Autoři a vítězné fotografie Sony Awards 2021

Sony Photography Awards je jednou z nejvýznamnějších globálních soutěží pro amatérské i profesionální fotografy. Autoři a jejich fotografie jsou pro nás inspirací. Máme velkou radost, že v letošním roce v sekci Architektura a design zvítězil Tomáš Vocelka z České republiky.

Sony Photography Awards jsou o fotografických projektech. Když posloucháte rozhovory s porotci soutěže vidíte, že hlavní důraz kladou na kreativitu, jedinečnost projektu a hloubku s jakou je téma zpracováno. Najít v tisících fotografií (přišlo jich přes 330,000) to nejlepší není vůbec jednoduché a pro porotce je to dřina. Letošní hodnocení a výběr nejlepších muselo probíhat díky Covidu virtuální formou, což bylo něco jiného, než když se porotci sejdou v jedné místnosti a mohou snadněji argumentovat. To samé se týkalo i vyhlašování vítězů, které probíhá již tradičně v Londýně. Londýn má výhodu, že je z hlediska časových pásem uprostřed. Tradiční fotografické bašty jsou Evropa a Severní Amerika. V letošním roce přišlo hodně prací i z Afriky a Jižní Ameriky. Dá se říci, že všechny vítězné soubory hledají nějakým způsobem nové perspektivy ve velmi obtížných časech celosvětové pandemie, která zasahuje fotografy mnohem více, než jiné profese. Je zajímavé, že Covid se přímo mezi vítěznými snímky neobjevil. Pozn.: výjimkou je snímek pracovníka metra v Istanbulu, jak dezinfikuje metro viz videa). To ukazuje, jakým směrem Sony Awards cílí.

Celkovým vítězem profesionální kategorie se stal Craig Easton ze Spojeného království za sérii fotografií z anglického Blackburnu. Jedná se zároveň o vítěze kategorie Portrét. Blackburn je známý velmi rozdělenou společností s obrovskými rozdíly mezi bohatými a chudými, s množstvím přistěhovalců a malých komunit. Jsou zde vidět důsledky průmyslové expanze i kolonialismu minulosti, které si často anglické veřejné mínění nechce otevřeně přiznat. Craig se toulal hlavně po předměstích s velkoformátovým dřevěným přístrojem. Lidé na fotografiích s ním přímo spolupracovali a tvořili tak trochu společně. Craig na tomto projektu pracoval dlouhodobě. Řekl, že měl štěstí, že jeho dokončení se perfektně potkalo s letošním ročníkem Sony Awards.

Vítězem “Open” kategorie jednotlivých snímků, kterých přišla vice než polovina celkového počtu, se stala studentka university výtvarného umění v Zimbabwe Tamary Kudita. Fotografovala ženy z prostředí, ve kterém vyrůstala. Oblékala do šatů historického designu období vlády královny Viktorie v Anglii. Na vítězném snímku je mladá africká dívka s tradičními nástroji svého kmene, které používají k vaření. Barevná kompozice dívky s černými šaty určitě zaujme. Ve skutečnosti I tento snímek je součásti širšího souboru.

V kategorii Sport zvítězila série Sport a Radost namísto Války a Strachu z malé vesnice nedaleko syrského Aleppa. Fotograf Anas Alkharboutli dokumentoval školu karate, kterou pro místní kluky a dívky ve věku od šesti do patnácti let organizuje Wasim Satot.

Holandsko je tradiční baštou Zátiší již z dob velkých mistrů olejomalby. Peter Eleveld vytvořil sérii jednoduchých zátiší, které zobrazil starou ruční technikou mokrých kolodiových tisků.

Ve studentské kategorii Sony Awards 2021 zvítězil Coenraad Torleage z Jihoafrické republiky za sérii snímků Mladí farmáři. Na snímku je syn majitele a syn předáka na koni. Je zde cítit, jak je společná práce spojuje.

S novými plány na dobývání vesmíru rezonuje soubor Znovu na Měsíci od Marka Hamiltona Gruchyho z Anglie, který zvítězil v kategorii Kreativita. Marka přivedl k zájmu o výzkum vesmíru jeho otec, se kterým sledovali pohyb družic, starty raket a podobně. Mark zkombinoval řadu volně dostupných, někdy dosud nezveřejněných snímků a snímků vlastních do série, která se odlišila a zaujala porotu. Je velmi technologicky zdatný v práci s 3D obrazem. Některé snímky jsou humorné, jiné zase velmi vážné.

Pandemie ovlivnila například dodávky insekticidů do některých oblastí Afriky. Důsledkem je pak přemnožení sarančat ve východní Africe a ohrožení zásobování potravinami pro milióny lidí. Vítězný snímek španělského fotografa Luise Tata zachycuje zoufalého farmáře na poli, který je proti náletu hmyzu zcela bezmocný. Série zvítězila v kategorii Příroda a životní prostředí.

V kategorii Dokument zvítězil Ital Vito Fusco ze souborem s poetickým názvem Killing Daisy (zničení sedmikrásky). Ve skutečnosti se jedná o chryzantémy, který produkují přírodní insekticid pyrethrum. Pro nás neznámý příběh. Pěstování těchto květin na náhorní plošině Nakuru v Keni skončilo díky tomu, že chemicky syntetizovaný produkt je mnohonásobně levnější. Lidé zde tak ztratili práci. Nyní se květiny v důsledku touhy bohatší části světa po organických produktech zase začínají pěstovat.

V kategorii Krajina zvítězil soubor Tiché sousedství od iránského fotografa Majida Hojjatiho. I zde zvítězila myšlenka a hloubka nad formou. Autor se zamýšlí svými fotografiemi nad honbou lidí za hmotnými statky, novým oblečením, které pak skoro nenosí. Život nám takto utíká. Místa jsou opuštěné krajiny se stopami lidské činnosti.

Covid se stal pro řadu lidí i států příležitostí, jak věci kolem sebe zlepšit. V kategorii Životní prostředí zvítězil dokument věnovaný transformaci ekonomiky Islandu směrem na plnou soběstačnost a na plně obnovitelné zdroje. Tento program začal na Islandu po finanční krizi v roce 2008 a v současnosti, kdy svět zasáhla pandemie má určitě zásadní význam. Island je zemí, kde díky izolaci a drsnému klimatu to nemají vůbec jednoduché třeba ve srovnání s naší šťastnou kotlinou… Autorem souboru je Ital Simone Tramonte.

V kategorii nejmladších fotografů zvítězil snímek Pubaruna Basu z Indie s názvem Neutečeš z reality. Snímek byl pořízen doma a může být inspirací třeba pro naše studenty, kteří se účastní FotoAkademieletních fotografických táborů.

Na závěr jsem si nechal Tomáše Vocelku, vítěze kategorie Architektura a design. Stránky Tomáše, kde najdete celý soubor, který zvítězil na Sony Awards 2021 najdete zde na jeho oficiální stránce.

Série vznikla v místě bývalé vojenské základny Drnov, Minimalistický architekt Petr Hájek zde vytvořil unikátní instalaci smuteční místnosti a krematoria pro domácí mazlíčky, která je obklopena 40ti hektary území pro divokou zvěř.

Gratulujeme!

Další fotografie a oficiální vyhlášení vítězů s proslovy a rozhovory s autory najdete ve videu https://www.youtube.com/watch…https://www.youtube.com/watch….

Soutěž organizuje World Photography Organization s podporou Sony.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram