"Sport" - Zhodnocení Okem profesionála 01/2021

První téma seriálu Okem profesionála roku 2021 bylo "Sport". Hodnotil opět Kamil Varga. Celkem jste na toto téma vložili do soutěže 57 fotografií. Autor vítězného snímku opět získává hodnotnou knižní cenu od Zoner Press.

Sport je součástí našich životů již mnoho tisíciletí. Ve vrcholové formě známe olympijské hry už od starých Řeků. V posledních desetiletích vlivem většího množství volného času a taky snížením množství fyzické práce u většiny zaměstnání roste i obliba amatérského, nebo kondičního sportu. Přibývá i lidí, kteří sport sledují na stadionech nebo v televizi. Nebo třeba i jenom přes hledáček fotoaparátu. Na některé z těch, které jste nafotografovali pro téma okem profesionála, se teď spolu podíváme. Do soutěže jste přispěli slušnou šedesátkou svých příspěvků v plné pestrosti různých druhů sportů.

ireturn1day.blog­.cz: stál a čekal, až mu pečený holub

Sportovní hry jsou oblíbenou kratochvílí již od mladého věku. A to zjevně po celém světě. Na tomto černobílém čtvercovém snímku od ireturn1day.blog­.cz je mladý asijský klučina hrající jednu z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších kolektivních her současnosti. Kompozičně není co vytknout, protože hlavní prvek, dětský hráč je vzorově zakomponován do pravého třetinového dělení plochy. A aby levá strana snímku nezela prázdnotou, je v něm umístěno rameno jiného hráče. To, co je na fotografii ale nejzajímavější, je výraz i gestikulace mladého hráče a tím je plné soustředění na k němu právě dopadající míč.

zbynek hozak: Před cílem

Vodní sporty jsou v naší civilizaci taky hodně oblíbené. A to nejenom ve sparném létě. Tentokrát to asi nebude volnočasová aktivita, ale spíše soutěžní plavání. Rychlé sporty fotografované v halách patří technicky mezi nejsložitější situace. Tím je i tento černobílý portrét plavkyně od zbynek hozak. Použitý expoziční čas musí být velice krátký. Tady bych to tipoval alespoň na 1/2000 sekundy. Velice krátký čas nám tady krásně zmrazil vodu a vytvořil tak na čepici plavkyně dokonalou ledovou korunku. Vzhledem k nutnému odstupu musel být použitý teleobjektiv. Ty ale ani u pevných ohnisek nemívají právě nejvyšší světelnost. Vzhledem k malé hloubce ostrosti a dynamickému objektu je nutné přesné zaostření. Taky výborně zvládnuté. Třetím parametrem expozičního trojúhelníku je citlivost neboli ISO. Vzhledem k limitům času a clony a nižší hladině světla v hale bylo nutné jeho výrazné zvýšení. To se již ve fotografii projevuje vyšším šumem. Ten se ale u sportovních snímků toleruje, protože pravidla expozičního trojúhelníku neumožnují jiné řešení. Stručně řečeno perfektně vyfotografovaná akční sportovní fotografie.

Robert Adamec 2: Kajakář

Hlídat si expoziční trojúhelník si Robert Adamec 2 u tohoto snímku musel taky. Situace již nebyla tak extrémní jak u halového sportu a pohyb byl již méně rychlý. I proto tentokrát již nevidíme žádný šum. Kompozičně zase vzorové, jednoduché a čisté. Kajakář v levé polovině. Ve směru jízdy je více místa v ploše fotografie. A tu pravou stranu vyplňují efektní zmražené světlé kapky vody na tmavém pozadí. Fotografie tentokrát již barevná, i když jen ve strohých dvou barvách. Nicméně výborně vzájemně ladících. To co je na této fotografii to nejzajímavější, je její kouzelná světelná atmosféra. Nízké protisvětlo pravděpodobně zapadajícího slunce vytváří efektní kontury jak pádlu, tak kajakáři i kapkám vody. Oceňuji, že i přes výrazné protisvětlo vidíme kajakáři to soustředění v obličeji. Trochu mě ruší ten neforemný světelný zmatek v přepalech uprostřed fotografie. Ale i přes to má fotografie nádhernou atmosféru a je ideální pro použití v propagačních materiálech.

LenkaLenka: Výuka plavání

Zajímavě výtvarně je pojat i tento černobílý snímek s tématem vody od LenkaLenka. Černobílý převod má bohaté množství odstínů šedi, což oceňuji. I když by mi nevadilo, kdyby byla fotografie o ždibet světlejší. Po kompoziční stránce je ve fotografii využito zrcadlení ve vodě, takže vlastně oblíbené a velice výrazné pravidlo symetrie. V přírodě absolutní symetrii nenajdeme, co můžeme vidět i na lehce rozpitých odrazech devíti hlavních dětských protagonistů fotografie. Fotografie nemá jeden hlavní prvek. Je jich devět. A asi by se dalo započítat i těch dalších devět v odrazech. Pracuje tak vlastně i s dalším pravidlem a tím je rytmus neboli opakování prvků. Osobně bych ty zbytky reklamních panelů nahoře již oříznul. Zvýraznila by se tak symetrie a fotografie by čistší. A i když má fotografie výrazné výtvarné kvality, asi nejvíc mě zaujali výrazy mladých plavců. Psycholog by v zajímavých výrazech kluků možná taky viděl devět různých individuálních vesmírů.

Kočičák: Otužilci

Voda byla častým tématem Vašich příspěvků a ty zjevně zaujali i mě, protože i tento černobílý snímek od Kočičák se mu věnuje. Otužování ve vodě je v poslední době docela oblíbená volnočasová aktivita. A i když mě už pohled na otužilce trochu děsí, zjevně tak není u protagonistů tohoto snímku. U všech tří osob, které vidíme na fotografii je přítomen přirozený a nefalšovaný úsměv. A i když na fotografii vidíme tři osoby, jde hlavně o portrét plavkyně v popředí. Fotografie má teda jeden hlavní prvek, dvojice dalších osob se dá považovat za doplňkový. Nezajímavé je i pozadí, již v neostrosti, kde i tak po levé straně poznáme Karlův most a po pravé Smetanovo nábřeží. Oceňuju, že nedošlo ke kolizi hlavy třeba s mosteckou věží, protože dle popisu autora nebyl zrovna ve stabilní poloze. Portrétovaná je umístěná uprostřed, rámována dvojicí dalších osob. Dalo by se proto hovořit o jakési volnější symetrické kompozici. To co na fotografii zaujme jednoznačně nejvíc, jsou emoce, velice důležitý prvek každé živé fotografie. Ten přirozený výraz radosti, štěstí a blaženosti hlavní protagonistky je dokonalý a nakažlivý. Fotografii by měli otužilci používat k propagaci této nepochybně zdravé aktivity.

Barbara Samková: Česká Enduro Serie

Čekal jsem, že fotografií bajkerů a motokrosařů zašlete vzhledem k atraktivitě motivu mnohem víc. Zvláště ty v rozbahněném terénu působí hodně dramaticky a efektně. Nicméně tato fotografie od Barbara Samková je jejich důstojným zástupcem. Stroze barevná ale hodně dynamická fotografie ze soutěže MTB. Dynamika je vytvořena již řečí těla jezdce. Nicméně výrazně podpořena využitím pohybové neostrosti, takzvaného panningu. Ten se s oblibou používá, pokud chceme zvýraznit pohyb ve fotografii. Nebývá to jednoduché zvládnout ho úspěšně. Většinou to vyžaduje hodně pokusů a plné soustředění na rychlost pohybujícího se objektu. U tohoto snímku to vyšlo výborně. Po stránce kompoziční autorka dodržela i pravidlo, že ve směru jízdy by mělo být ve snímku více místa.

alikal87: Nemůžeš? Přidej!

Podobný efekt, teda pohybovou neostrost obsahuje i tento černobílý snímek od alikal87. Samozřejmě s výrazně pomalejším pohybem a méně výrazným pannin­gem. Ten je potlačený i výrazně světlým pozadím. Teda kromě hlavního prvku, běžkyně je fotografie celá ve světlých tónech. Dalo by se proto hovořit o technice high-key. Co je z angličtiny převzatý odborný výraz který bychom do češtiny asi nejpřesněji přeložili jako světlá tónina. Fotografii zplošťuje a používá se pro zdůraznění poetičnosti až snovosti kompozice. Ta je přítomna i na této fotografii. Po kompoziční stránce je lehce panoramatická fotografie rámována dvěma lehce rozmazanými basketbalovými koši po stranách. A zase je dodrženo, že běžící dívka má ve směru pohybu více volného místa.

Frantiszek: Příš­tě to vyjde

Ne každý sport vede k vítězství a výsledek ke štěstí. Na této fotografii od Frantiszek tentokrát nejde o aktivní sportovní souboj, kde jsou emoce téměř samozřejmostí, nicméně z ní i tak přímo sálají. Fotografie zabláceného a zjevně vyčerpaného fotbalisty patří mezi atypické Vaše příspěvky. Z řeči jeho těla je jasně vidět, že vítězství to tentokrát nebylo. Zajímavé je, že tak výraznou sílu emocí je možné zobrazit i bez mimiky v obličeji. Ta je totiž nejčastějším a nejspolehlivějším nositelem emocí ve fotografii. Smutek a depresivnost je podpořena tmavším a černobílým zpracováním této symetrické kompozice.

Honza Jirkovský: Rug­bymania 2019

Další fotografie od Honza Jirkovský, kterou jsem do hodnocení vybral je jen jednou ze série fotografií jak autor píše turnaje ragby vozíčkářů. Přiznám se, že pro fotografickou sérii nevidím moc velký důvod. Ta by měla vyprávět nějaký příběh, nebo třeba reportážním způsobem pojednat nějaké téma. Přitom klasicky reportážně třeba střídat celky, polocelky a detaily a hlavně každým novým snímkem přidat do tématu novou informaci a obsah. Tady jsou to různé varianty toho samého. Stačila by proto jediná fotografie, ta nejlepší. Za tu osobně považuju hned tu první. Černobílá fotografie s jediným hlavním prvkem a bez rušivých prvků v pozadí. Hlavní prvek v dynamické póze, která je podpořená u sportů oblíbenou již zmíněnou pohybovou neostrostí. Možná by neškodil mírný ořez spodní a levé části fotografie. Zvýraznilo by to hlavní a jediný ostrý prvek, vozíčkáře.

Bob Gajdoš: Balet mezi tyčkami

Vzhledem k tomu, že mám rád atypické fotografie, jsem o vítězné tentokrát až tak dlouho nepřemýšlel. Skokan o tyči od Bob Gajdoš při svém neúspěšném pokusu. U mě ale úspěšná fotografie, která mě zaujala svojí zvláštní kompozicí letícího dynamického těla, dvou taky letících tyček a okrajů stojanů na tyč. A to všechno proti rovnoměrně zatažené obloze. A i když fotografováno proti obloze, takže v protisvětle, nemáme problém rozlišit struktury a obsah jednotlivých prvků. Musím tedy ocenit dobré černobílé zpracování. Asi nejvíc mě zaujalo povedené rozmístění jednotlivých prvků co je výsledek pohotovosti a přesného oka fotografa. Díky protisvětlu a vydařené konstelaci objektů na fotografii působí již téměř jako grafika. Pro mě tedy tentokrát vítěz.

Za hodnotnou cenu pro vítěze děkujeme nakladatelství Zoner Press.

Již nyní se můžete zúčastnit dalšího dílu soutěže Okem profesionála, tentokrát na téma „Kostel“. Vaše fotografie bude hodnotit opět Kamil Varga. Neváhejte, protože vkládání končí zanedlouho!

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Dana Kovaľová
    Dana Kovaľová
    27.02.2021 08:35

    "Sport" - Zhodnocení Okem profesionála 01/2021... První téma seriálu Okem profesionála roku 2021 bylo "Hudba"...

  • KIV
    KIV
    27.02.2021 15:32

    Již nyní se můžete zúčastnit dalšího dílu soutěže Okem profesionála, tentokrát na téma „Sport“. ...Neváhejte, protože vkládání končí zanedlouho!

  • Jakub Kapaník
    Jakub Kapaník
    Admin
    27.02.2021 16:22

    Díky za upozornění, opraveno. Omlouváme se za chyby a případné vzniklé nejasnosti.

  • Kočičák
    Kočičák
    28.02.2021 18:18

    Děkuji za pěkný popis k mé fotce otužilci.
    Všem gratulace a ještě jednou děkuji

  • rosicak
    rosicak
    08.03.2021 13:08

    S hodnocením pana Vargy si dovolím zásadně nesouhlasit.V "konturách" se mi úplně ztrácí hlava skokana. Snímek měl být pořízen z opačné strany. Pokud byl záměr - kontury - mělo být foceno v protisvětle a určitě s hlavou. Takhle to vyznívá pouze jako amatérský pokus o sportovní fotku navíc technicky nezvládnutou. Rozhodně ne jako vítězná fotografie.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram