„Dušičky“ neboli „Památka zesnulých“ - Zhodnocení Okem profesionála 11/2021

Listopadové téma „Dušičky“ neboli „Památka zesnulých“ seriálu Okem profesionála mělo za úkol zachytit jeden z nejznámějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80% lidí v České republice. Věnce a svíčky rozsvítí začátkem listopadu všechny naše hřbitovy.  Vaše snímky hodnotil již tradičně Kamil Varga. Celkem jste vložili do soutěže 33 fotografií. Autor vítězné fotografie získává hodnotnou knižní cenu od nakladatelství Zoner Press.

Milí přátelé fotografové,

tento rok jsme měli mimořádně dlouhý, teplý a barevný podzim. A to ještě i začátkem listopadu. Očekával jsem proto bohatou nadílku podvečerních romantických, nebo lehce melancholických snímků z našich hřbitovů s rozsvícenými svíčkami a barevným popadaným listím. Jaké bylo ale moje překvapení, když do soutěže nepřišla v tomto duchu ani jediná fotografie. A i ty fotografie ze hřbitovů, které k tématu přišly, se bohužel většinou nestrefovaly do dušičkového období. Další překvapení pro mě bylo, že navzdory naší dlouholeté dušičkové tradici Vás mnohem víc zaujal z anglosaských zemí importovaný svátek Halloween. A zdá se, že se u nás úspěšně zabydlel. Nicméně jako fotograf musím uznat, že je mnohem živější, zábavnější, vizuálnější a fotogeničtější.

Janov: Dušičky…

Alespoň malé množství popadaného listí na hřbitově vidíme na této fotografii od janov. Žánrově snímek spadá do oblasti zátiší s dominantním kovovým svícnem v pravé třetině fotografie a listím a pomníkem v levé části obrazu. Trochu rušivě pak působí cihlová zeď ve stejné barvě jak zmíněné listí. Výrazné protisvětlo zvýrazňuje kontury železného svícnu. Snímek je však zpracován na můj vkus až moc kontrastně. Mírné prosvětlení stínů a světel by pomohlo k prokreslení detailů a zvýraznění objemu a prostoru.

Z9: … už mě nepohladí

Další hřbitovní zátiší, i když ještě bez rozsvíceného kahánku, nám zaslala Z9. V tomto případě bez barev, v černobílém provedení, které ji přidává na strohosti a stylizovanosti. Tentokrát máme na fotografii živý prvek, kočku na náhrobním kameni. Ta je na fotografii tím nejzajímavějším a obzvláštňujícím prvkem. A tedy i prvkem hlavním. Proto by bylo asi vhodnější zaostřit na ni a ne na pomník a stromeček před ní. Rušivě působí i ta větvička, která ji zasahuje až do obličeje. Možná by pomohlo se při fotografování lehce posunout doleva, čím by se rušivá situace eliminovala a kočka by se taky dostala před tmavší pozadí, na kterém by lépe vynikla.

Tomas Ciganek Texis: Halloween v ZOO 2

Další zátiší je už v halloweenském duchu od Tomas Ciganek Texis. Tentokrát už ne hřbitovní ale zahradní a jak autor píše ze ZOO. Pták-fontánka vtipně osedlaný kostlivcem. Zaujali mě kapičky vody vycházející ze zobáku fontánky ve tvaru vlnky. Jinak taky důkaz, že snímek byl pořízen výrazně krátkým časem. Vzhledem k ostrému bočnímu světlu by neškodilo trochu lepší prokreslení hlavního motivu ve stínech. Pozadí je díky použití delšího ohniska objektivu a nižší clony již v neostrosti. Hlavní motiv je ale téměř nebarevný, takže i to rozostřené pozadí je stále hodně dominantní vzhledem k výraznější barevnosti. V takovýchto situacích je nejlepším řešením převést celou fotografii do černobílé. Síly se tím minimálně vyrovnají.

Festa: Duchu, duchu…

Rozhodně atypický příspěvek, což já vždycky oceňuji, kombinující dušičkovou rekvizitu s halloweenskou náladou zaslal do soutěže Festa. Přesněji řečeno v atmosféře duchařského strašení, ve kterém má křesťanská tradice dlouholetou praxi. Hypnotizující a lehce šilhající detail tmavých očí s jemnou drobnokresbou kůže obličeje, ve kterých se odráží svíčka. Ta je nepochybně i hlavním zdrojem osvětlení obličeje. Jinak bychom ho taky viděli, protože oči se chovají jako sférické zrcátka. Fotografie snímané při svíčkách jsou barevně obvykle posunuty do žluta. Už jenom proto, že předvolbu pro barevnou teplotu svíček (kolem 2000 Kelvinů) v žádném fotoaparátu nenalezneme. A většinou ji ani nechceme. Příjemné teplo a atmosféru světel svíček raději zobrazujeme v teplých žlutých odstínech. Tady se autor rozhodl jinak. V souladu se zamýšlenou hororovou atmosférou posunul barevnou teplotu ke skutečné barevné teplotě svíčky, tedy přesněji řečeno až lehce za ní. K nazelenale-purpurovým, lehce mrtvolným odstínům pleťových tónů. Duše bude asi temná…

Soňa Šerá: Spinkej maličká…

Ve fotografiích obličejů budu ještě pokračovat tímto černobílým snímkem od Soňa Šerá. Tentokrát ale s jednoznačně halloweenskou scénkou. Dvojportrét ženy a dívky profesionálně nalíčený a oblečený v duchu halloweenských tradic. I díky dobře odvedené práci mimiky a gestikulace modelů scénka působí až divadelně a to i navzdory tomu, že je fotografovaná v exteriéru. Strašidelné a morbidní dostatečně, takže jednoznačně kvalitně odvedená práce v tomto žánru.

Petr52: Párty

Pro odlehčení halloweenského motivu tentokrát snímek z párty od Petr52. Vlastně nejde ani tak o fotografii ze samotné párty, ale o společnou fotografii jejich účastníků. Skupina je zaranžovaná tak přiměřeně na uvolněnou atmosféru párty. Téměř každý na fotografii má svou svíčku umístěnou pod obličejem pro stylové strašidelné osvětlení. Na to, že světla bylo málo, oceňuji, že jsou všechny obličeje jak ostré tak i dostatečně prokreslené. Prostě společná fotka se povedla.

Roans: Dušičky na hrádeckém hřbitově

Asi nejlepší dušičková atmosféra z našich hřbitovů se povedla Roans. Centrální kompozice s pomníkem Krista na kříži uprostřed snímku symetricky dělí obraz na levou a pravou část. Poklidnou spodní část hřbitova s dlažbou a hořícími svíčkami zajímavě doplňuje horní dynamická s dramatickou oblohou. Pro tento efekt je zvolen delší čas, 4 sekundy, který v kombinaci s mraky, prosvětlované měsícem a větrem, vytvořily efektní pozadí scenérie. Na snímek s umělým osvětlením, které má vysoký kontrast, musím ocenit dobré tonální zpracování zachovávající veškeré detaily a povedený převod do černobílé.

Lukyn123: Horo­rový Halloween

A na závěr se budeme už jenom strašit. Protože halloweenská tematika byla dominantní nejenom v množství příspěvku, ale i v kvalitě provedení. Ze série, kterou nám zaslal Lukyn123, mě nejvíc zaujala tato temná a barevná s téměř filmovou atmosférou. Z noční scenérie tajemné figury s mačetou na schodech laděné v tmavých hnědočerných tlumených odstínech výrazně vystupuje hodně barevná červená dýně s ještě výraznějším modrým dýmem. Takový dýňový kotel, který je i hlavním prvkem fotografie. Nejenom vzhledem k výrazně odlišné sytosti barev dýně s dýmem a tlumeného prostředí je vidět i výrazná postprodukce, která je ale skutečně profesionálně provedená. Vhodný by mohl být třeba i jako plakát k hororovému typu halloweenského filmu.

Martin Šlais: Halloween

O něco civilnější pojetí halloweenského motivu nám nabízí Martin Šlais. Postprodukce a zpracování je tentokrát dominantně nahrazeno nejenom kostýmní výpravností u všech tří zaslaných fotografií. Větší důraz je taky kladen na obličej, výrazy a „herectví“ hlavní protagonistky. Pokud jsem fotografie od Lukyn123 přirovnával k filmovým scénám, tady by se zase nabízelo divadelní prostředí. Atmosféra i výrazy jsou tentokrát spíše melancholického rázu, než hororového. Asi i proto je jako pozadí zvolen barevný podzimní les namísto hřbitova, který bývá s tématem více spojován. Jde v podstatě o stylizované portréty v maskách a stylové garderobě s rekvizitami v prostředí rozostřeného lesa. A i když nemůžu říct, že by mi téma halloweenu bylo nějak osobně blízké, musím uznat, že fotografie jsou perfektně nafotografovány, kostýmně i scénicky zprodukovány i zpracovány. Proto tentokrát u mě vítěz soutěže. Snad jenom drobná poznámka: tomu kostlivci bych ten kovový háček trčící z hlavy vyretušoval.

Za hodnotnou cenu pro vítěze děkujeme nakladatelství Zoner Press.

Všechny fotografie na téma „Dušičky“

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Soňa Šerá
    Soňa Šerá
    27.12.2021 09:40

    Já moc děkuji za krásné hodnocení :) Všem gratuluji a přeji dobré světlo :)

  • Marie
    Marie
    27.12.2021 17:28

    Vítězná fotka je super - pěkná barevně, tajemně, mile i strašidelně. Gratuluji.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram