Nová bezzrcadlovka Fujifilm X-E4

Fujifilm představil nejnovější přírůstek do řady X, který nese název X-E4. Tato nová APS-C bezzrcadlovka nabízí 26,1 Mpix snímač, vysoký dynamický rozsah a rychlý autofokus při velmi kompaktních rozměrech a nízké váze. Nechybí pokročilé ostření na obličej a oči nebo 180° výklopný dotykový LCD displej. Dále disponuje možností natáčet 4K video při 30 snímcích za vteřinu nebo zpomalené video ve Full HD/240fps.

Nová bezzrcadlov­ka Fujifilm X-E4 využívá nejmodernější 26,1 Mpix snímač X-Trans CMOS 4 a procesor pro zpracování obrazu X-Processor 4, který poskytuje rychlé automatické zaostřování. Využívá body automatického ostření s fázovou detekcí umístěné na téměř 100% plochy snímače. Ostření umí sledovat pohybující se objekty pomocí pokročilého algoritmu sledování AF. Dále dokáže sledovat objekty včetně tváře a oka. Citlivost ostření dosahuje hodnoty až -7EV, což se hodí při nedostatku světla.

Fujifilm X-E4 je k dispozici ve dvou barevných variantách

Funkce a ovládání

Zadní LCD lze vyklopit i sklopit směrem nahoru a dopředu až o 180 stupňů.

Horní panel obsahuje volič rychlosti závěrky, který lze nastavit ručně nebo ho lze přepnout do programového režimu (P), pokud vyžadujete plně automatické funkce.

Video

X-E4 převzorkovává 6k záběry pro nahrávání 4K/30P 4:2:0 8-bit videa s uložením na SD kartu, nebo 4K/30P 4:2:2 10-bit video výstupem přes HDMI na externí zařízení. Foto­aparát dále umožňuje nahrávat vysokorychlostní HD video 240fps (až 10× zpomaleno).

Filmové funkce

Celkový počet filmových simulací, které X-E4 obsahuje je osmnáct. K dispozici je například: Velvia, která je charakteristická svou saturací, nebo velmi oblíbená ETERNA Bleach Bypass, která reprodukuje tradiční techniku zpracování v temné komoře a vytváří tak jedinečný obraz s nízkou sytostí a vysokým kontrastem.

Konstrukce

S hmotností 364g a rozměry 121,3 mm x 72,9 mm x 32,7 mm je Fujifilm X-E4 nejkompaktnějším fotoaparátem řady X s výměnnými objektivy 4. generace. Tento kompaktní design je ovlivněn především vzhledem klasických filmových fotoaparátů. Přední i zadní gripy jsou ploché, aby získaly klasický estetický vzhled, zatímco horní panel těla fotoaparátu je vyroben z leštěného hořčíku a je pečlivě vylisovaný s extrémní přesností.

Dostupnost

Konec února 2021.

Možné příslušenství

Hand grip “MHG-XE4”

Toto kovové držadlo zvýší pohodlí při držení fotoaparátu s většími objektivy, což pomáhá omezit chvění fotoaparátu. Baterii fotoaparátu nebo kartu SD lze vyměnit, aniž byste museli sejmout rukojeť. Spodní část rukojeti je také zakončena profilem, který je kompatibilní s jakoukoli hlavou stativu Arca-Swiss.

Palcový grip “TR-XE4”

Tuto kovovou opěrku palce lze připevnit do sáněk fotoaparátu a získat tak vyšší pohodlí při držení fotoaparátu. Povrch opěrky palce je pro větší stabilitu pokrytý gumou a jeho jedinečný tvar umožňuje snadný přístup k ovládacím prvkům fotoaparátu.

Kožené pouzdro „BLC-XE4“

Jedná se o pouzdro z pravé kůže, speciálně navržené pro model X-E4, které chrání tělo fotoaparátu před pády. Baterii nebo kartu SD lze vyměnit, aniž byste museli vyjímat fotoaparát z pouzdra.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram