Nový ultraširokoúhlý objektiv Sony FE 14mm F1,8 GM

Sony uvádí nový ultraširokoúhlý objektiv FE 14mm F1.8 GM (model SEL14F18GM) pro bajonet typu E. Tento objektiv se chlubí kompaktními rozměry a velkou clonou F1.8. Je tak vhodný zejména, pokud fotografujete krajiny, architekturu, hvězdnou oblohu či interiéry. Využití najde i pro natáčení videa.

Optická konstrukce

Nový objektiv FE 14mm F1.8 GMkompaktní optickou konstrukci (rozměry 83 mm x 99,8 mm) a váží jen 460 g. Co se týká optiky, disponuje dvěma prvky XA (extrémně asférickými), dvěma skleněnými prvky ED (Extra-Low Dispersion) a jedním prvkem Super ED.

Díky maximální cloně F1,8 mohou fotografové věrně vykreslit bodové zdroje světla, díky čemuž je objektiv vhodný k astrofotografii nebo fotografování v prostředích se slabým osvětlením. Technologie Sony Nano AR Coating II pomáhá potlačit odlesky a tzv. „ghosting“ při fotografování v náročných světelných podmínkách.

Devíti lamelová clona objektivu FE 14 mm F1,8 GM zajistí při hodnotě F1,8 kva­litní bokeh bez nežádoucího efektu tzv. „cibulových kroužků“ (onion-ring effect). S mi­nimální zaostřovací vzdáleností 25 cm nabízí FE 14 mm F1,8 GM široké možnosti pro fotografování zblízka a natáčení videa.

Autofokus

Pomocí dvou lineárních motorů XD (extrémně dynamických) lze přesně zaostřit a udržovat ostření i při fotografování s malou hloubkou ostrosti při F1,8, což profesionálním fotografům poskytuje spolehlivost, kterou potřebují, aby zvládli práci v náročných podmínkách. FE 14mm F1.8 GM navíc nabízí tichý AF s minimálními vibracemi pro plynulé přechody ostření. To je vhodné například pro natáčení videa.

Ovládání a odolnost

Tento objektiv nabízí několik všestranných možností ovládání, včetně focus hold button, přepínače režimu ostření a zaostřovacího kroužku. Pro focus hold button můžete přiřadit funkce z nabídky v menu fotoaparátu. Model FE 14mm F1.8 GM je také vybaven funkcí Linear Response MF pro přímé manuální ostření. Intuitivní ovládání clony umožňuje clonový kroužek. FE 14mm F1.8 GM disponuje také zadním držákem filtru, do kterého lze vkládat standardní listové ND filtry, filtry pro korekci barev, měkký filtr atd.

Konstrukce je utěsněná proti vniknutí prachu a vlhkosti. Přední i zadní část objektivu je opatřena fluorovou vrstvou, která odpuzuje vodu, olej a další nečistoty. Sluneční clona je vestavěná.

Cena a dostupnost

Nový FE 14mm F1.8 GM bude k dispozici v druhé polovině května za cenu 41 990 CZK.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram