velryb je, že nevíte, kde se vynoří. Navíc, když se vynoří, všude stříká voda. Proto si myslím, že ostření jedním křížovým ostřícím bodem, jehož polohu měníte, je pro mne největší jistota. To zda na snímku zachytíte oko velryby, které nezakryje vodní tříšť je spíše o štěstí. Při pohledu z výšky se naučíte tzv. číst vodu. Keporkaci často podplouvají hejna ryb a pomoci vzduchových bublin je tlačí k hladině. Jako savci se pak musí dříve nebo později nadechnout. Při fotografování dlouhým teleobjektivem není možné díky příliš ostrému úhlu záběru sledovat moře přes hledáček fotoaparátu. Do moře se díváte přímo. Jakmile vidíte, že se velryba vynořuje, okamžitě na ní najedete ostřícím sensorem. Myslím si, že můžete ostřit jak v režimu ONE SHOT tak i SERVO, podle toho jak, jste zvyklí. Obtížnější může být bleskově najít místo vynoření sensorem v poli teleob­jektivu.

Keporkak Megaptera novaeangliae u pobřeží Namibie

Canon EOS 5DSR, objektiv Canon EF 100–400 mm f/4,5–5,6 L IS II USM, ohnisková vzdálenost 400mm, clona f/11, čas 1/1600s, ISO 400

Na snímku vidíte před hlavou keporkaka vytlačené hejno drobných rybek, podle kterých se orientujete.

Děkuji společnosti  Canon.cz za zapůjčení části fototechniky na expedici, kde fungovala bez problémů v podmínkách vysoké prašnosti.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram