Fotografování na západním Kypru. Pohoří Troodos s krásnými lesy a starými kláštery. Členité pobřeží poloostrova Akamas. Kypřané v horských vesnicích žijí jako před sto lety, aniž by byli závislí na Kauflandech a spol. V krajině nacházíte dědictví byzantských, benátských, tureckých či britských okupantů. Jižní poloha ostrova a oblasti s minimem obyvatel jsou příležitostí pro milovníky kosmických krajin. Zelená linie rozdělující ostrov na řeckou a tureckou část je stále velkou jizvou.

Dotaz: „Kde jsi byl na dovolené?“ Odpověď: „Na Kypru“. „Kde na Kypru?“ To nevím, ale bylo to All inclusive“. Tohle je, co mne vždy odpuzovalo od destinací, které v mých uších získaly zvuk masové turistiky. Patřil sem i Kypr. Až můj kamarád, jehož otec je Kypřan, mne přesvědčil, že Kypr je jedinečné místo. Ve skutečnosti „All inclusive“ se nacházejí na východní části ostrova a v turecké části, kam také směřují skoro všechny cestovky. Západ ostrova je hodně skalnatý a na vykoupání si zde ještě můžete najít tu svoji pláž, kde budete sami. Na turisty zde moc nenarazíte.

Pobřeží v národním parku Akamas je členité a nad ním hory. Vykoupáte se v moři a pak vezmete stativ a jdete fotografovat krajinu v zapadajícím Slunci.

Kypr

Kypr je na jaře i v létě rájem pro fotografy nočních krajin. Je tu teplo. Výhodou je, že objektivy se nezamlžují v noci jako na Šumavě. Můžete si lehnout na teplou zem a pozorovat nádhernou oblohu s Mléčnou dráhu a padajícími meteority. 

Kypr

Mléčná dráha na západním Kypru

My jsme měli štěstí po západu Slunce na zajímavou konjunkci Měsíce a Venuše.

Skaliska jsou zajímavá pro fotografy, ale pohromou pro lodě. Kapitán lodi EDRO III, která zde ztroskotala relativně nedávno v roce 2011, prý nechtěl opustit loď, neboť se bál potrestání. V posádce měl osm Albánců a dva Egypťany. Zachránila je britská vojenská helikoptéra z nedaleké základny. V minulosti měli Britové základny i v horských oblastech ostrova.

Výškové rozdíly od moře jsou skoro dva kilometry. U Mount Olymposu najdete sjezdovky a tisícileté stromy.

Kontrasty pokračují dále. Nejsmutnější je dodnes patrný konflikt mezi křesťanským a muslimským světem. Zelenou linii lze na několika místech překročit, ale Covid je pro některé síly způsob, jak svět zase rozdělit.

Kypřané hlavně na venkově jsou většinou silně věřící a kláštery, jejichž tradice sahá až do dob byzantské říše, jsou velmi živé.

Rozpory dané konfliktem jsou vidět i ve světelném znečistění. Následující dvě místa jsou od sebe jen asi 3 km. Pohled na pobřeží ostrova a Turky opuštěná vesnice, která je možná trochu strašidelná, ale je zde již dostatečná tma pro fotografování meteoritů.


Perseida u galaxie M31 v Andromedě, studna v opuštěné vesnici

Česko-kyperská oslava

Nejlepším obdobím pro návštěvu Kypru je určitě jaro, kdy zde všechno kvete, třeba i včetně středomořských druhů orchidejí. Letos jsme díky Covidu vyrazili na Kypr v srpnu, kdy je u pobřeží opravdu teplo. Noci jsou však spolehlivě bez mraků a Mléčnou dráhu vidíte díky poloze mnohem více na jihu až do nádherné oblasti Škorpiona.

Letní noc pod hvězdami

Už se těšíme na jaro! To zde začíná mnohem dříve než u nás květy mandloní. V létě jsme mandle trhali ze stromů již jako zralé oříšky. Na Kypr se chystáme s fotoexpedicí teď v květnu, tak nám držte palce. 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram