Válka na Ukrajině, reportáž ze Záporoží a Energodaru v roce 2012

Záporoží a největší jaderná elektrárna v Evropě v Energodaru. Tato místa jsou dnes středem pozornosti celého světa. Na řece Dněpr se rozhoduje válka Ruska s Ukrajinou. Reportáž z roku 2012 fotografovaná se zrcadlovkou Canon EOS 5D Mark ii a objektivem Canon EF 24-70mm f/2,8 L I.

V letech 2010 až 2012 jsem pracovně opakovaně jezdil na východní břeh Dněpru. Z města Nikopol bylo vidět jadernou elektrárnu v Energodaru, na druhé straně řeky Dněpr. Konstrukčně a úrovní zabezpečení se nepříliš odlišuje od jaderné elektrárny v Černobylu, kterou jsem navštívil po havárii. Reportáž a video z Černobylu najdete zde.

Jaderná elektrárna v Energodaru , Ukrajina, fotografování z pravého břehu Dněpru u města Nikopol

Asi většina z nás sleduje, co se děje na Ukrajině. Dotýká se nás to určitě mnohem více, než třeba domácí politika. Nedaleko Energodaru vznikla kapsa, kde se na pravém břehu Dněpru je dosud drží Ruská armáda. Tudy vede cesta na město Cherson, který obsadili Rusové krátce po začátku války. Reportáž z Václaváku 27. února 2022 najdete zde.

Současnou vojenskou situaci v říjnu 2022 vidíte na mapě z Google.

Kousek odtud je i Záporoží. Průmyslové město. Zdejší obří vodní elektrárna Dněproges byly pýchou sovětské energetiky. Na mapě vidíte i Krivoj Rih, odkud vozí železnou rudu a surové železo i k nám.

Ne nadarmo v Záporoží stála na náměstí největší socha Lenina na Ukrajině. Byla stržena v roce 2017. Možná to bylo pro sochu štěstí. Dnes by třeba trefila ruská raketa.


 Na hrázi Dneprogessu jsou nápisy připomínající boje z podzimu 1943, kdy zde bojovala Rudá armáda s Hitlerem


Dneprogess v Záporoží je pro Ukrajinu určitě důležitá elektrárna, energetická síť je propojena i dále


Pomník ve vesnici Petrovka připomínající boje s Hitlerem, kolik takových asi vznikne v budoucnu na počest dnešních hrdinů

Všechny fotografie v tomto článku vznikly mezi roky 2010 až 2012. Lidé tady žili klidným životem s běžnými starostmi.

 Ve staré Nikopoli, Ukrajina I


Ve staré Nikopoli, Ukrajina II


Ve staré Nikopoli, Ukrajina III


Ve staré Nikopoli, Ukrajina IV


U vesnice Marganec, Ukrajina I


Pasačka krav z Margance, Ukrajina


Na hřbitovech jsou vedle hrobů lavičky, kde se schází rodiny, aby si zavzpomínali (hřbitov ve vesnici Marganec)

Vlakem je to z Prahy do Záporoží asi 1500Km, vzdušnou čarou ještě méně. Pokud by byl třeba raketou zasažen jaderný reaktor v Energodaru, radioaktivita se může rozšířit i k nám. Doufám, že se to nestane, stejně tak jako hrozby Ruska, že použije jaderné zbraně. Osobně jsem optimista. S touhle situací budeme ještě muset žít nějakou dobu. Máme štěstí, že jsm dnes součástí Evropy a NATO. Naše planeta je pořád nádherná.

Na závěr článku jsem proto vybral fotografii Dněpru po západu Slunce pořízenou z Nikopole v roce 2012. Fotoaparát Canon EOS 5D Mark II jsem tam tehdy opřel o strom, abych udržel delší expoziční čas. Fotografie je bez úprav jen světlo tak, jak jej zachytil fotoaparát.

Pobřeží Dněpru od restaurace Staraja Gavan, Nikopol, Ukrajina

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tamy
    Tamy
    22.10.2022 17:49

    Moc se mi líbil. Už proto, že jsem dost citově zainteresovaná, otec byl Ukrajinec /1902-1981/

  • ireturn1day.tumblr.com
    ireturn1day.tumblr.com
    25.10.2022 23:16

    hezký fotky

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram