Fotografujeme vesmír zrcadlovkou: jaro I

Jaké objekty hlubokého vesmíru fotografovat se zrcadlovkou/bezzrcadlovkou na jaře . Inspirace pro fotografy s teleobjektivy i dalekohledy. Jaro je na obloze sezónou galaxií. K nejzajímavějším objektům patří Vírová galaxie M51, galaxie Doutník M82 nebo trojice velkých galaxií v souhvězdí Lva. Nádherným objektem je i planetární mlhovina Medúza. Jarní galaxie jsem fotografoval s Canon EOS 5DSR a Sony A7 Mark iii a refraktorem APM 980mm f/7, Medúzu modifikovaným Canon EOS 6D.

Jarní obloha na severní polokouli je sezónou galaxií. Galaxie vzhledem k malým úhlovým rozměrům nejsou teleobjektivy a dalekohledy s kratšími ohniskovými vzdálenostmi ideálními objekty. Určitě to však stojí za to vyzkoušet.

Jarní obloha

V jarní období Mléčná dráha v oblasti Střelce začíná vystupovat nad obzor až nad ránem a ta zimní s Orionem po boku zase zapadne ještě před půlnocí. Na obloze září obr Arcturus, který nám pomáhá při ustavování astronomické montáže.

Jaro je sezóna galaxií. Většinou budete potřebovat dalekohled s ohniskem nejméně 600mm. Díváme se do oblastí galaktických oken v souhvězdích Vlasy Bereniky, , které nejsou rušeny oblaky hvězd Mléčné dráhy. Noci jsou dostatečně dlouhé a celkem studené, což svědčí fotoaparátům, které nemají chlazené sensory. Jen počasí je vrtkavé a jasných nocí je málo. Astrofotografové specialisté pro fotografování galaxií používají dalekohledy s dlouhou ohniskovou vzdáleností (například SCT 11 – dalekohled typu Smidt Cassegrain s průměrem 280mm a ohniskovou vzdáleností 2800mm). Jejich použití pro fotografování je samozřejmě náročnější (stabilita, větší nároky na sledování objektu při dlouhých expozičních časech).

Seznam objektů

Leo triplet

Vírová galaxie M51

Bodeho galaxie M81 a galaxie Doutník M82

Mlhovina Medúza IC443

Markariánův řetězec

M101 Větrník

M106

M63 Slunečnice

M104 Sombrero

Trojice galaxií v souhvězdí Lva – Leo triplet

Jedná se o malou skupinu 3–5 galaxií v souhvězdí Lva, kde výrazné jsou tři spirální galaxie M65, M66 a NGC3628. Od Země jsou vzdálené přibližně 35 miliónů světelných let. Nejjasnější z nich je M66.

Souhvězdí: Lev

Velikost: M65 8,7×2,8 arcmin, M66 9,1×4,2 arcmin, NGC3628 14×3,6 arcmin

Magnituda: M65 9,3, M66 8,9 a NGC3628 9,5

Jak fotografovat

Protože jde o zachycení trojice galaxií, potřebujete ohniskovou vzdálenost kolem 700mm tak abyste trojici dostali do zorného pole a zároveň zachytili co nejvíce detail. Každá galaxie v trojici vypadá jinak. 

Trojice galaxií v souhvězdí Lva (M66 zcela vlevo, M65 dole, NGC3628 vpravo nahoře)

Canon EOS 5DSR, refraktor APM 980mm f/7, reduktor Riccardi 0,75×, expoziční čas 30×3min, ISO 1600, montáž Skywatcher EQ6-R, autoguider

Vírová galaxie M51

Galaxie M51 (angl. Whirpool) je výrazná spirální galaxie v souhvězdí Honících psů. Má svého průvodce, galaxii NGC5195, která je s M51 gravitačně spojená. Trochu toto grvitační spojení připomíná k čemu dojde v budoucnosti mezi naší galaxií Mléčné dráhy a M31 galaxií v souhvězdí Andromedy. M51 je od nás vzdálena 23 miliónů světelných let. Uvnitř M51 leží supermasívní černá díra.

Souhvězdí: Honící psy (Nanes Vanatici)

Velikost: 11,2 × 6,9 arcmin

Magnituda: 8,4

Jak fotografovat

Pro tento objekt jsem zvolil Sony A7 mark iii díky většímu elementárním pixelu v porovnání s Canon EOS 5DSR a zejména menšímu šumu. Jako u většiny snímků galaxií musíte pečlivě vyvážit montáže a snažit se maximálně přesně trakovat hvězdy. Dlouhé expozice jsou nutností pro zlepšení poměru signál/šum.

Vírová galaxie M51 a s ní gravitačně spojená NGC5195

Sony A7 Mark iii, refraktor APM 980mm f/7, reduktor Riccardi 0,75×, expoziční čas 40×3min, ISO 2000, montáž Skywatcher EQ6-R, autoguider

Sony A7 Mark iii má výborný sensor s nízkým šumem a velkým elementárním pixelem, který je výborný nejen pro pro astrofotografii. Je to lehký FF fotoaparát za rozumnou cenu. 

https://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/…lpha-a7-iii/#…

Bodeho galaxie M81 a galaxie Doutník M82

M81 i M82 se nacházejí v souhvězdí Velké medvědice, jejíž nejznámější část známe jako Velký vůz. Jedná se o cirkumpolární souhvězdí, které je vidět po celý rok. Nejvhodnější podmínky pro fotografování však bývají v průběhu jara. Bodeho galaxie M82 je leží velmi blízko vůči naší Mléčné dráze (12 miliónů světelných let) a proto se jeví jako rozměrově veliká. Část mlhavých vláken hmoty patrných na snímcích s Mléčnou dráhou interaguje.

Podobně blízko je od nás vzdálena I galaxie Doutník M82 (angl. Cigar galaxy). Ta je zajímavá velmi rychlou tvorbou nových hvězd v porovnání s naší galaxií. V této galaxii zároveň leží i dosud nejjasnější dosud známý pulsar s označením X-2.

Souhvězdí: Velká medvědice

Velikost: M82 11,2 × 4,3 arcmin, M81 24,9 × 11,5 arcmin

Magnituda: 8,4 (M82), 6,9 (M81)

Jak fotografovat

Pro M81/82 jsem zvolil Canon EOS 5DSR. V minulosti jsem tyto galaxie fotografoval s teleobjektivem Canon EF 300mm f/2,8 s konvertorem 2× na malé cestovní montáži Polarie. Maximální čas, abych hvězdy dokázal sledovat bylo 30s. Snímky I po zprůměrování byly silně zašuměné s minimum detailů. Delší expoziční čas při použití dalekohledu na montáži s autoguiderem určitě pomohlo. Přesto nejsme spokojen s výsledkem vzhledem k relativně velkým objektům. 

Bodeho galaxie M81 a galaxie Doutník M82

Canon EOS 5DSR, refraktor APM 980mm f/7, reduktor Riccardi 0,75×, expoziční čas 30×3min, ISO 1600, montáž Skywatcher EQ6-R, autoguider

Mlhovina Medúza IC 443

Medúza IC 43 je nádherný fotografický útvar, který nazýváme planetární mlhovinou. IC 443 je hojně studován vědci. V jádře mlhoviny leží horká hvězda jako zbytek po výbuchu supernovy či tzv. bílý trpaslík, který již odhodil svůj plynový obal. Ten svým zářením ionizuje plynová mračna v okolí. Medúza (angl. Jellyfish nebula) je od nás vzdálená 5000 světelných let. O jejím stáří se vedou spory – od 3 do 30 tisíc let.

Souhvězdí: Blíženci (Gemini)

Velikost: 50 arcmin

Magnituda: 12

Jak fotografovat

Velká část záření vycházející z IC 433 je H-alfa emitované plynným vodíkem. Proto je nutné použít modifikovaný fotoaparát s vyšší citlivostí na červenou . Já používám Canon EOS 6D s Baader BCF-2 filtrem místo originálu Canon. Canon 6D má díky relativně nízkému rozlišení 20,2Mpix na FF sensoru velikost elementárního pixelu 6,5micronu, což je výhodné pro udržení delších expozičních časů. U takto slabě zářícího objektu musíte udržet alespoň 3-minutové expozice.

Mlhovina Medúza IC 443

Canon EOS 6Dmod, refraktor APM 980mm f/7, reduktor Riccardi 0,75×, expoziční čas 30×4min, ISO 1600, montáž Skywatcher EQ6-R, autoguider

Canon EOS 6D II lze zde pořídit nový za ceny pod 30,000Kč. Má kvalitní sensor a jednoduché ovládání .

https://digitalni-fotoaparaty.heureka.cz/…-6d-mark-ii/#…

Odkazy na předchozí díly seriálu jak fotografovat objekty hlubokého vesmíru

Fotografujeme vesmír zrcadlovkou: zima I

https://www.fotoaparat.cz/…cadlovkou-1/

Fotografujeme vesmír zrcadlovkou: zima II

https://www.fotoaparat.cz/…vkou-zima-2/

Fotografujeme vesmír zrcadlovkou: zima III

https://www.fotoaparat.cz/…ocni-obloha/

O svých nočních pokusech s fotografováním galaxií jarní oblohy bezzrcadlovkou Sony A7 Mark iii se s vámi podělím v druhém díle. Přeji jasnou oblohu!!!

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram