Test fotoaparátu Canon PowerShot Zoom

Canon PowerShot Zoom. Je to úzce zaměřený kompaktní fotoaparát, nebo je to spíše dalekohled s možností fotit a natáčet video? Odpověď najdete v testu.

Parametry fotoaparátu Canon PowerShot Zoom

Základní parametry fotoaparátu Canon PowerShot Zoom najdete v tabulce níže.

Snímač 1/3" CMOS
Efektivní počet pixelů přibližně 12 megapixelů
Objektiv 100 mm, 400 mm (800 mm digitální zoom); pevná světelnost f/5,6 a f/6,3; stabilizovaný
Skutečné zorné pole (fotografie) 24,5° / 6,2° / 3,1° (při 100/400/800 mm)
Skutečné zorné pole (video) 22,6° / 5,7° / 2,8° (při 100/400/800 mm)
Zorné pole při vzdálenosti 1 000 m (fotografie) 434 m / 108 m / 54 m (při 100/400/800 mm)
Zorné pole při vzdálenosti 1 000 m (video) 400 m / 100 m / 49 m (při 100/400/800 mm)
Citlivost ISO Automaticky v rozsahu ISO 100 až ISO 3 200
Vyvážení bílé pouze automaticky
Automatické zaostřování detekce kontrastu, jednosnímkové automatické zaostřování (One-Shot AF), servo AF při záznamu filmu; nejmenší zaostřitelná vzdálenost W: 1 m / T: 4,5 m
Rychlost závěrky 1/30 s až 1/8000 s
LCD nemá
Hledáček (LVF) 0,39˝ elektronický hledáček OLED s cca 2 360 000 pixely; dioptrická korekce -3 D až +1 D
Kontinuální snímání až 10 snímku za sekundu
Typy souborů JPEG, MP4
Video pouze FullHD, se stereo zvukem
Konektivita USB C, bluetooth, WiFi
Paměťová karta mikro SD(SDHC, SDXC)
Výdrž baterie Přibl. 150 snímků / až 60 minut nahrávání videa
Rozměry těla; hmotnost 33,4 mm × 50,8 mm × 103,2 mm; 145 g včetně baterie a paměťové karty

Podrobnější údaje najdete na webu výrobce.

Všimněte si poměrně neobvyklých řádků ve specifikaci. Jsou to řádky se zorným polem. Ty jsou charakteristické pro dalekohledy.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Canon PowerShot Zoom svým zvětšením při použití 400 mm ohniska odpovídá 10× zvětšení běžného dalekohledu, protože zorné pole na vzdálenost 1 km je přibližně stejné, má totiž prakticky stejný zorný úhel 6°. Takže je to vlastně dalekohled s možností focení a natáčení videa. Tak je k němu vhodné přistupovat. I proto v testu najdete neobvykle velké množství ukázek videa.

Canon PowerShot Zoom Canon PowerShot Zoom

Ergonomie těla

PowerShot Zoom je určen na používání a pozorování jedním okem/rukou. Dá se na to zvyknout. Palcem ovládáte tlačítka pro focení i natáčení videa, která jsou na dolní straně. Na horní straně najdete tři tlačítka. Tlačítko pro ovládání zoomu, tlačítko pro zapnutí a tlačítko menu.

Hodně mi chyběl stativový závit. Umím si představit, že tuhle kamerku přidělám před krmítko a budu ji ovládat pomocí WiFi. Jednoduše to nepůjde, na přidělání to bude chtít nějaké udělátko.

Měl jsem možnost vyfotit Zoom společně s objektivem Canon EF 400mm f/2.8L IS USM a konvertorem 1,4× na těle fotoaparátu Canon EOS 90D. Ta malá bílá věc nad patkou držáku objektivu je náš PowerShot Zoom. Oba jsme tam fotili totéž. Mimochodem, skoro jsem sestavu v ruce nezvedl, měla přes šest kilogramů. Vedle toho je „15 deka“ nic.

Displej a EVF

Displej opravdu nenajdeme, není ho kam dát. Hledáček ho při focení samozřejmě nahradí. Obraz v něm je čistý, nebliká (má zobrazovací frekvenci cca 60 Hz) a stíhal jsem v něm sledovat i letící ptáky (dokonce i ledňáčka) a to se bavíme o 400mm ohnisku na vzdálenost cca 10 metrů. V nefotografických situacích LCD chybí, ale to se musí při koncepci PowerShot Zoomu odpustit.

Některá nastavení fotoaparátu

PowerShot Zoom je absolutní automat. Výrobce udává, že automatická expozice odpovídá režimu Sport. Z fotografických voleb lze nastavit pouze kompenzaci expozice (+/- 3EV), jinak nic. A budete se divit, nevadilo mi to. Když potřebujete změnit jakoukoliv položku v menu, musíte se naučit menu procházet, aktivovat volbu a zase „vyskákat“.

Já fotil v zimě a v rukavicích a dá se! Kompenzaci expozice jsem při focení ledňáčka využíval často a její změna v menu je relativně složitá (jako změna čehokoliv). Tady je na místě napsat, že nastavením se prochází položka po položce stiskem tlačítek Foto/Video. Když chcete změnit parametr, na kterém jste, musíte stisknout Zoom, tím se dostanete do možnosti změnit hodnotu. Takže kompenzaci expozice nastavíte (poprvé) tak, že nejprve stisknete Menu, pak se doklikáte tlačítkem Video/Foto na kompenzaci expozice, stisknete Zoom, pak pro +1EV třikrát stisknete Video, pak Menu a pak Zoom. A můžete fotit. Při dalším použití odpadá doklikat se na položku (už tam jste) a tisknete Menu, Zoom, Video/Foto (změna hodnoty kompenzace expozice), Menu (opustíte nastavení), Zoom (opustíte menu). Zní to strašně, ale dá to natrénovat a dá se to v rukavicích s foťákem u oka.

Nejkratší zaostřitelné vzdálenosti jsou v tabulce výše. A reálně to vypadá takto. Velikost cedule je cca A4.

Canon PowerShot Zoom, f=13.80 mm, Clona: 5.6, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 100
100 mm
Canon PowerShot Zoom, f=55.50 mm, Clona: 6.3, Doba expozice: 1/640 s, ISO: 100
400 mm

Je nutné zdůraznit, že Zoom má pouze dvě hodnoty optické ohniskové vzdálenosti. Třetí je pouze digitální 800 mm (2× 400) zoom. Mezi nimi se přepíná tlačítkem Zoom cyklicky 100 mm, 400 mm, 800 mm.

Nefotografická nastavení jsou znepříjemněná potřebou dívat se do hledáčku a poslepu ovládat nastavení, například párování s mobilem. Ale je to něco za něco a ovládání je po pár stiscích prakticky intuitivní.

Ostření, reakce fotoaparátu

Canon PowerShot Zoom ostří rychle a přesně. Skutečně. Jediné nevýhody plynou z nemožnosti manuálního ostření, takže nesmíte mít zakrytý výhled. Ptáčka v křoví prostě nezaostříte. K dispozici je pro fotografování pouze režim jednorázového zaostření. Ale do namáčknutí spouště je možné ostřit souvisle (volba v menu).

Odezva na stisk tlačítka Foto/Video je prakticky okamžitá. Dokonce bych řekl, že na kompaktní fotoaparáty obdobné cenové kategorie je reakce na spoušť lepší. Stíhal jsem sledovat i letící ptáčky (dokonce i ledňáčka) a to se bavíme o 400mm ohnisku.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Festa
    Festa
    17.02.2021 18:46

    Mít zbytečný peníze, nebo to dostat jako dárek tak bych to zkusil.
    Při vyjížďce na kole by se určitě hodil.
    Ale pro pravověrné fotografy to asi nebude.
    Vašek

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram