Test novinky Nikon Z9 - první dojmy

Nikon uvádí na trh novou profesionální bezzrcadlovku Nikon Z9. Je to první bezzrcadlovka s výhradně elektronickou závěrkou, rozlišení má 45,7Mpix, zvládá 20 snímků za sekundu v RAW. Váží 1,34kg. Silnou stránkou je autofokus včetně 3D tracking z Nikon D6. Speciální pozornost byla věnována ochraně sensoru proti prachu. První kusy se očekávají v prosinci 2021 za cenu 152.990 Kč.

Nikon Z9 je novou vlajkovou lodí bezzrcadlovek Nikon. Je to první bezzrcadlovka s výhradně elektronickou závěrkou, zvládá 20 snímků za sekundu v RAW s rozlišením 45,7Mpix a 120 snímků za sekundu v JPEG s rozlišením 11,2Mpix. Robustní tělo s vertikálním gripem váží 1,34kg. Nikon Z9 zvládá natáčet 8K/30p video 125min bez přerušení. Silnou stránkou je autofokus včetně 3D tracking z Nikon D6 a promyšlené ovládání s individuálními nastaveními, která jdou hodně do hloubky. Speciální pozornost byla věnována i ochraně sensoru proti prachu

Robustní konstrukce nabízí lepší možnosti chlazení při velkých datových tocích, které hodně zahřívají elektroniku. To je zásadní u natáčení videa ve velkém rozlišení pro filmaře. Fotografy to tolik nezajímá, ale video je stále žádanější. Nikon Z9 uvádí, že zvládá nepřetržité natáčení 8K videa po dobu 125 minut. S novým Firmware v příštím roce Nikon slibuje dokonce 8K/60p v RAW formátu. Včetně velkokapacitní baterie tělo váží 1,34kg a díky dostatečným rozměrům (149×149.5×90.5mm) se také výborně padne do ruky a velmi spolehlivě se ovládá.BSI sensor má rozlišení 45,7Mpix. Srdcem přístroje je nový procesor Expeed 7. Kdo očekával pokračovatele Nikon Z7, tak se určitě mýlil. Z9 je robustní fotoaparát pro profesionální nasazení včetně sportovní fotografie a wildlife. První kusy se očekávají v prosinci za cenu 152.990 Kč.

Srovnání velikosti Nikon Z9 vlevo a Nikon Z7 II vpravo

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Diskuze proč ne 30 snímků/s jako u Sony A1 nebo Canon EOS R3 do RAW, ale jen 20 snímků/s je mezi fotografy zvířat a sportu. Pro profesionální specialisty na sport a wildlife je to důležitý parametr. Nikon tvrdí, že z BSI sensoru Z9 dokáže velmi rychle odečítat data. 120 snímků za vteřinu v menším rozlišení 11,2 Mpix v JPEG zní dost neuvěřitelně. Na tiskové konferenci Nikon tvrdil, že je každý snímek je pak včetně přeměření expozice a přeostření včetně identifikace objektu. Tohle je záležitost na hodně náročné testování. Všichni víme, že firmy ovládají marketingová oddělení. Už starší modely zrcadlovek dokázaly nastavovat prioritu Přesnosti zaostření vs. Zmačknutí spouště. Proto všechny ty diskuze 20 nebo 30 a tady dokonce 120 je třeba brát z rezervou. Důležité je praktické testování na reálných objektech. Tady bude rozhodovat rychlost paměťových karet. Nasypat obrovská množství třeba i jen lehce rozostřených snímků by bylo spíše za trest…

Nikon Z9 umí komprimovat soubory ve formátu RAW. Formát bez komprese se tak zmenší na polovinu nebo na třetinu, co u takto velkého rozlišení je klíčové. Je to mnohem lepší řešení, než zmenšovat rozlišení souborů.

Pro kompatibilitu s objektivy Nikon s bajonetem F si budete muset pořídit novou redukci FTZ II. Je to kvůli vertikálnímu gripu, který by mechanicky vadil.

Redukce FTZ II mezi bajonetem Nikon F a Nikon Z

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Konstrukce a ovládání

Nikon Z9 určitě není pro cestovatele, kdy batoh vláčíte do těžko dostupných míst. Integrovaný bateriový grip je rozhodnutí pro pohotové ovládání z ruky a výdrž – sport, studio, módní fotografie nebo wildlife v místech, kam se snadno dopravíte. Hmotnost 1,34kg je dost, ale například zrcadlovka Nikon D6 (má stejnou baterii) je ještě těžší – 1,45kg.

Tělo z hořčíkové slitiny je dobře zatěsněno.

Těsnění na těle Nikon Z9

Nikon Z9

Nikon Z9 – zadní ovládání a hledáček

Nikon Z9 – pohled shora

Hodně mě zaujala pozornost věnovaná ochraně sensoru proti prachu a nečistotám. To, co vidíte na snímku, není závěrka (mechanickou závěrku Nikon Z9 nemá žádnou!), ale speciální lamelová přepážka, která se zavře při výměně objektivu. Na sensorech se generuje elektrický náboj. Vedle toho je před sensorem sklo, kde se elektricky odpuzuje prach s flouritovým povrchem, na který se nečistoty hůře chytají. Fakt je, že Nikony v minulosti dost trpěly na prach na sensorech – firma nabízela 5krát čistění zdarma apod…

Lamelová přepážka chránící sensor Nikon Z9

Monitor a hledáček

Rozhodnutí, zda plně otočný a vyklopitelný display (včetně do boku) nebo výklopný v horizontální, ale i vertikální poloze je zase o robustnosti. Kovová konstrukce držící monitor opravdu vydrží dost – s flipem bych si podobné kousky, co jsem viděl na tiskovce, určitě neodvážil.

Výklopný display Nikon Z9

Hledáček na těle Nikon Z9 připomíná, i když pouze jen vzhledem, optický skleněný hranol zrcadlovek. Možná to byl i záměr. Je světlý, i když rozlišení by mohlo být vyšší (3,69M OLED). Zajímavé je, jak lze přenastavovat jeho obraz. Asi nejzajímavější je možnost vysvětlení stínů v hledáčku – D-lighting v přímém přenosu. Zpoždění při švenkování zvládal hledáček bez zpoždění.

Ovládání

Nikon Z9 je jako profesionální přístroj nabízí obrovské množství individuálních nastavení tak, aby vyhověl pokud možno co nejširšímu okruhu profesionálních fotografů, kteří mají často extrémně rozdílné požadavky. Na základě krátkého zkoušení nemáte šanci proniknout hlouběji. Proto jde spíše o postřehy. Můžete si naprogramovat režim pro noční statické snímky, režim pro fotografování rychle pohybujících se zvířat, režim pro fotografování s bleskem ve studiu. U každého režimu si můžete nastavit různé režimy rozpoznání detailů, světlost a barvu hledáčku nebo třeba druh vodováhy pro kontrolu horizontu. Jde to prostě mnohem dále. Jen bych měl obavy, půjčit takto nastavený Nikon Z9 někomu cizímu. Je to jednoduše hodně dotažené individuální ovládání, kde musíte rozumět tomu, co fotografujete.

Závěrka a autofokus

U Nikonu Z9 úplně chybí mechanická zá­věrka. Elektronická zvládá údajně časy do 1/32000s. To jsou ty snímky golfistů při odpalech – zda se prohne hůl.

Zkoušení režimů identifikace obličeje na tiskovce je pro Nikon Z9 triviálním úkolem, který samozřejmě zvládal tento fotoaparát per­fektně. Zajímavou možností je například na spoušti ostřit v režimu indikace oka ptáka, obličeje nebo třeba letadla, který si tam navolíte a na ostření na palec na zadní straně těla si navolíte 3D tracking, který je více univerzální. Technologii 3D tracking Nikon nedal ani do své Z7 II (do této chvíle své nejvyspělejší bezzrcadlovky) a používal ji jen v nejvyspělejších zrcadlovkách.

Nikon se zatím nepokusil o režim pohybu ostřícího bodu podle pohledu oka jako Canon EOS R3. Možná, že věděl proč.

Na rozdíl od dřívější modelů bezzrcadlovek, Nikon Z9 dokáže kombinovat stabilizátor obrazu vybraných objektivů se stabilizátorem obrazu na sensoru. Tohle umí i Olympus, Canon, Panasonic nebo Sony.

Obrazová kvalita

To jsme samozřejmě neměli možnost vyzkoušet. Na druhou stranu kvalita obrazu s velkou dynamickou pružností sensoru (asi od Sony) byla vždy silnou stránkou Nikonu. Tady Nikonu věřím.

Baterie, paměťové karty a konektory

Velkokapacitní baterie je EN-EL18d garantuje mezi 700 až 750 snímků podle způsobu práce s hledáčkem a monitorem.

Nikon Z9 má dva sloty na CFE paměťové karty typu B. Pokud chcete využít 8K video a rychlostí sekvenčního snímání v plném rozlišení, musíte investovat do dostatečně rychlých a velkých paměťových karet, což není levná záležitost. Sloty jsou kompatibilní i se staršími XQD kartami, ale nejsou dostatečně rychlé.

Protože tělo je dostatečně velké, zaujal mne velký HDMI konektor na těle, který je rychlý a robustní.

Závěr

první dojmy z Nikon Z9 z hlediska zpracování, ovládání a použitých technologií byly výborné. Je to přístroj do Champions League velkých hráčů v oboru. Nikon, Sony i Canon nabízejí každý trochu něco jiného. Hodně proto bude rozhodovat příslušenství pro specializaci ve fotografii či tvorbě videa, kterou se zabýváte – zejména objektivy. Nikon Z9 je fotoaparát vymyšlený především pro profesionální fotografy, kteří ho ve své práci dokáží zaplatit.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • CeBrk
    CeBrk
    02.11.2021 16:59

    Musím přiznat, že mne Nikon svým přechodem na čistě elektronickou závěrku překvapil. A to mile. Přijde mi to totiž jako správný směr do budoucnosti. Tedy přechod od mechanických součástek k těm elektronickým. Ta elektronická závěrka asi bude celkem rychlá, předpokládám že podobně jako ty mechanické. Nevím, jestli Nikon tyto specifikace zvěřejnil. Zdá se, že Z9 trpí na rolling shutter minimálně. Ale pochopitelně globální závěrka by byla lepší. Uvidíme, kdy se s ní někdo vytasí. Možná Canon R1?
    Kdysi jsem něde četl, že elektronické závěrky mají horší dynamický rozsah a trpí více na šum (tedy ne ty závěrky, ale sensor který uzavírají), než ty mechanické. Ale kdo ví, jestli je to pravda. Ani nevím, jak to vědecky zdůvodnit. Možná při tom elektronickém zapínání a vypínání řádek sensoru se tam generují nějaké parazitní proudy. Ale to je možná staré info a dnes už to pokrok v IT řeší.

    V každém případě bezva článek :-)

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    02.11.2021 19:45

    Elektronická závěrka umí 1/32000s.
    Jisté je, že elektronika vytlačuje mechanické díly a software dokáže vytáhnout obraz i z hodně zašumělých dat. Jen na to musí mít čas a dostatečně velký výpočetní výkon. To co se děje v mobilech je možné dělat s velkými sensory a kvalitními objektivy.

  • CeBrk
    CeBrk
    02.11.2021 20:06
    Reaguje na Andrej Macenauer 02.11.2021 19:45:

    "Elektronická závěrka umí 1/32000s. Jisté je, že elektronika vytlačuje..." - zobrazit celý komentář

    To ano, umí 1/32000 s, ale to je doba, po jakou je každý řádek exponován. Ve skutečnosti tak jako u mechanické závěrky ale přes senzor přejíždí jen úzky pruh, který je exponován. Samotná doba, po který pruh jede po senzoru, bude odhadem například 1/300 s. A právě tato doba by mne zajímala.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    03.11.2021 21:27

    Dobrá otázka. Sensor v Nikonu Z9 není klasický BSI sensor. Nazývaji ho Stacked sensor, což je jako vrstvený postupně. Za vrstvou světlocitlivého křemíku "přilepily" obvody, které umí mnohem rychleji odečíst data než u konvenčních BSI sensorů. Těžko říci, zda to dělají po řádcích. Myslím, že plochu rozdílí a data vrazí do mezipamětí a pak ty mezipaměti stáhnou. Vše je integromané přímo v sensoru, aby byly co nejkratší vzdálenosti. Ňěco o tom píší na DPreview. Každopádně to naznačuje trend, kam se bude vývoj ubírat. Dobré je, že si to Sony nedrží jen pro své fotoaparáty.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram