Test objektivu Sony FE 14 mm f/1,8 GM

Srovnávací uživatelská recenze objektivu Sony FE 14 mm f/1,8 GM s jeho zatím jediným konkurentem Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART. Přestože stojí prakticky stejně, dost jednoznačným vítězem testu je Sony FE 14 mm f/1,8 GM. Ten však nasadíte pouze na FF bezzrcadlovky Sony. Více v testu, který jsem dělal s bezzrcadlovkou Sony A7 R Mark IV. Objektivy jsem vyzkoušel i při fotografování Mléčné dráhy na Šumavě.

Pokud potřebujete ultra-širokoúhlý objektiv s co nejlepší světelností, po vice než dva roky existovala pouze jediná možnost: Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART. Tento objektiv vyvinutý pro FF zrcadlovky se nabízí s bajonety Canon EF, Nikon F a Sony E. Test v roce 2018 odpovídal době, kdy kralovaly zrcadlovky, pro které byl vyvinut. Sony představil svůj objektiv Sony FE 14 mm f/1,8 GM v dubnu 2021. Využil výhody bezzrca­dlovek: přiblížení zadní části objektivu blíže k sensoru. Tím získal tři zásadní výhody:

  • Možnost zmenšení konstrukce objektivu
  • Zlepšení funkce autofokusu, který má na bezzrcadlovce plné pokrytí
  • Využití stabilizace sensoru pro udržení delších expozičních časů z ruky

Srovnávací test jsem dělal s tělem Sony A7 R Mark IV. Objektiv Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART s bajonetem Canon EF jsem nasadil přes redukci Sigma MC-11. Redukce Sigma MC-11 je schopná přenést elektronické údaje (clona, čas, ISO). Automatické ostření však fungovalo nespolehlivě. Stabilizátor Sony A7 R Mark IV s objektivem Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART nespolupracoval. To mne nepřekvapilo. S objektivem Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART nefungovala totiž ani stabilizace Ca­non EOS R6 přes redukci z Canon EF na Canon R. Je třeba počítat s tím, že výrobci optimalizují těla pro své objektivy. Férové srovnání autofokusu a stabilizace obrazu by šlo provést pouze vůči objektivu Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART s bajonetem Sony E. Tyto objektivy však Sigma pro bajonet Sony E zcela jistě již přestala vyrábět.

Je zajímavé, že nejprve Sony FE 14 mm f/1,8 GM a Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART stály zhruba stejně. V současné době cena Sigmy začíná v některých nabídkách klesat.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Konstrukce a ovládání

Sony FE 14 mm f/1,8 GM je ve srovnání se Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART neskutečně lehký. Váží pouze 460g vs. 1170g Sigma.

Obr. 1 a,b,c Srovnání objektivů Sony FE 14 mm f/1,8 GM a Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART na těle Sony A7 R Mark IV

Na obrázcích vidíte srovnání velikosti. Velký rozdíl v hmotnosti tolik vidět není, ale je zásadní. Na lehké bezzrcadlovce má Sigma tendenci převažovat na stativové hlavě dopředu. Lehký objektiv na relativně malém těle je jasnou výhodou při fotografování z roky nebo při natáčení videa třeba na gimbalu.

Sony FE 14 mm f/1,8 GM umožňuje měnit clonu přímo otáčením kruhu objektivu tak, jak bývalo zvykem u mechanických objektivů v minulosti. Vynikající věc.

Obr. 2 Ovládací kruh clony

Pokud máte raději volné otáčení kruhu clony bez zarážek, můžete přepnout tlačítko CLICK.

Obr. 3 Přepínač pro otáčení ovladače clony na objektivu

Přední ostřící kruh funguje hladčeji ve srovnání se Sigmou, kde je ovládání trochu tužší, ale nepovažuji to za problém. Nejlepší pro manuální ostření by ležel asi mezi těmito dvěma objektivy. U Sony FE 14 mm f/1,8 GM je vše připraveno na ostření přes elektronický hledáček třeba přes funkci peaking, kde se barví hrany.

Objektiv Sony FE 14 mm f/1,8 GM má klasické přepínání mezi automatickým a manuálním ostření. Musíte si zapnout manuální ostření i v těle bezzrcadlovky Sony. Navíc je tu programovatelný on/off mačkací přepínač. Tím můžete aktivovat například vypnutí nebo zapnutí ostření na obličej, zvětšení obrazu v elektronickém hledáčku apod.. Nastavíte jej přes menu. Tento ovladač mají všechny objektivy Sony série G neboli G-master. Je to určitě výborná funkce přímo na objektivu, kde se ovládá fotoaparát snadněji než přes knoflíky a mačkátka na těle. Sony má svá FF těla rozměrově drobná, takže se tímto způsobem dost usnadní ovládání.

Obr. 4 Programovatelný knoflík G

Oba objektivy mají vestavěnou sluneční clonu, která chrání vypouklou přední čočku. Díky tomu není možné nasadit ani na jeden z těchto objektivů klasické kruhové filtry. Jedinou možností je pak vložení gelových filtrů na zadní straně objektivu. Osobně bych však zvážil třeba kvalitnější skleněné od čínské Heidy s adaptérem. Gelové filtry osobně moc rád nemám. Jisté však je, že třeba filmaři se bez škály šedých filtrů neobejdou.

Obr. 5 Prostor pro vkládání gelových filtrů a těsnění proti vlhkosti

Přední krytka objektivu Sony FE 14 mm f/1,8 GM má zarážky a nepadá, což je u konstrukce s vypouklou čelní čočkou důležité.

Ostření

Ostření Sony FE 14 mm f/1,8 GM na těle Sony A7 R Mark IV běhalo tiše a hladce. Objektiv nemá vlastní stabilizátor obrazu. U této ohniskové vzdálenosti je proto důležitá spolupráce s tělem a využití stabilizace na sensoru. Byla jasně znát. Blíže jsem se však stabilizací nezabýval. Srovnání se Sigmou nedává v případě použití redukcí smysl. Ostření zde nějakým způsobem sice fungovalo, ale nepřesně a pomalu. V manuálním režimu naopak ostření Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART na těle Sony A7 R Mark IV fungovalo bez problému s funkci Live view na monitoru i v hledáčku a to včetně zvětšení.

Optické vlastnosti

Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART je velmi dobrý objektiv a proto jsem byl zvědav, jak na tom bude Sony FE 14 mm f/1,8 GM, hlavně když ho zmínil jeden z manažerů Sony při vyhlašování letošních Sony Photography Awards.

Z uživatelského hlediska je dnes již tři roky stará Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART výborná v parametrech jako

  • Chromatická aberace
  • Distorze linií
  • Bokeh pro takto širokoúhlé ohnisko

Nová Sony FE 14 mm f/1,8 GM je zde rovněž výborná .

Z hlediska fotografování krajiny a širokoúhlé astrofotografie mne více zajímalo chování v přímém protisvětle a koma v rozích obrazu v hvězdné obloze.

Sony A7 R Mark IV, objektiv Sony FE 14 mm f/1,8 GM, clona f/16, čas 1/60s, ISO 200

Výřez ze Sony A7 R Mark IV, objektiv Sony FE 14 mm f/1,8 GM, clona f/16, čas 1/60s, ISO 200

Sony A7 R Mark IV, objektiv Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART, clona f/16, čas 1/60s, ISO 200

Výřez Sony A7 R Mark IV, objektiv Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART, clona f/16, čas 1/60s, ISO 200

Ze snímků v protisvětle je vidět, že Sony je kontrastnější a má lépe ošetřené parazitní světlo. Objektiv má méně čoček a každá znamená prostě parazitní světlo navíc. Zajímavou vlastností je i flouritová vrstva na povrchu čelní čočky. Brání ulpívání prachu. Ten je nejvíce vidět právě v protisvětle.

Při širokoúhlé astrofotografii fotografové řeší deformaci bodových světel v rozích obrzu tzv. komu. Tato vada kresby se zlepší v případě, že objektiv zacloníte. Jenže pak zachytíte méně světla a musíte prodloužit expoziční čas. Díky rychlému otáčení naší planet se pak z hvězd stávají čárky.

Komu jsem se pokusil srovnat pro oba objektivy při fotografování Mléčné dráhy na Šumavě. Snímek je dělal jako vertikální panorama.

Sony A7 R Mark IV, objektiv Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART a Sony FE 14 mm f/1,8 GM, ISO 6400, f/1,8, 10s

Výřezy v levém rohu

Koma u Sony FE 14 mm f/1,8 GM v různých obdobích noci

Koma Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART

Závěr těchto snímků je, že koma v rozích je patrná u obou objektivů. Sony A7 R Mark IV má obrovské rozlišení 61 Mpix a tento sensor vidí všechno. Vyzvětšování živého náhledu a rozlišení monitoru Sony A7 R mark IV by pro astrofotografii mělo být vyšší. Není jednoduché přesně zaostřit. V noci na Šumavě k tomu ještě přistupuje i vlhkost vzduchu. Tím vysvětluji rozdíl ve výřezu v rozích mezi dvěma snímky pořízenými se Sony FE 14 mm f/1,8 GM. Ostření na hvězdy trénujeme na kurzech noční fotografie krajiny, které probíhají na Šumavě v rámci FotoIn­stitutu.cz.

Ze zkušenosti z jedné noci je závěr takový, že i Sony FE 14 mm f/1,8 GM vykazuje komu, je však o trochu méně výrazná, než u Sigmy 14mm f/1,8 DG HSM ART. Při zaclonění koma u obou objektivů mizí.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Závěr

Pokud fotografujete bez­zrcadlovkou Sony, volba je pro vás jednoznačná. Nový Sony FE 14 mm f/1,8 GM je vynikající objektiv jak po stránce optické, tak i po stránce ovládání. Rychle ostří a je velice lehký a skladný. Je to jednoduše objektiv postavený pro bezzrcadlov­ku. Objektiv Sigma 14mm f/1,8 DG HSM ART, který se použil jako referenci, je opticky velmi dobrý a má stále vysokou hodnotu zejména pro uživatele zrcadlovek, pro které byl vyvinut. Ve srovnání se Sony FE 14mm f/1,8 je však jasně horší.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram