Manfrotto, trendy ve stativech pro foto, video a časosběry

O trendech v nabídce stativů pro foto, video nebo časosběry jsme si povídali s majitelem firmy Stedis, která je výhradním zástupcem tradiční značky Manfrotto pro Česko a Slovensko. Zároveň zastupuje i Lastolite, Syrp, Colorama a Avenger. 

Manfrotto je tradiční italský výrobce stativů pro fotografování a video, který je vyrábí od roku 1974 kdy byla firma založena panem Linem Manfrottem v italském Bassanu del Grappa.

Dnes je na trhu obrovská konkurence výrobců z Asie. Co je hlavní výhodou, když si koupíte Manfrotto?

Stativy Manfrotto jsou vyráběny od základů v Itálii, kvalitně a s historií. Výhod je hned několik. Manfrotto si stojí za kvalitou svých výrobků, na stativy je tedy prodloužená záruka 10let. Pokud se vám však po té době něco pokazí, stativ třeba přejedete autem nebo shodíte z útesů (opravdu se to stává), máme v nabídce tisíce náhradních dílů. Nemusíte stativ vyhodit, jsou jednoduše opravitelné, tedy celý systém Manfrotto je ekologický a ekonomicky výhodný pro uživatele. Manfrotto dbá na ekologii nejen je výrobě, ale i balení a transportu. Ano, konkurence stativů z Asie je opravdu početná, stojí však na kvantitě, nikoliv kvalitě. Říká se, že stativ si člověk kupuje nadvakrát až natřikrát, takže se těšíme na každého, kdo má již nějaký ten nákup za sebouJ

Manfrotto i Gitzo mají stejného vlastníka. Gitzo vždy dominovalo v karbonových stativech nejvyšší kvality. Manfrotto dnes nabízí vedle tradičních kovových stativů i stativy z kompozitů na bázi uhlíkových vláken?

Manfrotto a Gitzo mají nejen stejného vlastníka, ale obě značky jsou vyráběné v jedné fabrice. Gitzo však vždy bude využívat ušlechtilejší materiály jakými jsou hořčík a karbonové vlákna s odlišným způsobem zpracování.
Manfrotto vyrábí kromě foto a video stativů také světelné stativy a neskutečně širokou produktovou řadu příslušenství. Ty světelné se převážně vyrábí z hliníku a kovových slitin. Klasické tripody v nabídce jsou v poměru cca 50/50 % hliníkové a karbonové. Materiál a zpracování u obou materiálů jsou na špičkové úrovni (oproti asijským stativůmJ). Karbonové trubky jsou vyrobeny metodou splétání karbonových vláken, tato metoda je nákladnější, ale odolnější než metoda slepeného karbonového plátu.

Manfrotto Befree Advanced Carbon Fibre Travel Trip

Jaký stativ si vybrat pro široké použití ve studiu i třeba na fotografování krajiny. Kovový nebo karbon?

Rozhodně záleží na osobních preferencích, naše škála produktů je natolik široká, že si vybere opravdu každý. Stativ hliníkový je o něco těžší, váha navíc působí jako lepší závaží, je však těžší na přenášení. Pokud budete se stativem chodit na túry, s karbonovým se vám to půjde snáze.
Uživateli je hodně oblíbená řada Befree, které dominuje dvojice stativů Befree GT XPRO, ale taková stálice 055XPRO nebo 190XPRO jsou pořád na špičce popularity.

Jakou stativovou hlavu byste doporučil krajinářům a cestovatelům?

V nabídce máme třícestné hlavy, extrémně přesné převodované třícestné hlavy, univerzální a skladné kulové hlavy, ale i propracované video hlavy které použijeme při focení na těžké teleobjektivy. A co je nejlepší pro krajináře a cestovatele? Přesně to, co jim vyhovuje. Ať už je to precizní převodovaná „třícestka“, skladná „kulovka“ nebo třeba jen kapesní stativ.

Manfrotto Befree 3-Way Live Head

Zdá se mi, že Arca Swiss se po letech vývoje stal standardem rychloupínacích destiček. Manfrotto stále vyrábí vlastní destičky jedinečné pro své hlavy. Jak to vidíte?

Jestli 200PL nebo Arca, to je věčná otázka. Každá ze zmíněných destiček má své pro a proti, nemyslím si, že je jasný vítěz. Manfrotto uživatele s ArcaSwiss podporuje tím, že nabízí buďto destičky duální – 200PL-PRO, anebo je možné vyměnit destičkové čelisti pro 200PL za ARCA, příkladem je třeba, což je řešení přechodu na standart ARCA pro celou řadu stativů BeFree. Destičky Manfrotto 200PL jsou na trhu již velmi dlouho a rozhodně ještě dlouho budou, ale je dobré že Manfrotto podporuje oba systémy.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80

Manfrotto nástavec MH XPRO-BHQ2 (nahoře) vs. typ Arca Swiss od Manfrotta MSQ6T

Jak je to s propojením Manfrotta se značkami jako Syrp (výrobce příslušenství pro tvorbu časosběrů), Lastolite (výrobce odrazných desek), Avenger (výrobce studiových stativů nejen pro filmaře), Lowepro (výrobce známých fotobatohů) nebo třeba mikrofonů Rycote?

Manfrotto, stejně jako zmiňované značky, ale i řada dalších patří do skupiny Videndum Media Solutions, která vlastní řadu prémiových výrobců z oblasti foto, video, kinematografie, broadcast. Nabízí jak hardwarové, tak i softwarové řešení pro tvůrce v různých oblastech filmového a fotografického průmyslu..
 

Více informací o produktech Man­frotta najdete na stránkách. Akce můžete sledovat na Instagramu @man­frottoczsk, tak i Facebooku.

S Jakubem Stejskalem si povídal Andrej Macenauer. Děkujeme za rozhovor.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tamy
    Tamy
    21.07.2022 15:18

    mně se to moc líbí, bohužel bude nejspíš nad moje možnosti

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram