Profesionální 4K videokamera Canon XA45

Canon uvedl na Evropský trh profesionální 4K kameru XA45. Profesionální videokamera s 20násobným optickým transfokátorem je vybavena 1/2,3" snímačem typu CMOS a dokáže pořizovat záznam v rozlišení 4K UHD nebo Full HD s kodeky XF-AVC a MP4. Hodí se pro natáčení obsahu v mnoha oblastech, včetně firemních videí nebo vzdělávacích záznamů a živých přenosů.

Ideální pro živé přenosy

Díky pandemii viru Covid-19 došlo ke značnému rozmachu živých přenosů v řadě oblastí. Mnoho firem, škol a jiných institucí začalo fungovat virtu­álně, k čemuž potřebovaly audiovizuální vybavení, které dokáže živě přenášet obsah ve vysoké kvalitě. Tento problém by měla vyřešit kamera XA45 s výstupem 3G-SDI. Díky výstupům SDIHDMI ji však lze jednoduše začlenit do různých uspořádání pro živý přenos.

Kompaktní a výkonná

XA45 s hmotností přibližně 730g je velmi kompaktní 4K UHD videokamera. Navzdory malým rozměrům kamera disponuje 1/2,3" snímačem CMOS s rozlišením 4K UHD a obrazovým procesorem DIGIC DV6.

Na rozdíl od modelů XA15XA11 mohou uživatelé kamery XA45 pořizovat záznam v profesionálním formátu XF-AVC, který umožňuje zapojení do profesionálních pracovních postupů a poskytuje dodatečná metadata rozšiřující kreativní možnosti při postprodukci. Kamera umožňuje záznam v rozlišení 4K UHD XF-AVC nebo Full HD s maximálním datovým tokem 160 Mb/s při snímkové frekvenci 25,00P a 45 Mb/s při záznamu ve Full HD. V režimu Full HD nabízí kamera Canon XA45 snímkové frekvence 25,00P, 50,00P a 50,00i.

Pro ty, kdo vyžadují rychlou práci v nesnížené kvalitě, nabízí XA45 také záznam 4K/UHD na SD karty pomocí kodeku MP4.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Kvalitní optika

Videokamera XA45 je vybavená objektivem s 20násobným zoomem, který nabízí velký rozsah ohniskových vzdáleností na kameru takto malých rozměrů – v přepočtu na kinofilm od 29,3 mm na širokém konci do 601 mm na dlouhém. Rozsah transfokace lze ještě rozšířit pomocí vestavěného dvojnásobného telekonvertoru. S volitelným až 400násobným digitálním zoomem mohou uživatelé pořizovat záběry ze vzdálenosti, z jaké by to jinak nebylo možné. Pro případy, kdy je nutná stabilizace obrazu, nabízí Canon XA45 tři režimy stabilizace – standardní, dynamický a asistovaný – které zajišťují nerozechvěný obraz.

prosinci 2020 společnost Canon vydala aktualizace firmwaru řady svých videokamer – včetně XF405 / XF400, XA40 / XA45, XA55 / XA50 a modelů LEGRIA HF G60 a HF G50. Kamera s aktualizovaným firmwarem podporuje funkci Custom Picture, která umožňuje upravit nastavení obrazu včetně ostrosti, sytosti, detailu pokožky a odstranění šumu a poskytuje uživatelům volnost přizpůsobit obraz svým tvůrčím představám. Aktualizace navíc rozšíří možnosti vlastního přizpůsobení kamer pro pohodlnější ovládání – uživatelé budou moci přiřadit programovatelným tlačítkům další funkce, jako je zobrazení přepalů, oblasti zaostření a kompozičních značek.

Zvukové schopnosti

Kamera XA45 podporuje také profesionální záznam zvuku. Odpojitelná rukojeť má zabudované dva standardní tříkolíkové konektory XLR pro připojení externích mikrofonů. Záznam je možný dvoukanálově nebo čtyřkanálově. Kamera má rovněž linkový a mikrofonní vstup a konektor 48V Phantom. Je vybavená i vestavěným stereo mikrofonem a standardním konektorem typu Jack 3,5 mm, kterým lze také napájet externí mikrofon.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram