Nejnovější model bezzrcadlovky od firmy Canon se právě představil na našem trhu. Dva roky po jeho předchůdci. Novinka se jmenuje Canon EOS M50 Mark II. Jaký M50 Mark II je?

Ostření a použité objektivy

Fotoaparát používá systém CMOS s duálními pixely, které zajišťují přímo na čipu detekci fázového rozdílu. A funguje perfektně. Stále více si myslím, že (elektronické) zrcadlovky jsou dohnané a předehnané.

Canon EOS M50II Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

Při testu jsem měl k dispozici objektiv EF-M 15 – 45 mm 1:3,5 – 6,3 IS STM, objektiv EF-M 55 – 200 mm 1:4,5 – 6,3 IS STM a také objektiv EF 100 – 400mm 1:4,5–5,6 IS II USM, ten samozřejmě s redukcí na bajonet E.

Canon EOS M50II, Objektiv: EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM , f=241.00 mm, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/400 s, ISO: 100, Kompenzace expozice: +1 , Vyrovn?n
zaostřeno

Objektiv 100 – 400 mm jsem chtěl „použít na ptáčky“ a povedlo se. Slušně jsem s ním fotil i letící ptáky, kdy bylo podstatné je sledovat i v průběhu focení. Šlo to velmi dobře. Tím současně říkám, že hledáček je perfektní. Snímky najdete dále.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Konektivita

Najdete připojení jak k WiFi, tak Bluetooth a nechybí ani NFC. V telefonu je nutné mít aplikaci Camera Connect. Ta funguje velmi intuitivně a předvídatelně.

Sp?rov?n?

Připojení a ovládání pomocí WiFi/Bluetooth proběhlo na straně fotoaparátu téměř bez potíží. Obvykle se snažím o zcela intuitivní spárování, kdy zapnu všechno a prostě to funguje, nebo ne. Asi třetí „kolečko“ čtení instrukcí na LCD a zapínání všeho potřebného v mobilu přineslo kýžený výsledek. Třeba jsem tak nafotil noční „šumovky“.
V článku Canon představuje novou bezzrcadlovku EOS M50 Mark II píšeme: Umožňuje natáčení videa ve 4K na šířku i na výšku nebo živě streamovat ve Full HD přímo na YouTube. Canon EOS M50 Mark II je tak ideální volbou nejen pro všechny vloggery, bloggery, influencery, ale i fotografy, kteří vyžadují malý a všestranný fotoaparát. Je to tak.

Videorežim

K dispozici je celkem pět základních režimů z pohledu rozlišení a snímací frekvence videa. Především to jsou FullHD/50/25 fps a HD/50fps. Tyto tři jsou k dispozici totiž i mimo režim natáčení videa při stisku tlačítka nahrávání videa. Který se aktuálně použije, to si volíte v Menu. To znamená, že v režimu focení stiskem tlačítka pro natáčení nelze snímat 4K.

ledňáček

menu pro video

V menu dostupném v režimu natáčení videa je navíc režim 4K a lze nastavit i Vysokorychlostní snímání. To povolíme pod volbou v Menu Vysokorychlostní snímkování – Povolit. Výstupem je zpomalené HD/25fps bez zvuku. Už u první verze jsem si položil otázku: „Proč není tato volba dostupná pod Qmenu, tedy rychleji a intuitivně?“

zpomalené video

A samozřejmě lze natáčet video v plně manuálním režimu. To se může hodit u výše zmíněného streamování.

Pár postřehů. Při volbě 4K se změní výrazně úhel záběru (je výrazně menší). Když užijete navíc elektronickou stabilizaci, opět zmenšíte snímané pole. Takže kombinace 4K, maximální míry elektronické stabilizace a 400mm ohniska je už pěkný dalekohled.
 

úhel záběru pro stejné ohnisko

4K, 400mm ohnisko a menší

větší úhel záběru pro FullHD, než pro 4K

plně manuálním nastavení videa můžete měnit dobu expozice, clonové číslo, ISO, případně dokud nemáte vše již zvolené manuálně, pak i kompenzaci expozice.

Ve variantě FullHD/25fps (tedy nejméně náročné na zpracování) je k dispozici režim miniatury s 5×, 10×, 20× vyšší rychlostí přehrávání. Té dosahuje malou snímkovací frekvencí a přehráváním s běžnou 25 fps.

efekt miniatury

Tovární nastavení ostření je Servo AF (tedy kontinuální ostření) a funguje velmi dobře. Přeostření je bez trhání, přiměřeně rychlé a neruší. Samozřejmě se najdou výjimky.

K režimu videa lze přičíst i režimy Hybridní Auto a Časosběrný film.

Hybridní auto vytvoří záznam krátkých videí vytvořených cca 4 s před stiskem spouště a spojí je v jeden celek včetně zaznamenaného snímku a to společně se zvukem a zvukem závěrky (v položce 2 Menu lze uložení statického snímku vypnout). Toto video je v HD rozlišení nezávisle na nastavení v položce Velikost filmového záznamu v Qmenu. Tato funkce samozřejmě „žere baterky“, protože se neustále zaznamenává obraz do paměti přístroje.

hybridní video

Časosběrný režim, kde volíte frekvenci snímání a počet snímků, složí snímky v normální FullHD nebo 4K videosekvenci (volba při nastavení režimu) s 25 fps při přehrávání a je samozřejmě bez zvuku. To je stále oblíbený režim (i v mém případě).

časosběr – krátký pohyb hvězd

Všechny typy videí lze ve fotoaparátu upravovat, především je lze stříhat.

Canon EOS M50 Mark II je především fotoaparát, ale i videa zvládá velmi slušně a vlastně jim pohledem videoamatéra nelze nic vytknout.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    01.03.2021 19:47

    Problém je nedostatek objektivů na tento bajonet. A nasazovat objektivy přes korekci se mi příčí. Dost by pomohlo, kdyby na tento bajonet Canon vyvinul zoom alespoň 300 mm, ten zatím není.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    23.03.2021 17:22

    Souhlas. Nevím zda existuje korekce mezi tělo a objektiv, kam lze vkládat polarizační nebo šedý filtr. To je dobrá věc když máte ultra širokáč s vypouklou čočkou.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram