Fotografujeme vesmír zrcadlovkou: zima II

Ve druhém díle o fotografování objektů hlubokého vesmíru bez/zrcadlovkami se zaměříme na známé H-alfa vodíkové mlhoviny. Jak je fotografovat bez/zrcadlovkou? Povíme si, co je modifikovaným senzor, který je citlivější na červenou barvu.

Tento 2. díl je pokračováním Fo­tografujeme vesmírné objekty zimní oblohy, 1.díl. Tentokrát se zaměříme na známé H-alfa vodíkové mlhoviny. Řekneme si, jak fotografovat Rozetu, Kalifornii, Vánoční stromeček nebo IC405, tedy rudě zářící mlhoviny kolem žhavé hvězdy letící vesmírem. Spolu s těmito čtyřmi mlhovinami jsem pro vás připravil a nafotil celkem 13 zimních objektů hlubokého Vesmíru, vše je rozděleno do třech dílů takto:

Seznam objektů zimní noční oblohy

  • Plejády M45 (1. díl)
  • Velká mlhovina v Orionu M42/M43 (1. díl)
  • Mlhovina Běžícího muže (Running man nebula) NGC1977 (1. díl)
  • Emisní mlhovina Plamínek (Flame) NGC 2024 a mlhovina Koňská hlava Barnard 33 (1. díl)
  • Mlhovina M78 v Orionu (1. díl)
  • Mlhovina Kalifornie NGC 1499 (2. díl)
  • Mlhovina Rozeta (angl. Rosette) NGC 2237 (2. díl)
  • Vánoční strom a Kuželová mlhovina NGC 2264 (angl.. Christmas tree a Cone nebula) (2. díl)
  • IC 405 Mlhovina Flaming star (hořící hvězda) (2. díl)
  • Otevřená hvězdokupa M35 (3. díl)
  • Otevřená hvězdokupa M37 (3. díl)
  • Dvojitá hvězdokupa NGC 869 a NGC 884 v Perseu (3. díl)
  • Barnardův oblouk v Orionu (3. díl)

Proč modifikovaný senzor

Tyto objekty jsem fotografoval zrcadlovkou Canon EOS 6D s modifikovaným senzorem. V zrcadlovce jsem zaměnil standardní filtr před senzorem za filtr Baader BCF2. Zrcadlovka je tak mnohem citlivější na červenou barvu. Standardně vyráběné zrcadlovky a bezzrcadlovky jsou obecně málo citlivé na červené světlo. Důvody jsou dva. 

  • Bayerova mřížka jako barevný filtr před vlastním senzorem má složení RGBG – největší citlivost je na zelenou barvu, stejně jako lidské oko 
  • Výrobci dávají navíc před senzor ještě filtr - sklíčko tyrkysového zabarvení, aby červené světlo a světlo z blízké infračervené oblasti nerušilo např. automatické ostření

Ve vesmíru je zelené světlo vzácné a naopak červené světlo běžné. Červeně září nejběžnější prvek vesmíru vodík. Běžné zrcadlovky a bezzrcadlovky zaznamenají červeného světla o třetinu až polovinu méně. Záleží samozřejmě na modelu. Vodíkové H-alfa mlhoviny lze vyfotografovat i běžnými přístroji. Potřebujete však nasbírat mnohem více světla a pomoci si úpravami v počítači, kde se zaměříte na zvýraznění červené. Modifikované zrcadlovky se často používají i u snímků krajin s noční oblohou. Canon dokonce vyvinul bezzrcadlovku Ca­non EOS Ra. Neposkytla mu však dostatečné zisky, takže výrobu loni ukončil. Nikon má pro astro zrcadlovku 810A. Nejčastěji se upravují pro astrofotografii starší zrcadlovky typu APS-C. Ty se již hotové občas dají sehnat i v bazaru. Pro začátek však doporučuji zkusit nejprve vyfotografovat mlhoviny jako Rozeta, Kalifornie nebo v létě oblast souhvězdí Labutě fotoaparátem, který již vlastníte a červenou zdůraznit úpravami v počítači.

Mlhovina Kalifornie NGC 1499

Emisní vodíková mlhovina NGC1499 svým tvarem připomíná americký stát Kalifornie. Na obloze má délku 2,5 stupně (vs. Měsíc v úplňku 0,5 stupně). Je však velmi málo jasná, i když mnohem jasnější než Barnardův oblouk v Orionu. Proto byla objevena až relativně pozdě v roce 1884 E.E. Barnardem. Vodíkový plyn žhaví hvězda Xi Persei, zvaná Mintak.

Souhvězdí: Perseus

Velikost: 2,5stupně

Zdánlivá magnituda: 6

Jak fotografovat

Podobně jako při fotografování Barnardova oblouku v Orionu je jasnou výhodou modifikovaná zrcadlovka bez modrého filtru před senzorem. Je zajímavé, že přestože je relativní magnituda převzatá z Wikipedie je u NGC1499 vyšší než u Barnardova oblouku v souhvězdí Orionu, na širokoúhlých snímcích tady na Šumavě je Kalifornie mnohem lépe vidět.

Detail v emisní mlhovině Kalifornie NGC1499

Canon EOS 6D mod, refraktor APM 980mm f/7, reduktor Riccardi 0,75×, expoziční čas 10×3min, 

ISO 1600, montáž Skywatcher EQ6-R, autoguider

Mlhovina Rozeta (angl. Rosette) NGC 2237

Mlhovina Rozeta se nachází na okraji obřího molekulárního mračna v Mléčné dráze směrem k souhvězdí Jednorožce. Rozeta je obří emisní mlhovina. NGC 2237 je ve skutečnosti jen její západní část, podle které se však hledá celá mlhovina. S emisní mlhovinou je úzce spjatá otevřená hvězdokupa žhavých hvězd uprostřed mlhoviny s označením NGC 2239. Tyto hvězdy jsou zodpovědné za záření vodíku v mlhovině. Podobně jako uvnitř Velké mlhoviny v Orionu se zejména v jihovýchodní části Rozety tvoří nové hvězdy. Rozeta NGC 2237 však leží dále (5200 sv. let vs. 1500 Velká mlhovina v Orionu).

Souhvězdí: Jednorožec (Monoceros)

Velikost: 1,3 stupně

Zdánlivá magnituda: 9

Jak fotografovat

Poměrně jednoduchý objekt v případě, že vlastníte modifikovanou zrcadlovku. Díky velikosti pak pro první pokusy vystačíte s malou montáží a teleobjektivem. Detailnější záběry však budou vyžadovat montáž s dalekohledem. Stejně jako u ostatních H-alfa mlhovin je důležitá temná obloha.

Emisní mlhovina Rozeta (Rosette) NGC 2237
Canon EOS 6D mod, refraktor APM 980mm f/7, reduktor Riccardi 0,75×, expoziční čas 12×3min,
ISO 1600, montáž Skywatcher EQ6-R, autoguider

Vánoční strom a Kuželová mlhovina 

NGC 2264 (angl. Christmas tree a Cone nebula)

NGC 2264 je společný název pro Kuželovou mlhovinu (vlevo dole) a otevřenou hvězdokupu Vánoční stromeček. Jasná hvězda těsně pod kuželem tvoří špičku stromečku. Velká jasná hvězda uprostřed obrovské červeně zářící vodíkové mlhoviny tvoří spodek kmene stromečku. Hvězda se nazývá S Monocerotis, podle souhvězví Jednorožce (Monoceros), kde se NGC 2264 nachází. Součástí NGC 2264 je i mlhovina Liščí kožešina (angl. Fox Fur nebula) s modro-fialovou barvou. Na okrajích přimomíná límec ve tvaru “U” jako kožešinový límec kabátu. Vánoční stromeček se na obloze objevuje na noční obloze před Vánocemi v prosinci. V této době všude na Zemi již svítí tisíce vánoční stromečků. Tento je však vesmírný, vzdálený od nás 2400 světelných let (to je relativně blízko). V mlhovině je patrný vznik nových hvězd a astronomové ji proto často studují.

Souhvězdí: Jed­norožec (Monoceros)

Velikost: 20 úhl. minut

Zdánlivá magnituda: 3,9

Jak fotografovat

Otevřenou hvězdokupu Vánoční stromeček NGC2264 je možné fotografovat běžnou zrcadlovkou. Kuželová mlhovina a celý útvar emisní mlhoviny zářící červeně (H-alfa) vyžaduje zrcadlovku s modifikací a dalekohled s větším zvětšením, abyste nasbírali dostatek světla.

Emisní a reflexní Kuželová mlhovina a Vánoční stromeček NGC2264

Canon EOS 6D mod, refraktor APM 980mm f/7, expoziční čas 25×3min, ISO 2500, montáž Skywatcher EQ6-R, autoguider

IC 405 Mlhovina Flaming star 

(hořící hvězda)

Reflexní a emisní mlhovina Flaming star dostala svoje jméno od hvězdy AE Aurigae. Předpokládá se, že tato hvězda byla vystřelena asi před 2,5 milony let z Velké mlhoviny v Orionu a nyní putuje vesmírem. V současné době se z našeho pohledu ze Země nachází v souhvězdí Vozky (Auriga), kde způsobuje emisi a částečně I rozptyl mračna plynu, z největší části vodíku. Vzdálenost IC 405 od Země je podobná jako u Velké mlhoviny v Orionu t.j. kolem 1500 světelných let.

Souhvězdí: Vozka (Auriga)

Velikost: 20×30 úhl. minut

Zdánlivá magnituda: 9,2

Jak fotografovat

IC 405 září slabě a je malá. Je to cíl pro modifikovanou zrcadlovku a velký dalekohled. Je to nejobtížnější z objektů zimní oblohy, které jsem vyzkoušel. Fotografoval jsem na konci zimy dost nízko nad obzorem v místech, kde mi navíc často vadí kouř z komína a musím pak řadu snímků vyhodit.

Mlhovina Flaming star IC405

Canon EOS 6D mod, refraktor APM 980mm f/7, expoziční čas 35×3min, ISO 3200, montáž Skywatcher EQ6-R, autoguider

Další vesmírné objekty zimní oblohy zase příště.
 

Fototografujeme vesmírné objekty: zima I. díl

Sony Alpha A7 III lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Canon EOS R6 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Nikon Z50 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram