Canon představuje EOS R6 Mark II, objektiv RF 135/1.8 L a blesk Speedlite EL-5

Canon představuje trojici nových produktů pro bezzrcadlový systém EOS RF: fullframe tělo EOS R6 Mark II, pevný objektiv 135,, F1.8 L USM a blesk Speedlite EL-5.

Zachyťte své tvůrčí nápady pomocí nového objektivu Canon RF 135 mm F1,8L IS USM a blesku SPEEDLITE EL-5

Vysoce světelný objektiv RF 135 mm F1,8L IS USM a blesk SPEEDLITE EL-5 dávají portrétním a eventovým fotografům větší tvůrčí svobodu

Praha, 2. listopadu 2022 – Společnost Canon Europe uvádí na trh teleobjektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností RF 135 mm F1,8L IS USM, ideální pro fotografování portrétů při slabém osvětlení, a vysoce výkonný blesk SPEEDLITE EL-5 pro fotografování svateb a jiných akcí. Díky vysoké světelnosti f/1,8 a vestavěnému optickému stabilizátoru obrazu dokáže objektiv RF 135 mm F1,8L IS USM zachytit ostrý obraz s rozostřeným pozadím, přičemž delší ohnisková vzdálenost přispívá k dokonalejšímu podání u portrétů. Blesk SPEEDLITE EL-5 nabízí stejně intuitivní design jako model EL-1 a pokročilé schopnosti za konkurenceschopnou cenu. Společnost Canon také oznámila, že do svého softwaru DPP přidá nástroj pro zpracování obrazu založený na neurální síti, který fotografům umožní zlepšit kvalitu snímků.

Fotografujte výjimečné portréty s objektivem RF 135 mm F1,8L IS USM

Objektiv RF 135 mm F1,8L IS USM je nástupce populárního modelu Canon EF 135 mm f/2L USM. Díky kombinaci vysoké světelnosti f/1,8, devítilamelové clony a ohniskové vzdálenosti 135 mm dosahuje vynikajících výsledků u portrétní fotografie, kde vytváří nádherný bokeh a zároveň komprimuje rysy fotografované osoby, takže výsledek působí lichotivěji. Zároveň pomáhá vytvořit příjemnější a uvolněnější prostředí při fotografování díky větší vzdálenosti mezi portrétovanou osobou a fotografem, a tedy pořizovat přirozeně působící snímky, ať samotné tváře nebo celé postavy. Objektiv RF 135 mm F1,8L IS USM je ideální i pro fotografování zblízka, ostřit dokáže již od 0,7 m se zvětšením 0,26×. Objektiv je také vybavený optickou stabilizací obrazu až o 5,5 expozičních hodnot, jejíž účinek se zvyšuje až na 8 hodnot při koordinované stabilizaci[i], což je ideální pro fotografování při nízké hladině osvětlení nebo z ruky.

Stejně jako všechny ostatní modely řady Canon RF poskytuje i objektiv RF 135 mm F1,8L IS USM výjimečnou obrazovou kvalitu v celé ploše snímku. Pokročilý optický design obsahuje tři členy s velmi nízkým rozptylem (UD), které zajišťují vysoké rozlišení a věrné podání barev a potlačují chromatické aberace. Potahy čoček ASC a Super Spectra minimalizují výskyt závoje a odlesků a fluoridový povlak odpuzuje nečistoty, aby byl každý snímek ostrý.

Objektiv RF 135 mm F1,8L IS USM se velmi snadno ovládá a usnadňuje fotografům práci v náročných stresových situacích, jako jsou svatby nebo živé sportovní události. Motor Nano USM umožňuje rychlé a tiché automatické ostření, které ve spojení s funkcí Eye AF<a>[ii] zajišťuje přesné zaostření na oko fotografované osoby, takže se fotograf může soustředit na kompozici. Obzvlášť užitečné to je při fotografování s malou hloubkou ostrosti. RF 135 mm F1,8L IS USM je vůbec první objektiv společnosti Canon, mimo superteleobjektivů, který je vybavený dvěma programovatelnými tlačítky, které lze použít pro zastavení automatického ostření nebo jiné funkce. Ovládací prstenec lze také přizpůsobit pro nastavování různých hodnot z objektivu, včetně času, clony a citlivosti. Těsnění proti prachu a vodě kolem bajonetu objektivu zajišťují spolehlivost za všech podmínek.

SPEEDLITE EL-5: Výkonný, ale snadno použitelný blesk Speedlite

Blesk SPEEDLITE EL-5 nabízí celou řadu profesionálních funkcí, vysoký výkon a spolehlivost. Je nepostradatelnou součástí výbavy každého eventového fotografa. Díky směrnému číslu 60<a>[iii] a bleskurychlému nabíjení – pouhých 0,1–1,2 sekundy<a>[iv] – nebylo nikdy snazší nasvěcovat dynamické akce, jako jsou večírky nebo svatby. Podobně dobíjecí lithium-iontový akumulátor LP-EL umožňuje dlouhou nepřetržitou řadu záblesků, na jedno nabití až 85 při plném výkonu a celkově až 350 záblesků[v]. Tam, kde je potřeba jemnější osvětlení, rozšířené ruční nastavení umožňuje snížit výkon až na úroveň 1/1024[vi] výkonu.

SpeedLITE EL-5, první blesk Speedlite společnosti Canon vybavený multifunkční patkou, která je kompatibilní s nejnovějšími fotoaparáty řady[vii] EOS R, je osazený pozlacenými kontakty, které zajišťují spolehlivé spojení s fotoaparátem a lepší komunikaci. Aby blesk podával spolehlivý výkon i při delším fotografování, je vybavený účinným pasivním chladicím systémem, který rychleji odvádí teplo. Při fotografování za nepříznivých povětrnostních podmínek se může fotograf spolehnout na utěsnění proti prachu a vodě.

Blesk SPEEDLITE EL-5 je určený pro profesionální práci a nabízí řadu funkcí, jako je bezdrátové rádiové ovládání až pro 15 dalších blesků Speedlite nebo funkce Camera Link, která umožňuje aktivovat externí fotoaparáty k těmto bleskům připojené. Duální bílé LED světlo funguje jako modelovací světlo nebo pomocné světlo pro automatické ostření ve špatných světelných podmínkách. V režim vlastního nastavení (C.Flash) mohou uživatelé uložit různá nastavení blesku (C1, C2, C3) a také je „propojit“ s vlastními režimy fotoaparátu[vi­ii]. Takové přednastavení urychluje pracovní postupy ve složitějších podmínkách. SPEEDLITE EL-5 má stejné intuitivním ovládání a systém nabídek jako EL-1, včetně směrového páčkového ovladače a totožného rozmístění tlačítek. K nim přibylo ještě nové tlačítko (Flash) Menu Direct pro snadný přístup k nabídce nastavení blesku Speedlite na fotoaparátu.

Upgrade cloudu DPP

Společnost Canon doplnila svůj software Digital Photo Professional pro pokročilé fotografy o nový nástroj pro zpracování obrazu založený na neurální síti, který zvyšuje kvalitu obrazu. Je k dispozici na bázi předplatného a využívá vysoký výkon cloudových výpočetních prostředků a pokročilé technologie umělé inteligence společnosti Canon. Nový nástroj umožňuje redukovat šum a zároveň obnovit detaily a ostrost, čehož dříve nebylo možné při vysokých hodnotách ISO dosáhnout. Zvyšuje také věrnost barevného podání a těží z optimalizace pro konkrétní objektiv.

Společnost Canon dnes na trh uvedla i EOS R6 Mark II, plnoformátovou bezzrcadlovku pro fotografickou i filmovou práci, která nabízí inovativní způsoby, jak dát průchod kreativitě, bez kompromisů a bez ohledu na žánr. Fotoaparát EOS R6 Mark II nastavuje nové rychlostní rekordy. Dokáže nepřetržitě snímat rychlostí 40 snímků za sekundu a je vybavený funkcí automatického ostření se zdvojenými body Dual Pixel CMOS AF, která dokáže rychleji rozpoznat a sledovat vícero objektů. Jedná se o skutečně hybridní přístroj, který dokáže zaznamenávat převzorkované video 4K 60p nebo 6K RAW ve vynikající kvalitě.

Další informace o objektivu RF 135 mm F1,8L IS USM naleznete zde: https://www.canon.cz/…-flash-el-5/ 

Další informace o blesku SPEEDLITE EL-5 naleznete zde: https://www.canon.cz/…is-usm-lens/

RF 135 mm F1,8L IS USM – hlavní funkce a vlastnosti:

Kruhová devítilamelová clona f/1,8

Ohnisková vzdálenost 135 mm

Stabilizace o 5,5 expozičních hodnot (8 při použití s IBIS)

Pokročilý optický design se třemi prvky s nízkým rozptylem (UD) a potahy čoček ASC a Super Spectra

Motor Nano USM zajišťuje rychlé a tiché automatické ostření

SPEEDLITE EL-5 – hlavní funkce a vlastnosti:

Směrné číslo 60, integrované modelovací světlo

Rychlé opětovné nabití blesku za 0,1–1,2 sekundy4

Dobíjecí Li-Ion akumulátor LP-EL

První blesk Speedlite od společnosti Canon s multifunkční pat­kou

Bezdrátové rádiové ovládání až pro 15 dalších zábleskových zařízení Speedlite


[i] S kompatibilními fotoaparáty se stabilizací obrazu v těle.

[ii] S kompatibilními fotoaparáty.

[iii] Při nastavení fotoaparátu na citlivost ISO100 a ohniskové vzdálenosti 200 mm.

[iv] Při plně nabité baterii v testovacích podmínkách společnosti Canon.

[v] Při plně nabité baterii v testovacích podmínkách společnosti Canon. Nepřetržitá řada záblesků při plném výkonu až do omezení úrovně 1.

[vi] Nejnižší výkon blesku je 1/128 pro vysokorychlostní synchronizaci.

[vii] Pro použití s kompatibilními fotoaparáty s multifunkčnímu sáňkami Canon. Upozorňujeme, že všechny funkce nejsou k dispozici u všech přístrojů (fotoaparát EOS R5 C a videokamery s multifunkčními sáňkami nejsou podporovány).

[viii] S kompatibilními fotoaparáty.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram