Nejlepší fotografie soutěže "Krásy paní zimy" (27. 12. 2020 - 27. 2. 2021)

Závěr roku 2020 a první dva měsíce roku 2021 v naší galerii na FotoAparát.cz patřily mimo jiné tradiční dvouměsíční soutěži, tentokrát na téma „Krásy paní zimy“. Soutěž probíhala v období od 27. 12. 2020 do 27. 2. 2021. Všichni naši čtenáři pak měli možnost vybrat nejlepší snímky a udělit jim patřičný počet bodů. Zde v článku přinášíme nejlepších 10 fotografií. Jejich autorů jsme se zeptali na několik otázek. Odpovědi na ně doplněny výherními fotografiemi si můžete prohlédnout níže. Hodnotné ceny vítězům poskytlo nakladatelství ZonerPress.

Tématem poslední uplynulé dvouměsíční soutěže bylo „Krásy paní zimy“. Celkem jste vložili 179 fotografií, ze kterých si nyní prohlédneme ty, které obsadily ve vašem hodnocení prvních deset příček. Vítězům na prvních třech místech věnuje ceny společnost ZonerPress.cz.

Současné téma dvouměsíční soutěže je „PTÁCI NAŠÍ PŘÍRODY“, kde vkládání Vašich snímků končí 8. 5. 2021

Nyní již představujeme deset nejlepších fotografií soutěže „Krásy paní zimy“, o kterých jste rozhodli svými hlasy a která proběhla v období od 27. prosince 2020 do 27. února 2021.

1. místo: P. Ouředník Fotografie Šumavy – „Luzenské údolí“

Vděčný motiv, který si vyfotím pokaždé, když mám cestu na Březník. Fotka výjimečně nebyla pořízená ze stativu, nešlo vysloveně o fotovýlet, ale jen courání na běžkách.

Foceno Nikonem D800 s nasazeným objektivem Nikon 24–70 mm f/2,8 AF-S G ED.

Poslední dobou fotím téměř výhradně šumavskou krajinu a dvě malé vnučky.

2. místo: Milan Samochin – „Ráno na Vozce“

Cestu na Vozku v Jeseníkách jsem plánoval už dlouho. Podle předpovědi počasí mělo být jasno, a tak bylo rozhodnuto – ráno 3:15 budíček. Na ČHS jsem dorazil kolem půl páté ráno, pobral jsem techniku a vyrazil.
Na Vozku jsem šel poprvé a podle map v mobilu mě čekala skoro tří hodinová cesta nahoru. Dorazil jsem na vrchol asi půl hodiny před východem slunce. Počasí bohužel neodpovídalo předpovědi, byla hustá oblačnost a podmínky nic moc. I přesto jsem zůstal a čekal na první paprsky.
Slunce se ukázalo jen na malý okamžik a já pořídil tuhle fotku.

Je to panorama složené z 12 fotek plošně v jedné řadě + 3× exp. bracketing
Fotil jsem na Nikon D 850 + objektiv Nikon 16–35mm f 4, vše pak složeno ve Photoshopu.

Nejraději fotím samozřejmě krajinu ;)

3. místo: Martin Šlais – „První sníh“

Liška byla focena na Ranči pod Kunětickou horou v den, kdy napadl první sníh. Jmenuje se Dixie, a na ranči je v dočasné péči, jelikož do volné přírody se vrátit nemůže, je zvyklá na kontakt s lidmi a záchranné stanice jsou plné.

V současné době fotím převážně zvířata a přírodu, vzhledem k současné situaci různých omezení a společenského útlumu.

Nikon Z7 II + Nikon Z 70–200 mm f/2,8 VR S

4. místo: Martin Šlais – „Sněžný lovec“

Puma americká byla focena na zasněženém poli u Chovné stanice Chvojenec Je to samec pumy, který se jmenuje Tom a narodil se 4.2.2020.

V současné době fotím převážně zvířata a přírodu, vzhledem k současné situaci různých omezení a společenského útlumu.

Nikon Z7 II + Nikon Z 70–200 mm f/2,8 VR S

5. místo: RobertPal – „ranní Sněžník“

Fotografie je pořízena z Děčínského sněžníku, kde to mám velice rád, ale pro výběr samotné fotografie bylo docela obtížné najít vhodné místo, jelikož je celá náhorní plošina značně porostlá kdejakým náletovým křovím nebo stromy bránící čistému výhledu bez větví. No a jak to bývá v krajinářské fotografii, brzké ranní vstávání a vyrážení z Prahy, nabrání kamaráda po cestě, dorazení po hodině a tři čtvrtě na parkoviště pod kopcem, kde teploměr v autě ukazoval –18 a ještě v absolutní tmě ve sněhu za svitu čelovek cesta k vrcholu a hledání vhodné kompozice, což vzhledem díky křoví nebylo snadné. Všude něco vyčnívalo a my se potřebovali dostat kvůli východu slunce více na levou stranu, aby bylo v záběru. Toho rána to zprvu ani nevypadalo, že by z toho něco mohlo vzniknout. Mraky se pořád nějak honily a zprava přicházela jakási sněhová přeháňka, která se pak rozehnala a ukázalo se slunce a osvítilo zmrzlou krajinu s mlhou pod námi a vytvořilo neskutečné světlo a já se tetelil blahem nad tou krásou :) fotografování bylo až na druhém místě, ten pocit byl nádherný, být tam a vidět to :)

Co se týká samotné fotografie, tak je fotografována s Nikon D700Nikon 16–35 f4 G AF-S dané ohnisko 24 mm. bez použití filtrů. Stativ Manfrotto 190 cxpro3.

Fotografie je ze 35 expozic ( 7 expozic plošně v jedné řadě +5 expozic pomocí Bracketingu ) složené do panorama. Tento způsob focení jsem si oblíbil a mé fotografie jsou z 95 procent vždy focené panoramaticky teď už i ve více řadách + bracketing.

Zmiňovaný způsob focení mi dává absolutní kompoziční volnost a snahu zachytit atmosféru tak, jak byla v danou chvíli a jak jsem jí vnímal a bez další snahy v počítači něco vylepšovat nebo přidávat co tam nebylo, zejména barvy a podobně. Upravuji pouze expozici.

Nejčastěji fotím krajinu Česko Saského Švýcarska, kterou mám velice rád a rád se na ta místa vracím a nikdy se mi odtamtud nechce. Rád fotím před východem slunce, východy a západy slunce, nebo různé potůčky s kameny porostlé zeleným mechem. U tohoto typu rád využívám prodloužené expozice pro rozmazání vody. Dále jsem si velice oblíbil focení Prahy v jejím mlhavém podzimním závoji a následný převod do černobílé fotografie, který dává Praze zvláštní nikdy neokoukané kouzlo.

Mám rád krajinu a rád se v ní toulám a při té příležitosti se snažím ji i zachytit na fotografiích, které jsou už jen bonus. Fotím sobě pro radost. 

6. místo: Pavla Hladíková – „Ještědské peřinky.“

Foto je staršího data, jeli jsem s manželem na výlet a vůbec jsme netušili, že budou tak skvělé světelné podmínky. Toho dne jsem nafotila spoustu fotek a jedna z nich je právě Ještědské peřinky.

Fotila jsem Nikonem D7000 + objektiv 18 – 55mm f/3,5–5,6 + polarizační filtr + stativ.

Nejčastěji fotím přírodu, ale snažím se vyfotit vše co mě zaujme. 

7. místo: Luke Veselý - „Kopec Kopeč“

Fotka vznikla na konci března 2019, když jsem se vracel z focení v Tiských stěnách. Protože jsem odjížděl s prázdnou, stavil jsem se ještě z nouze na Kopči cestou do Prahy. Naštěstí podmínky tam byly jako dělané pro tuto fotku. Přestože zima končila, mrznoucí mlha udělala své.

Použil jsem Canon 6Dobjektiv 16–35. Popředí bylo moc blízko, tak jsem musel použít metodu focus stacking.

Nejraději fotografuji krajinu v Čechách v Českém Středohoří, Krkonoších a Šumavě, a to především v noci spolu s hvězdnou oblohou.
 

8. místo: alda78 – „***“

Ke vzniku fotografie se pojí zajímavý atmosférický úkaz, kdy mrznoucí mlha vytvářela na všem v okolí dlouhé asi 7mi centimetrové jehličky ve směru proudění vzduchu.

Pro fotografování používám fotoaparáty značky Pentax. V tomto konkrétním případě se jednalo o Pentax K-1 a manuální objektiv SMC Pentax-M 28mm F2.8

Nejčastěji fotím krajinky, portréty a okrajově architekturu.

9. místo: Atropina – „Ledová bublina“

A

Atropina: Ledová bublina

10. místo: P. Ouředník Fotografie Šumavy – „Modravský potok“

Foceno během běžko-výletu cestou z Modravy na Březník. Zamrzl mi stativ, pomohla koupel v potoce :-)

Foceno Nikonem D800 s nasazeným objektivem Nikon 24–70 mm f/2,8 AF-S G ED.

Poslední dobou fotím téměř výhradně šumavskou krajinu a dvě malé vnučky.

Ještě jednou děkujeme za rozhovor. Všem vítězům gratulujeme!

VŠECHNY FOTOGRAFIE SOUTĚŽE „KRÁSY PANÍ ZIMY“ naleznete zde

Poděkování rovněž partneru soutěže, společnosti ZonerPress.cz za krásné ceny.

NOVOU SOUTĚŽNÍ GALERII „PTÁCI NAŠÍ PŘÍRODY“ NALEZNETE ZDE

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram