Nová vlajková loď Canon EOS R3 - fotoaparát pro profesionály

Na trh dnes přichází fullframe bezzrcadlovka Canon EOS R3. Umí fotografovat rychlostí až 30 snímků za sekundu a s rychlostí ostření 0,03 sekundy je EOS R3 dosud nejrychlejší fotoaparát z řady EOS R. Díky ultrakrátkým expozičním časům při použití elektronické závěrky, a to až 1/64000s, pomáhá sportovním nebo i wildllife fotografům či novinářům zachytit velmi rychle se pohybující objekty.  Má už vestavěný grip a zdvojená tlačítka, která umožní fotit intuitivně, jak horizontálně tak vertikálně. Cena bude okolo 159 990 Kč.


Společnost Canon dnes oznámila novou fullframe bezzrcadlovku Ca­non EOS R3 se snímačem o rozlišení 24,1 milionů bodů. Umí fotografovat rychlostí až 30 snímků za sekundu a s rychlostí ostření 0,03 sekundy je EOS R3 dosud nejrychlejší fotoaparát z řady EOS R. Díky ultrakrátkým expozičním časům při použití elektronické závěrky, a to až 1/64000s, pomáhá sportovním nebo i wildllife fotografům či novinářům zachytit velmi rychle se pohybující objekty. Má už vestavěný grip a zdvojená tlačítka, která umožní fotit intuitivně, jak horizontálně tak vertikálně.

Tato  bezzrcadlovka systému EOS R nabízí funkci­onalitu a rychlost proslulých přístrojů jako například CANON EOS-1D X MARK III, s předností, že je menší i lehčí. 

EOS R3 – hlavní funkce a vlastnosti:

  • Nový vrstvený snímač typu BSI CMOS s rozlišením 24,1 Mpx vyvinutý společností Canon
  • 30 sn./s při AF/AE se sledováním objektu
  • Doba expozice od 30 sekund po 1/64000 při použití elektronické závěrky
  • Výběr ostřícího bodu pohybem oka
  • Automatické ostření se sledováním objektu – pro fotografování lidí, zvířat (včetně ptáků) a motoristických sportů (automobilové a motocyklové závody)
  • Záznam videa 6K 60p RAW v plné šíři interně na kartu CFexpress
  • Ostření až do úrovně osvětlení –7,5 EV


Snímač

EOS R3 využívá nový vrstvený snímač typu CMOS konstrukce BSI o rozlišení 24,1 megapixe­lů. Při použití elektronické závěrky je možné fotografovat rychlostí až 30 snímků za sekundu při automatické expozici a automatickém ostření se sledováním objektu, a to i při snímání do souborů RAW. Snímat je možné i rychlostí 15 sn./s nebo 3 sn./s. Elektronickou závěrku je možné poprvé používat s blesky Canon i jiných výrobců. Fotoaparát se dokáže také vypořádat s blikáním světelných zdrojů a nežádoucími efekty této tradiční slabiny elektronických závěrek, jako jsou pruhy v obraze nebo problémy s podáním barev a expozicí. Slouží k tomu funkce detekce blikání a režim vysokofrekvenčního snímání.

Ostření

Rychlost ostření má až 0,03 sekundy, což umožňuje zachytit ultra krátké okamžiky ve sportu, u zvířat, při reportážích. EOS R3 je vybavený systémem automatického ostření se zdvojenými fotodiodami Dual Pixel CMOS AF II a zdokonaleným algoritmem hloubkového učení pro ostření se sledováním objektu včetně detekce lidského a zvířecího oka, těla a tváře a detekce lidské hlavy u statických snímků i videa. Nový fotoaparát je navržený i s ohledem na potřeby fotografů motoristického sportu. Je proto vybavený funkcí sledování vozidel včetně motocyklů, formulí s otevřeným kokpitem i vozů pro závody GT a rallye – s možností priority vozidla nebo přilby řidiče. Detekce oka, tváře, hlavy a těla je nyní k dispozici ve všech režimech automatického ostření, podobně jako nová flexibilní zóna, která umožňuje zvolit velikost a tvar oblasti ostření. EOS R3 dokáže ostřit za špatných světelných podmínek při úrovni osvětlení až –7,5 EV při užití objektivu se světelností f/1,2 za těchto podmínek: ostření na střed, pokojová teplota, jednorázové automatické ostření, ISO 100. Netýká se objektivů RF s povlakem pro zjemnění oblastí mimo hloubku ostrosti (Defocus Smoothing). 

Ostřící body

EOS R3 nabízí tři různé způsoby výběru ostřicích bodů: rychlý ovladač quick smart, precizní multifunkční ovladač a instinktivní výběr pohybem oka, tedy ostří tam, kam směřuje fotografův pohled. V situacích, kdy se scéna rychle mění, může fotograf instinktivně zaostřovat na akci pouhým pohybem oka.

Stabilizace 

Pětiosá interní stabilizace obrazu zlepšuje možnosti fotografování a filmování z ruky za pohybu. Může spolupracovat s optickým stabilizátorem příslušných objektivů řady RF a dokáže kompenzovat až o 8 expozičních hodnot.

Bluetooth a wifi 

Profesionálním fotografům v terénu jde také o rychlé předání fotografií do zpravodajské redakce. R3 nabízí vestavěné Bluetooth verze 5.0 a Wi-Fi v pásmu 5 GHz. Lze propojit s chytrým telefonem nebo připojení do Wi-Fi sítě. Na sportovních stadionech je možné vysokorychlostní kabelové připojení přes vestavěný gigabitový ethernetový port nebo přes FTP. Uživatelé přístrojů EOS R5 a EOS-1D X Mark III mohou sdílet síťové nastavení mezi všemi třemi fotoaparáty.

Mobilní zařízení

Uživatelé mohou fotoaparát ovládat na dálku z mobilního zařízení prostřednictvím aplikace Canon Camera Connect nebo pomocí funkce Browser Remote při připojení ethernetovým kabelem. Funkce Browser Remote známá z modelu EOS-1D X Mark III také umožňuje na dálku upravovat metadata, procházet a stahovat snímky. Uživatelé budou moci využít také mobilní aplikaci Canon Mobile File Transfer (MFT) určenou profesionálním fotografům k přenosu snímků prostřednictvím mobilního zařízení na FTP/FTPS/SFTP server. Do budoucna jsou plánována další vylepšení, která profesionálním fotografům ještě více usnadní práci, například převod hlasových poznámek do textu. Nový úchyt na chytrý telefon Smartphone Link AD-P1 jako příslušenství pro EOS R3 umožňuje upevnit zařízení se systémem iOS nebo Android do adaptéru pro multifunkční sáňky a přenášet snímky prostřednictvím nové aplikace MFT. Aplikace Canon Camera Connect nyní umožňuje aktualizovat firmware fotoaparátu EOS R3 přes mobilní telefon – jako u prvního z řady EOS.

Video

Nový EOS R3 nabízí záznam videa ve formátu 6K 60p RAW, který zachytí o 50 % více detailů než rozlišení 4K. U souborů 6K CRM RAW je možné následně upravovat expozici a vyvážení bílé. Záznam ve formátu 4K až do 60p se převzorkovává z 6K, což zaručuje obrazovou kvalitu. EOS R3 dokáže natáčet ve 4K při 120p a vytvářet efektní zpomalené záběry v rozlišení 4K – obzvlášť u rychlých a dynamických sportů. Nyní je možné natočit až šest hodin běžného videa nebo 1,5 hodiny při vysokých snímkových frekvencích 119,88/100p (vzávislosti na stavu baterie, paměťových kartách a teplotě).

Pro zmenšení velikosti souborů a urychlení pracovního procesu u videa je možný záznam do formátu CRM light nebo MP4 s kompresí All-I, IPB nebo menší IPB light. 

Paměťová karta a 2 sloty

Fotoaparát má dva sloty na paměťové karty – včetně UHS-II SD a ultra rychlého CFexpress – umožňují záznam videa ve formátu 6K RAW a podporují souběžný zápis na obě karty ve formátu MP4. 

Display

Nový otočný a náklopný dotykový displej s roz­lišením 4,1 milionu bodů nabízí detailnější zobrazení. 

Akumulátor 

EOS R3 užívá tentýž typ akumulátoru LP-E19 jako EOS-1D X Mark II a EOS-1D X Mark III.

Tělo

Lehké hořčíkové tělo fotoaparátu EOS R3 je utěsněné proti pronikání prachu a vody. Odolnost proti vodě lze zachovat i při použití blesku řady Speedlite jejich připojením do nového adaptéru AD-E1 pro multifunkční sáňky. Ty podporují i nový kompaktní vysílač Speedlite ST-E10, takže fotograf může na dálku ovládat vícero radiem řízených blesků Speedlite.

EOS R3 bude na českém trhu k dispozici za 159 990 korun.

(zdroj – tisková zpráva společnosti Canon Europe)

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram