Canon představil objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM

Canon uvádí objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM se zatím nejkratší ohniskovou vzdálenost ze všech objektivů řady RF. Novinka je poslední ze série nových lehkých a kompaktních objektivů RF se světelností f/4. Objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM disponuje například tichým automatickým ostřením a optickou stabilizací obrazu o 5,5 EV (s těly Canon EOS R5EOS R6 až 7 EV). Je ideální pro fotografování krajiny a architektury, ale také tvorbu vlogů, kde autor potřebuje stabilní široký úhel záběru.

Díky velkému průměru bajonetu u systému EOS R dosahuje objektiv RF 14–35 mm F4L IS USM se svým kompaktním optickým systémem širšího úhlu záběru a vysoké obrazové kvality.

S hmotností 540 g je RF 14–35 mm F4L IS USM součástí edice lehkých kompaktních objektivů RF 24–105 mm F4L IS USM a RF 70–200 mm F4L IS USM, s nimiž tvoří trojici se světelností f/4 a rozsah těchto tří objektivů pokryje běžné fotografické potřeby. Tato sada je ideální na cestování. Stejně jako ostatní dva objektivy z této trojice má závit pro filtry o průměru 77 mm.

Díky systému ostření s pohyblivou zadní skupinou objektiv nabídne minimální zaostřovací vzdáleností 0,2 m a zvětšením 0,38×. To je výhoda hlavně ve stísněných prostorách.

Optika

Objektiv RF 14–35 mm F4L IS USM je založený na optické konstrukci se třemi členy s velmi nízkým rozptylem (UD) a třemi asférickými členy z litého skla – jeden z nichž je zároveň asférický i UD. Tyto prvky zajišťují maximální rozlišení na celé ploše snímku, což je u širokoúhlých objektivů obzvlášť náročné, protože zde výrazně narůstá sférické zkreslení. Čočky jsou navíc potažené speciálními povlaky SWC a ASC, které předchází tvorbě „závoje“ a odlesků.

Pro fotografii i video

RF 14–35 mm F4L IS USM má všechny přednosti objek­tivů řady L, které jsou vhodné pro fotografování i filmování. Ostření pohybem zadní skupiny optických členů umožňuj ostřit na krátkou vzdálenost a redukuje změnu ohniskové vzdálenosti při ostření na méně než třetinu oproti objektivu EF 16–35 mm f/4L IS USM. Motor Nano USM ostří rychle, plynule a tiše. Světelnost f/4 je konstantní, takže při transfokaci nedochází ke změně expozice ani citlivosti. Filmaře tento objektiv potěší zejména při použití se systémem EOS R, kdy díky konstantní světelnosti a optické stabilizaci obrazu o 5,5 EV a až 7 EV při použití s těly Canon EOS R5EOS R6 zaručuje konzistentní kvalitu obrazu v celé videonahrávce. Pro fotografy je výhodou možnost fotografovat z ruky i při velmi dlouhých časech.

RF 14–35 mm F4L IS USM je vybavený ovládacím prstencem, který umožňuje rychle ovládat expozici, clonu a citlivost bez nutnosti vstupovat do nabídky fotoaparátu nebo opustit hledáček. Dále má objektiv trvale aktivní prstenec ručního ostření a jeho odolná konstrukce je utěsněná proti prachu a vlhkosti.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram