Chevsuretie, Gruzie, aneb kde začíná východní Kavkaz

Fotografování krajiny východního Kavkazu v Gruzii se Sony A7 Mark IV R a objektivem Sony 24-70 mm f/2,8 GM II v podmínkách treku ve vysokých horách.

Kavkaz byl prvním velkým pohořím, kde jsem fotografoval ještě v době železné opony, kdy jsme nesměli do Alp. Tehdy, i když trochu ilegálně šlo přejít hlavní kavkazský hřeben do Gruzie a vrátit se zase zpět do městečka Tyrnyauz v Kabardinsko-balcharské oblasti Ruska, kam jsme s manželkou Helenou doslali tzv. priglašenije tj. pozvání. Bylo to přes mého kamaráda Víta, který tam na zájezdu Sportturistu potkal místního Rusa, který zařídil papír. Od té doby se politická mapa světa hodně změnila. Dnes je Gruzie jednou z mála částí Kavkazu, kde lze volně a bezpečně cestovat. Hraniční hřeben Kavkazu s Ruskem hlídají z obou stran pohraničníci.

Něco ze zeměpisu. Západní Kavkaz začíná u Černého moře a končí u nejvyšší hory Kavkazu Elbrus. Ten neleží na hranici z Gruzií, ale díky jeho výšce ho odtud uvidíte. Střední Kavkaz, kde leží všech osm vrcholů s výškou nad 5000m, je vymezen vyhaslými sopkami Elbrus a Kazbek. Východní Kavkaz je pak vymezen řekou Terek, ne jejímž levém břehu se vypíná pěti-tisícový Kazbek a dále směrem na východ až ke Kaspickému moři se táhnou rozsáhlé oblasti východního Kavkazu, který je ze tří částí Vysokého Kavkazu nejsušší.

Vrchol sopky Kazbek (5047m) fotografovaný z Kazbegi

Sony A7 Mark IV R, objektiv Sony FE 70–200mm f/2,8 GN OSS II, ohnisková vzdálenost 135mm, clona f/10, čas 1/30s, ISO 200

Sopka Kazbek byla naposledy aktivní před třemi tisící lety

Fotografování na vysokohorském treku

Na rozdíl od  fotoexpedic, kde máte většinou za sebou auto, kde je dostatek prostoru pro jakékoliv fotografické vybavení, na trek, kde si všechno nesete na zádech, musíte šetřit s váhou. Tady na Kavkaze prší a je zima. Objektiv s rozsahem ohniskových vzdáleností 24–70mm není sice nejlehčí, ale vystačí na jakékoliv fotografování krajiny. Širší ohniskové vzdálenosti pak nahradíte panoramatem, které nafotografujete z ruky. Kombinace Sony A7 Mark IV R s objektivem Sony 24–70 mm f/2,8 GM II představuje asi sen většiny cestovatelů-krajinářů. Tělo Sony A7 Mark IV R je velmi kompaktní a přitom sensor má fantastické rozlišení 61Mpix s výborným dynamickým rozsahem. Objektiv Sony 24–70 mm f/2,8 GM II má výbornou kresbu a díky výborným anti-reflexním vrstvám se nemusíte bát protisvětla. Také tahle kombinace tělo a objektiv něco stojí.

Test bezzrcadlovky Sony A7 Mark IV R najdete  zde

Sony Alpha A7R IV lze pořídit v českých e-shopech za cenu od 94 990 Kč do 175 590 Kč
(Zdroj: Heureka.cz) Po­rovnat ceny >>

Sony FE 70–200 mm f/2.8 GM II OSS lze pořídit v českých e-shopech za cenu od 76 218 Kč do 78 990 Kč
(Zdroj: Heureka.cz) Po­rovnat ceny >>

Sony FE 24–70 mm f/2.8 GM II lze pořídít v českých e-shopech za cenu od 58 770 Kč do 65 320 Kč
(Zdroj: Heureka.cz) Po­rovnat ceny >>

Údolí Chaukhi

Z Juty vede krásný trek do Roshky kolem masívu Chaukhi. Jednotlivé vrcholy leží ve výšce 3800m, což na poměry Kavkazu není tak moc. Horský masiv Chaukhi připomíná Dolomity svými tvary, což je zajímavé pro fotografy. Přístup do Juty je taxíkem, který si najmete v Kazbegi, kde se vždy kolem autobusového nádraží motají řidiči. Na ceně, popřípadě kdy se pro vás řidič vrátí do Juty, se musíte domluvit předem. Starší lidé mluví rusky. Často mívají i ruské občanství. Jediné spojení do Ruska, které v současnosti funguje, je právě po silnici z Tbilisi do Vladikavkazu. Na horské silnici stojí stovky kamionů. Cesta díky pomalým kontrolám trvá několik dní. Hodně aut bylo z Evropy. Do Juty odbočíte z hlavní silnice do hor. Tam už jiná doprava než taxi neexistuje.

Masív Chaukhi, Gruzie

Počasí se na Kavkaze rychle mění.

 Údolí u Juty, Gruzie

Sony A7 Mark IV R, objektiv Sony FE 24–70mm f/2,8 GM II, složeno ze dvou snímků kvůli extrémnímu kontrastu

Z centrálního Kavkazu během půl hodiny vlétly do údolí mraky. To vše za prakticky jasného dne. Najednou jsme byly v mracích a začalo pršet. Ihned schovat fototechniku, Přehodit pláštěnku přes sebe a fotobatoh. Asi po půl hodině úprku, ještě za deště, se z mlhy za námi objevil vrchol Chaukhi

Vrchol Chaukhi, Chevsuretie, Gruzie

Sony A7 Mark IV R, objektiv Sony FE 24–70mm f/2,8 GM II

Fotografování duhy

Potřebujete temnou oblohu, na kterou se promítne duha a přímé sluneční světlo. Čím tmavší pozadí a čím ostřejší světlo, tím lépe. Duha vzniká rozptylem světla na jemných kapičkách vody v mracích. Tyto podmínky skoro vždy, když ještě trochu prší, vzniknou.

 Duha pod masívem Chaukhi, Gruzie

Sony A7 Mark IV R, objektiv Sony FE 24–70mm f/2,8 GM II


Oblouk duhy, Gruzie

Sony A7 Mark IV R, objektiv Sony FE 24–70mm f/2,8 GM II

Občas se objevuje dotaz, jak je to s duhou a polarizačním filtrem? Podle natočení může polarizační filtr sytost duhy trochu zesílit, naopak však také zeslabit. Při treku, když prší a jste v horách, je důležité scénu vyfotit. Nasazování polarizačního filtru je v takových podmínkách problematické. Důležité je fotografovat do formátu RAW v maximální kvalitě.

Vesnička Juta pod mlhou a bezejmenné třítisícovky, Chevsuretie, Gruzie

  Sony A7 Mark IV R, objektiv Sony FE 24–70mm f/2,8 GM II

Celá scéna s duhou trvala jen několik a mraky zase zmizely někde v suchém východním Kavkazu, kde se rozplynou.

Cestou do sedla Chaukhi jsme se koupali v malém jezírku. Teď jsem si vzpomněl, že se tam musíme vrátit. Určitě tam mohou být zajímavé odrazy masívu.

Jezírko pod Chaukhi, Chevsuretie, Gruzie

Sony A7 Mark IV R, objektiv Sony FE 24–70mm f/2,8 GM II, sloučeno do panoramatu ze čtyř snímků


Odraz Chaukhi v jezírku, Gruzie

Sony A7 Mark IV R, objektiv Sony FE 24–70mm f/2,8 GM II

Když začnete fotografovat, ztrácíte pojem o čase. Najednou musíte být za hodinu dole v údolí, kde na vás má čekat taxi a vy vůbec nestíháte. Na fotografování je pak všude spousty nádherného světla.

Koně nad Jutou, údolí Chaukhi, Gruzie

Sony A7 Mark IV R, objektiv Sony FE 24–70mm f/2,8 GM II, ohnisková vzdálenost 24mm, clona f/10, 1/13s, ISO 400

Při běhu do údolí bylo pořád co fotografovat. Výhodou kombinace Sony A7 Mark IV R a objektivem Sony 24–70 mm f/2,8 GM II je spolehlivá stabilizace a kvalitní obraz i při vyšších ISO, takže si můžete dovolit fotografovat z ruky. ISO 400 jako u snímku s koňmi je pro Sony A7 Mark IV R nízké ISO, ale tuhle kvalitu prostě chcete, když ji máte s sebou.

Tak tohle byl jen jeden den na Kavkaze. Během 14-ti dnů jsem poznali úžasnou rozličnost Gruzie. Pro mne nejzajímavější je určitě Svanetie, kam jsem se dostal ještě v době socialismu, kdy čeští vysokohorští turisté malovali ručně mapy Kavkazu. Navštívili jsme Gori, rodiště Stalina, jehož stín zasáhl na dlouho i Čechy či místa východního křesťanství.

Pokud budete mít cestu na  Setkání fotografů 19. listopadu 2022 do KC Zahrada v Praze na Chodově, dozvíte se více o Gruzii a expedičním fotografování na mé přednášce. Budu se na Vás těšit. Děkuji firmě Sony za zapůjčení fototechniky na expedici do Gruzie.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram