Test kompaktního fotoaparátu Sony RX100 VII

"Chci takový nějaký "cestovní" foťáček s dobrým výstupem....". Už jste to někde slyšeli? Pokud takový hledáte, tak jste si možná všimli absence recenze kompaktního fotoaparátu Sony RX100 verze VII. Tady ji máte. Sony RX100 VII je přesně to, co řada lidí hledá. Velmi dobrý výstup, široký rozsah ohnisek a kapesní provedení.

Parametry fotoaparátu Sony RX100 VII

Základní parametry fotoaparátu najdete v tabulce níže.

RX100VII je další z řady kompaktů řady RX firmy Sony, který si klade za cíl oslovit náročné uživatele. Základem je čip o velikosti 1".

Snímač Snímač CMOS Exmor RS® typu 1.0 (13,2 mm x 8,8 mm), poměr stran 3:2
Efektivní počet pixelů přibližně 20,1 megapixelů
Objektiv ZEISS® Vario-Sonnar® T*, 24–200 mm, F2,8–4,5
Citlivost ISO ISO 100 – ISO 12 800; k dispozici je i ISO 64 a ISO 80; vícesnímková redukce šumu Multi-Frame NR až ISO 25 600; pro video ISO 100 – ISO 12 800
Hledáček XGA OLED Tru-Finder™, přibližně 2,35 milionu bodů; výsuvný
Vyvážení bílé Automatický, Denní světlo, Stín, Zataženo, Žárovka, Zářivka: Zářivka s teplým světlem: Zářivka se studeným světlem: Zářivka s bílým denním světlem: Denní světlo, Blesk, Pod vodou automaticky, Filtr teploty barev, Vlastní
Automatické zaostřování Rychlé hybridní automatické ostření (automatické fázové ostření / automatické ostření s detekcí kontrastu); AUTOMATICKÉ ZAOSTŘENÍ NA OČI [Fotografie] Lidské (volba pravé/levé oko) / zvířecí; [Film] Lidské (volba pravé/levé oko)
Rychlost závěrky 30" – 1/32 000 podle nastavení
Sekvenční snímání až 90 fps
LCD 3,0", výklopný dotykový, 921 kPx
Typy souborů JPEG, RAW; MP4
Videosekvence až 4K; záznam časosběrného videa; HFR až 1000 fps (FullHD)
Konektivita mikro USB, mikro HDMI, 3,5mm jack, bluetooth, WiFi, NFC
Paměťová karta SDXC/SDHC (UHS-I U3 nebo vyšší) Memory Stick PRO Duo
Výdrž při vypínání LCD až 310 snímků
Rozměry těla; hmotnost 101,6 × 58,1 × 4­2,8 mm; 302 g včetně baterie a paměťové karty

Podrobnější údaje najdete na webu výrobce, případně v manuálu.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Ergonomie, ovládání

Sony RX100VII

V minimálním těle maximum funkcí. Tak asi by se v jedné větě dala shrnout charakteristika RX100 VII. A je tedy jasné, že ergonomie není to, nač se kladl důraz. Prostě se nedrží moc dobře. Ale to není vada, to je prostě vlastnost. Tělo je shodné s předchozí verzí a to včetně rozložení ovládacích prvků. Tlačítko pro zapnutí je v úrovni horní stěny, hlavní volič režimů rozumně pod palcem, ukazováčkem ovládáte zoom. Já osobně kladně hodnotím umístění tlačítka pro přímé nahrávání videa. Je tak akorát pro můj palec a přitom jsem si s fotoaparátem nehýbal při zapínání/vypínání nahrávání videa.

Na to, že jde o poloprofesionální model (alespoň myslím, že na to má ambice), tak mu chybí dvě podstatné věci. Sáňky na blesk a možnost přišroubovat filtry. Prostě vám to nesmí vadit. A když by mělo, není to model pro vás.

Sony RX100VII Sony RX100VII
Sony RX100VII Sony RX100VII

Jistou nevýhodou může být i to, že model má podporu karet UHS-I a není podporován typ UHS-II. Videa se ukládat stíhají, při „kulometu“ můžete narazit.

Jednou z drobných nectností, nebo chcete-li vlastností, na které si musíte prostě zvyknout, je mírná nepřehlednost menu. To je nadupané spoustou funkcí, když víte, že „to tam je“, může se stát, že na první dobrou nenajdete, co hledáte. Ale je třeba uznat, že funkce jsou přiměřeně poskládané pro focení, pro video atp. Nebývalo tomu totiž tak vždy.

Setup

Mně osobně tradičně nejvíc vyhovuje to, že pod tlačítkem Fn jsou k dispozici nejpoužívanější funkce.

Rychlé menu

Ostření

Sony RX100 VII ostří výborně. Klíčem je PDAF ostření. U RX100 VII spolupracuje 357 bodů pro detekci fáze s 425 body pro detekci kontrastu. To je jedna z mála drobností, čím se liší VII od VI. Vedle toho navíc umí fotoaparát ostřit na oči a to i zvířecí. Při videu si ale troufá ostřit jen na lidské oči. Moje zkušenost ukázala, že ostření je prostě funkční a to i v šeru. Prakticky všude, kde jsem fotil, fungovalo ostření rychle a kvalitně. Samozřejmě lze využít i manuální ostření, včetně zvětšení až 10,7×.

[1] PDAF body, [2] místa detekce kontrastu

[1] PDAF body, [2] místa detekce kontrastu

Objektiv

Objektiv je výborný. Máme totiž k dispozici opět objektiv ZEISS® Vario-Sonnar T* 24–200mm F2.8–4.5. " Skládá se z osmi asférických členů se 13 asférickými povrchy pro dosažení maximálního rozlišení, čistoty obrazu a kontrastu napříč celým rozsahem zoomu po celé ploše záběru až do rohů. Čtyři originální členy objektivu Sony AA (Advanced Aspherical) pomáhají minimalizovat sférické zkreslení, vadu koma a chromatickou vadu."

Displej, hledáček

Sony RX100VII Sony RX100VII
Sony RX100VII Sony RX100VII

K dobrému ovládání přispívá i dotykový displej. Ten je navíc výklopný, ale nejde jej překlopit displejem k tělu. Rozlišení najdete v tabulce výše. Hledáček na první pohled nenajdete. Je výsuvný a aktivuje se po stisku tlačítka na boku přístroje. Protože má hledáček výrazně vyšší rozlišení než LCD, má i vyšší spotřebu energie. Proto se jeho použitím snižuje výdrž fotoaparátu. Ale hledáček nenahradíš :-).

Sony CyberShot DSC-RX100 VII lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Endler
    Karel Endler
    11.11.2021 07:34

    Teď se právě dá koupit za 26 tisíc (Black friday).

  • ireturn1day.tumblr.com
    ireturn1day.tumblr.com
    12.11.2021 14:22

    tak přesně těmto foťákům už odzvonilo, řekl bych (můj skromný názor)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram