Fullframe fotoaparát Sony Alpha A7R IV je čtvrtým v řadě 7R. Má neobvykle vysoké rozlišení 61 Mpx a snímá s frekvencí až 10 snímků za sekundu. Jaké má další vlastnosti? Jak fotí?

Ostření

Sony Alpha7R IV má " rychlé hybridní automatické ostření s fázovou detekcí v ohniskové rovině s 567 body a automatickým ostřením s detekcí kontrastu se 425 body;pracovní rozsah –3 až +20 EV". Tak se na to podíváme.

Přiložené snímky ukazují, že zaostřeno je správně a rychle. A současně dokazují, že nestačí jen mačkat spoušť a fotografové, kteří mají skvělé fotky, se to musí učit. Opravdu není jedno, jestli jen tak jdete kolem a stisknete spoušť, nebo je snímek důsledkem dlouhotrvajících příprav včetně maskování, čekání v úkrytu, perfektního ovládání panningu atp.  A také je vidět, když se nepodíváte na originál, že o celkové kvalitě nevíte vůbec nic. Mimochodem, pilot letadla má na hlavě sluchátka.

Sony Alpha7R IV, , f=200.00 mm, Clona: 4.0, ?as: 1/250 s, ISO: 1000, 0 EV, WB: Automatick? Sony Alpha7R IV, , f=200.00 mm, Clona: 4.0, ?as: 1/250 s, ISO: 200, 0 EV, WB: Automatick?
Sony Alpha7R IV, , f=200.00 mm, Clona: 5.6, ?as: 1/500 s, ISO: 100, 0 EV, WB: Automatick? Sony Alpha7R IV, , f=200.00 mm, Clona: 5.6, ?as: 1/500 s, ISO: 100, +1 EV, WB: Automatick?
Sony Alpha7R IV, , f=200.00 mm, Clona: 5.6, ?as: 1/400 s, ISO: 100, 0.30 EV, WB: Automatick? Sony Alpha7R IV, , f=200.00 mm, Clona: 4.0, ?as: 1/250 s, ISO: 1250, 1.30 EV, WB: Automatick?

Vzhledem ke kategorii jsem měl velmi vysoké nároky na přesnost a rychlost ostření. Jenže to je vedle těla i věc objektivu, hloubky ostrosti a zkušeností. Já to shrnu takto: když to umíte a máte vhodný objektiv, je tělo to poslední, co bude stát v cestě ke skvělému snímku.

Videorežim

Sony Alpha7R IV má k dispozic až 4K video. Nicméně těžiště vidím u FullHD, kde lze natáčet i zpomalená a zrychlená videa. Natáčet lze v režimech P,A,S,M a volí se v menu, případně rychlou volbou po stisku Fn. Mají samozřejmě svá technická omezení. Plně automatický režim zvládne jistě většinu standardních situací. 4K a FullHD zabírají jiný úhel. Nastavení nahrávání videí je dobře intuitivní a výstupy jsou velmi dobré. Bližší specifikace najdete na stránkách výrobce.

video, zrychlené a zpomalené video

plocha 4K x FHD

Už jsem výše zmínil, že mi nevyhovuje umístění tlačítka pro nahrávání videa. To řeší možnost nastavení natáčení videa na spoušť. V tom případě přijdete o možnost zaostření při namáčknutí spouště. Jenže kombinace nastavení ostření při videu a samotné ostření fungují výborně a tak to nevadí.

Ukázky videí

nábřeží, 4K

nábřeží, FHD

zpomalené, FHD

zrychlené video, FHD

ledňáček, 4K

Napájení a výdrž

Baterii lze nabíjet přímo v těle přes mikro USB konektor, případně USB-C konektor. Výrobce uvádí její výdrž 530/670 snímků (s hledáčkem/s LCD monitorem). Já jsem reálně během dne, kdy jsem „pronásledoval“ ledňáčka a používal objektiv Sony FE 70–200 mm a fotil výhradně skrz hledáček, udělal 500 snímků. Podstatné navíc je, že při připojení powerbanky je aparát plně funkční. Jen pozor, zřejmě musíte použít výstup powerbanky 1A, na 2A se chvilku fotoaparát tvářil, že jde o připojení počítače, pak si to rozmyslel a ve výsledku o připojeném napájení nevěděl. 1A napájení bylo v pořádku. Takže energie nedojde.

Konektivita

Máme k dispozici WiFi, Bluetooth, NFC, prostě vše, co dnes snad ani nehledáte. A funguje to samozřejmě především přes mobilní telefon s aplikací Imaging Edge Mobile. Se spojením pomůže QR kód na displeji. Ovládání na dálku je pak velmi jednoduché. Já se spojením telefonu a fotoaparátu trochu zápolil, ale nakonec se povedlo. Potíže způsobovala preferovaná síť v telefonu.

nastavení připojení

Použité objektivy

Všechny fotografie v testu jsou vytvořeny buď objektivem Sony FE 70–200 mm F4 G OSS, nebo objektivem Sony FE 12–24 mm F2.8 GM (SEL1224GM).

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram