Kreativní svícení jedním světlem. Škola světla Jana Pohribného MQEP - zhodnocení

Přinášíme zhodnocení tématu "Kreativní svícení jedním světlem" ze seriálu Škola světla Jana Pohribného, MQEP. Tentokrát se zhodnocení týká zadání z již 13. dílu Školy světla. Za úkol bylo: „S pomocí jediného světla (zpravidla umělého) nasviťte kreativně portrét, akt, objekt, atd., aby vynikla modelace, tvar či struktura. Můžete zároveň využít i ambientního světla (jako světlo proporční, či protisvětlo) daného prostředí, kde svůj záměr budete realizovat.“

Práce s jedním světlem je jednou z nejlepších cest jak pochopit klíčovou roli světla na utváření toho, co nazýváme více než 180 let fotografií. Umělým světlem imitujeme světlo přirozené, převážně denní, ale máme mnohem lepší možnost jej různě usměrňovat, rozptylovat, vytvářet s ním nezaměnitelný charakter nasvícených objektů, lidí či celých scén. A jak mnozí z vás z této lekce i úkolu dobře pochopili, k mnohému vystačíte s jediným světlem a přirozeně stínem, který vždy světlo doprovází, případně přirozenými odrazy od okolního prostředí, které často vytváří světlo proporční či doplňkové. I řada světově proslulých fotografií je založena na této zdánlivé jednoduchosti, kde nás jediné světlo vede a soustředí na fotografův námět, strukturu, tvar, náladu, výraz.

Ze zaslaných fotografií je patrné, na co se jediné světlo nejčastěji hodí či dá úspěšně použít, ačkoliv jsem přesvědčen, že takřka v každém fotografickém žánru lze vycházet z “konstrukce” námětu jediným světlem.

Vedle klasických zátiší resp. kompozic s květinou, jako je např. bočním modelujícím rozptýleným světlem nasvícená Kytice od Zpěváka, využili někteří autoři klasické siluety, tedy když jde světlo pouze na pozadí a vytváří tak efekt protisvětla, jak kupř. Zátiší s tulipány 2 od TvujFoto­portret.cz, které dává vyniknout plošnému tvaru snímaného objektu. Nejpřitažlivěji působí silueta Supernova od MBK fishs chytře zakomponovaným zdrojem světla, evokující opravdový zrod hvězdy.


Zpěvák: Kytice

TvujFotoportret­.cz: Zátiší s tulipány 2

MBK fish: Supernova

Zajímavější skupinu ovšem tvoří fotografie, kde autoři kreativně využili směrové světlo a výrazný vržený stín. Zpětná projekce od MBK fish je zajímavou ukázkou užití razantního směrového bočního světla na portrét, který vrhá stín a vytváří de facto dvojportrét, dialog portrétované dívky s vlastním alter egem. Snad by bylo trochu zajímavější, kdyby látka, kterou modelka napíná, nebyla až tak napnutá – nepůsobila by tolik uměle. Také technicky by měla být dotažená ve smyslu kresby i v nejvyšších světlech. V detailech i kompozici propracovanější se zdá být Studie možného tvaru od foto.zde, která navazuje na avantgardní meziválečné kompozice od Jar. Funkeho, či současná světelná zátiší od Vladimíra Kozlíka. Inspirující ukázka kombinace skleněných objektů a zacíleného směrového světla…


MBK fish: Zpětná projekce

foto.zde: Studie možného tvaru

Nejvíce se svícení jedním světlem osvědčilo, zdá se, v oblasti portrétu, případně těla. Měkké výrazně boční modelující světlo, kombinované s výrazným stínem, který rámuje, skrývá nasvícené fragmenty tváře modelky na obou fotografiích ROS­CHI PHOTOGRAPHY, patří již desítky let do osvědčené výbavy fotografů, kteří staví svůj portrét, jako sochař sochu. Experimentálnější a modernější pojetí nese v sobě portrét Nedívej se dolů od LukasUL, kde by snad stálo za to vyretušovat kovový stojánek ventilátoru (?), aby polokruhy působily ještě více étericky a dvojsmyslně. Oceňuji rovněž neotřelé řešení od hnujblikArt, zejména rozfázovanou lu­minografii kolem pohybujícího se těla. Kreslení či malba světlem jsou často úspěšným příkladem kreativního využití jediného světla.


ROSCHI PHOTOGRAPHY: tajemná

ROSCHI PHOTOGRAPHY: Anetka

LukasUL: Nedívej se dolů

hnujblikArt: …

Invenci, ale i technickou erudici a stylovou vyrovnanost nesou všechny aranžované portréty od kristllev, kde bych váhal mezi evelin-curly a portrétem s obří čepicí, které by klidně mohly být otištěné v nějakém módním nebo life-stylovém časopise…


evelin-curly

portrét s obří čepicí

Cit pro mnohovrstevnaté sdělení doslova i obrazně však podle mne nejlépe v tomto tématu projevila Moni Sandrová. Nejen v záhadné fotografii Blízkost, kombinující měkce vykreslený fragment lidského těla a ostře ohraničenou křivku tvořenou snad nějakým kartonem, látkou, ale zejména prací s temnotou a světlem takřka v doplňujícím se dialogu jako Jing a Jang. Rovněž její druhá fotografie Intimita je ponorem do hlubších resp. jemnějších vrstev sdělení, které je teprve potřeba odkrývat. Zdánlivě velmi jednoduchá a jednoduše, takřka plošně svícená fotografie fragmentu dívčího těla za jakousi rouškou z látky, plastu, není na první pohled jednoznačná a může nám asociovat i zcela odlišné příběhy, ale i náladu, umocněnou i zvolenou barevností.


Blízkost

Intimita

Pozoruhodná práce, blahopřeji.

VŠECHNY VAŠE FOTOGRAFIE NA TÉMA „KREATIVNÍ SVÍCENÍ JEDNÍM SVĚTLEM“

Kreativní barva ve fotografii - Jan Pohribný lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Moni Sandrová
    Moni Sandrová
    03.04.2021 16:15

    Moc děkuji za zhodnocení fotek, které mi udělalo velikou radost!

  • MBK fish
    MBK fish
    08.04.2021 12:29

    Díky za zhodnocení a poučný rozbor fotek, včetně těch mých.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram