Massif Central III – Volcans dAuvergne

Volcans d Auvergne ve Francii sice není Stromboli, ale přesto se zde můžete hodně dozvědět o nedávné geologické minulosti naší Země. Alespoň vám kolem hlavy nelétají sopečné pumy, i když člověk neví, jak to tu bude vypadat za pár desítek miliónů let. Naštěstí geologické hodiny tikají mnohem pomaleji než ty lidské. Kraj je to určitě fotogenický.

Asi 20 km západně od centra francouzského gumárenského průmyslu Clermont Ferrand (firma Michelin) se nachází severní část rozsáhlé oblasti vulkánů, jejíž velká část spadá do přírodního parku Parc des Volcans d'Auvergne. Je to další pohoří, které patří do horského systému Massif Central. Ze severu na jih měří tato oblast asi 120 km, ze západu na východ 30 až 50 km.
Sopečné kužely hor se nazývají puys (čti pvé). Pohoří v jižní části s nejvyšší sopkou Plob du Cantal (1855m) se nazývá Monts de Cantal. Vulkanická činnost je většinou doprovázena horkými prameny a v civilizovaných oblastech vznikem lázní. Největší lázně v této oblasti jsou v Le Mont Dore a ve Vichy. Města, které známe z pro Francii nepříliš slavného období druhé světové války. Podle Le Mont Dore je pojmenovaná severní část pohoří. Nejvyšší horou v této části je Puy de Sancy (1885m).

Čedičový útvar Roche Sanadoire

Než vyrazíte do této oblasti, doporučuji prohlédnout stránky www.vulcania.tm.fr. Jedná se o museum vulcanismu Parc Européen du Volcanisme, které je vybudované ve velkofrancouzském stylu. Stránky jsou velmi kvalitní s množstvím dat ke stáhnutí. V této oblasti se vám také hodí znát pojmy jako stratovulkán, kaldera, pemza atd. Budete pak moci přímo v terénu usuzovat na celkem nedávnou geologickou minulost. Poslední erupce v této oblasti proběhly před cca 5000 lety. Hlavní vulkanická činnost zde byla v období před před 20 až 3 milióny let, kdy v důsledku posunu zemských desek docházelo k uzavírání pravěkého moře Tethys a vzniku dnešního Středozemního moře. Vlastní muzeum se nachází 15 km západně od Clermont Ferrand na silnici D941B.

Tipy na výlet

Výstup na Puy Mary

Výstup na Puy Mary

Puy Mary (1787m) je mohutný sopečný kužel, který se nachází v jižní části oblasti. Jako základnu jsme zde použili camping v Muratu, města pod čedičovou kupou, na které stojí socha svaté pany Marie. Camping je velký, takže se zde s malým stanem chytnete i v plné sezóně. Nejjednodušší možností je vyjet až do sedla Pas de Peyrol (1582 m), pak je výstup záležitostí na 30 minut. Pokud budete mít více času a nemáte rádi mnoho lidí na cestě, doporučuji zastavit se u malé salaše. Ta leží silnice z Muratu pod velkou zatáčkou ve stoupání na horu. Pak vystoupáte asi kilometr po silnici směrem k sedlu. Tady najdete zajímavý traverz, který vede ze začátku trochu podmáčenými svahy se zajímavou květenou. V létě jsme tu dokonce viděli motýly otakárky ovocné. Traverz se asi po dvou kilometrech napojuje na hřebenovou cestu, která vás dovede až na vrchol.

V kuloáru pod  Puy Mary

Cesta je lehká, ve vrcholové části je jedno trochu vzdušné místo, ale bez problému lze tuto cestu absolvovat i s dětmi. Na vrcholu jsme bohužel neměli štěstí na počasí. Jinak odtud vzhledem k izolovanosti kužele musí být fantastický rozhled. Vrátili jsme se dolů k ústí traverzu a pokračovali až k Breche de Rolland. Odtud jsme sestoupili z hřebene do kuloáru pod Puy Mary a vrátili se zpět k autu.


Celková délka této trasy je asi 10 km, což je i s fotografováním na nějaké 3 hodiny.

Turistika kolem Mont Dore

Rotunda v Orcivalu



Tato oblast se nachází v severní části oblasti. Nejvyšším vrcholem je Puy de Sancy (1885 m), která je přístupná lanovkou. Ta má stanici na okraji lázniček Le Mont Dore. Je zde velké parkoviště, které bylo začátkem srpna plné aut a zcela nás odpudilo. Proto jsme se raději vydali do Orcivalu s krásnou románskou rotundou postavenou v roce 1100. Je to významné poutní místo díky sošce pany Marie z 12 století.

Cestou do Orcivalu doporučuji udělat krátký asi 6ti kilometrový okruh kolem krásných čedičových varhan Roche Sanadoire které jsou mnohem větší než ty naše u Kamenického Šenova.

Čedičové varhany Roche Sanadoire Čedičové varhany Roche Sanadoire
Pod Puy de la Tache

Další krátký okruh, kde poznáte zdejší krajinu, můžete uskutečnit ze sedla Col de la Croix Morand ou de Dyane. Dojedete sem přes serpentiny z Mont Dore. Výstup na Puy de la Tache (1629 m), ze kterého vidíte celé panoráma hřebene Puy de Sancy, vám bude trvat asi hodinu.

Pokud se chcete seznámit s různými vulkanickými útvary, doporučujeme vám projít si krátkou naučnou stezku v přírodní rezervaci Valle de Chaudefour.

Předchozí díly:

Massif Central I. – Oblast Cévennes
Massif Central II. – Grands Causses

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram