Fotografování v horách Sikkimu - 1. díl

Fotografování vysokohorské krajinyCanon EOS 5DSR pod východní stěnou Kangchenjungy v severním Sikkimu v Indii. Údolí ledovce Zemu je divoké a 10 dní treku musíte zvládnout bez elektřiny jen s nosiči na zvláštní povolení (hranice s Čínou). Mraky kolem Kangchenjungy, Siniolchu nebo Kirat Chuli byly příležitostí pro časosběry ve 4K.

Příběh dvou expedic k třetí nejvyšší hoře světa Kanchenjunga se začal psát při letu expedice Fotoinstitutu z Paro v Bhútanu do New Delhi. Pokud zde budete sedět na pravé straně letadla, uvidíte během dvouhodinového letu všechny himálajské osmitisícovky (kromě Nanga Parbat v Pákistanu). Největší dojem na vás však určitě udělá Kangchen­junga. U okénka letadla jsme se rozhodli, že k ní musíme…

Ze země je vždy příroda mnohem krásnější. Díky dobrým kontaktům v Sikkimu jsme tak v roce 2017 uskutečnili výstup pod jihovýchodní stěnu a v roce 2018 pod východní stěnu Kangchenjungy. Jsou to místa, kde je pořád ještě poměrně málo turistů.

Na mapě Sikkimu z www.freeworldmaps.net vidíte přístup ke Kangchenjunze z východu podél ledovce Zemu, který je zdrojem největší řeky Sikkim Tista.

Nadmořskou výškou svého nejvyššího vrcholu 8586m je Kangchenjunga třetí nejvyšší horou světa. Je to však největší skalní masív planety. To je, co vidíte z letadla. Nejvyšší Mount Everest je ve srovnání s Kangchenjungou nebo i s Makalu, mnohem méně nápadným vrcholem. Proto až do roku 1852 byla Kangchenjunga považována za nejvyšší vrchol světa.

Většina výstupů na Kangchenjungu byla uskutečněna z Nepálu. Dnes je to přes 100 výstupů. Z indické strany pouze tři. Hora je považována za jednu z nejtěžších. Drsná statistika říká, že dvacet procent horolezců, kteří vystoupili na její vrchol, zahynulo.

Teprve nedávno Sikkim začal udělovat povolení ke vstupu k východní stěně podél ledovce Zemu. Tento obří ledovec je dlouhý 26 kilometrů. Na konci listopadu v roce 2018, kdy do Base camp Everestu podle slov přátel šly zástupy tak husté. že nebylo možno ani dojít „na malou u cesty“, jsme v údolí Zemu byly pouze dvě výpravy: český Fotoinsti­tut a skupina šesti Japonců. Důvod je jasný. Potřebujete několik speciálních povolení, nosiče a plnou polní. Údolí Zemu je kombinací národního parku, pohraniční zóny, nepasou se zde ani jaci a na cestě byly jen tři nevábné dřevěné boudy pro vaření a spaní domorodců. Od roku 2000 Sikkim nevydává žádná povolení na výstupy na své vrcholy (nedávno snad Indie vyhlásila, že povolení začne zase vydávat, ale Sikkim protestuje). V Sikkimu jako i v Bhútanu jsou vrcholy hor posvátné, neboť na nich sídlí Bohové. Všechny výstupy na posvátnou Kangchenjungu končí vždy 10m pod vrcholem již od prvního výstupu v roce 1955.

Výchozí místo 10-ti denního treku k východní stěně Kangchenjungy leží v severním Sikkimu asi 20km nad Lachenem ve výšce 3430m. Cesta nenabízí žádnou aklimatizaci, jde se pořád nahoru (první dny tedy neustále nahoru a dolů díky terénu). Proto bych tento trek nedoporučil někomu, kdo pojede do Himálaje poprvé. Nejvyšší místo stanování je ve výšce 4800m – tzv. rest camp. Odtud pak vyrážíte ještě o něco výše po hraně morény ledovce Zemu nad tzv. Green lake, kde v úžlabině údajně bývalo jezero. Díky nadmořské výšce musíte počítat v noci s velmi nízkými teplotami. Na cestu jsme k zrcadlovkám Ca­non EOS 5DSRCanon EOS 6D Mark II brali 15 baterií LP-6. O dobíjení baterií, paměťových kartách a ukládání dat ve velehorách si můžete přečíst zde v článku.

Canon 6D Mark II

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Ty samozřejmě musí být v noci v teple, ve spacáku nebo v péřovce. Objektivy: univerzální 24–70mm f/2,8 do ruky na cestu, Sigma 14mm f/1,8 (pro noční oblohu a jako univerzální extrémní širokáč na krajinu). S manželkou Helenou střídáme objektivy. Helča má ráda 11–24mm f/4, který je univerzální a ještě těžší než kovová Sigma (v mrazech je pěkně studený…). Canon 100–400mm f/4,5–5,6 je kompaktní a ostrý na dlouhém konci, když je potřeba něco „přitáhnout“. V Himálaji narazíte občas na horské kozy nahury, orlo-supy nebo chcete fotografovat detaily vrcholů. Na noční snímky a časosběry jsme brali stativ. Používám karbonové Gitzo s kulovou hlavou Arca Swiss Z1, ale mám ho již tak dlouho, že už zase vyrábějí jiné.

Kangchenjunga má z himálajských osmitisícovek asi nejhorší počasí. Leží v relativní blízkosti moře, a proto zde bývá hodně mraků i v po-monzunovém období. Mraky kolem obrů sikkimského Himálaje jsem využil pro časosběry.

Šerpové nám říkali, že některé expedice podél ledovce Zemu během 10-ti denní cesty nemusí Kangchenjungu vůbec vidět. Takové jsou prostě hory. Cesta je naplánovaná a časovým harmonogram nelze měnit. Jsme moc rádi, že nás posvátné krásky nad údolím Zemu, vzali alespoň na několik hodin na milost…

Cesta do základního tábora Kangchenjungy, Sikkim, Himálaj

Canon EOS 5DSR, Canon 11–24mm f/4, ohnisková vzdálenost 12 mm, f/11. Čas 1/500s, ISO 100

Tábor u ledovce Zemu, Sikkim, Himálaj: druhý den, hory stále v oblacích, naděje zůstává

Canon EOS 5DSR, Canon 11–24mm f/4, ohnisková vzdálenost 11mm, f/9,5. Čas 1/500s, ISO 100

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Moréna ledovce Zemu. Sikkim, Himálaj I

Canon EOS 5DSR, Canon 11–24mm f/4, ohnisková vzdálenost 11mm, f/9,5. Čas 1/1000s, ISO 100

Moréna ledovce Zemu. Sikkim, Himálaj II

Canon EOS 5DSR, Canon 11–24mm f/4, ohnisková vzdálenost 11mm, f/9,5. Čas 1/1000s, ISO 100

Čekání na Slunce cestou do základního tábora Kangchenjungy, Sikkim, Himálaj

Canon EOS 5DSR, Canon 11–24mm f/4, ohnisková vzdálenost 12 mm, f/11. Čas 1/500s, ISO 100

Helča ve stanu pod Green lake na moréně ledovce Zemu, trek k východní stěně Kangchenjungy, Sikkim, Himálaj

Canon EOS 5DSR, Canon 24–70mm f/2,8, ohnisková vzdálenost 35 mm, f/9,5. Čas 1/180s, ISO 400

Východní stěna Kangchenjungy nad ledovcem Zemu, Sikkim, Himálaj

Canon EOS 5DSR, Canon 100–400mm f/4,5–5,6, ohnisková vzdálenost 112mm, f/9,5. Čas 1/1000s, ISO 250

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Vichřice ve východní stěně, Kangchenjunga hlavní vrchol 8586m, Sikkim, Himálaj

Canon EOS 5DSR, Canon 100–400mm f/4,5–5,6, ohnisková vzdálenost 312mm, f/9,5. Čas 1/2000s, ISO 400

Zavěšený most druhý den, Green lake trek, Sikkim, Himálaj

Canon 5DSR, Sigma 14mm f/1,8, čas 20s, clona f/1,8, ISO 3200, zprůměrováno z 12 snímků, most nasvícen čelovkou

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Siniolchu nad ledovcem Zemu, Sikkim, Himálaj

Ty tři malinké postavičky na prvním obzoru jsou naši Šerpové. Siniolchu je posvátná a v díře mraků na nás všechny působila jako zjevení.

Canon EOS 5DSR, Canon 100–400mm f/4,5–5,6, ohnisková vzdálenost 100 mm, f/9,5. Čas 1/2000s, ISO 400

Siniolchu s ledopádem, Sikkim, Himálaj

Canon EOS 6D Mark II, Canon 24–70mm f/2,8, ohnisková vzdálenost 70 mm, f/13. Čas 1/180s, ISO 250

Snímek Heleny Macenauerové byl kvůli vysokému kontrastu fotografován jako HDR a po té převeden do černo-bílé. Helča mne využila jako měřítko. Stojím na hraně srázu a nemohu se z toho místa utrhnout.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Každé údolí ve velehorách jako Himálaj je zcela odlišné. Zemu je studené a relativně z hlediska přírodní diversity chudší. Cesta ke Kangchenjunze z jihu je odlišná. Na druhý díl článku o fotografování v horách Sikkimu na cestě do sedla Gochula pod jihovýchodní stěnou Kangchenjungy se můžete těšit již brzy.

Při psaní tohoto článku a výběru fotek a časosběrů jsem se zase vrátil do Sikkimu. Trekking v Himálaji s fotoaparátem v sobě kombinuje sportovní výkon, kulturní zážitek na treku s místními lidmi, které byste jinak nepoznali i fotografické příběhy. V loňském roce jsme díky Covidu-19 museli odložit dvě cesty do Himálaje. Indie i Čína jsou zatím uzavřeny pro turisty. Nepál jen s velkými obstrukcemi. Doufejme, že se svět co nejdříve zase uklidní a do Himálaje budeme moci zase cestovat. Je zde pořád co objevovat.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram