Sony představuje objektiv FE 35mm F1.4 GM

Sony přichází s novým full frame objektivem FE 35mm F1.4 GM. Tak jako ostatní objektivy řady G Master přináší vysokou kvalitu obrazu a přirozený bokeh. Tento objektiv se díky kombinaci kompaktních rozměrů a nízké hmotnosti hodí k širokému spektru využití - např. k fotografování krajiny, portrétů nebo života v ulicích a je vhodný jak pro fotografování, tak pro natáčení videí

Optická konstrukce

I přes to, že se objektiv díky svým malým rozměrům pohodlně vejde do dlaně, zajišťuje pokročilá optická konstrukce vý­jimečné rozlišení, bokeh a precizní výkon ostření. Objektiv FE 35mm F1.4 GM váží jen 524 gramů s rozměry pouhých 76 mm v průměru x 96 mm. Dva extrémně asférické členy (XA) efektivně zajišťují rozlišení po celé ploše snímku, skleněný člen ED a další optické členy efektivně potlačují chromatickou aberaci a fialové okraje.

Pokročilé ostření

Dva lineární motory XD (extreme dynamic) od Sony zajišťují efektivitu pohonu, která je nezbytná pro precizní automatické ostření a sledování zaostřených objektů. Výsledkem je kvalitní rozlišení snímků při fotografování na jakoukoli vzdálenost. Speciálně vyvinuté ovládací algoritmy zlepšují odezvu a přesnost ovládání. Zároveň minimalizují vibrace a hluk, takže je chod AF tichý a plynulý. Špičkového zaostření lze dosáhnout také při snímání vysokou rychlostí.

Linear Response MF je ideální pro docílení kreativních zaostřovacích efektů při natáčení videa, protože zajišťuje, že zaostřovací kroužek reaguje na jemné ovládání při ručním zaostřování. Rotace zaostřovacího kroužku zajišťuje vždy okamžité a přesné ovládání zaostření.

Bokeh

Clona modelu FE 35mm F1.4 GM má díky 11-lamelové konstrukci téměř kruhový tvar, což je u lehce přenosného objektivu zvláštnost. Precizní kontrola sférické aberace přispívá k nádhernému bokehu, který je pro řadu G Master typický a zajistí, aby fotografované objekty skutečně vynikly.

Dva inovativní členy XA umožňují zachycení neuvěřitelně působivých snímků zblízka. Kombinace clony F1,4 a možnosti zvolit tu pravou vzdálenost pro snímání (minimální zaostřovací vzdálenost je pouhých 27 cm s maximálním zvětšením 0,23× v režimu automatického ostření) zajišťují dobré ovládání a kvalitní bokeh při fotografování i natáčení videí.

Ovládání a odolnost

FE 35mm F1.4 GM nabízí ovládání s tlačítkem pro uzamčení zaostření nebo přepínačem režimu ostření. Při nahrávání videa lze vypnout cvakání clonového kroužku. S tělem fotoaparátu se senzory APS-C nebo Super 35 se tento objektiv dá používat jako standardní objektiv, který je ekvivalentem objektivu s ohniskovou vzdáleností 52,5 mm. Díky tomu je tento objektiv vhodnou volbou i pro nahrávání videí. Tlačítku uzamčení zaostření přiřadit několik dalších funkcí, což zajistí přímý přístup k funkcím, které jsou pro uživatele důležité. Objektiv FE 35mm F1.4 GM konstrukci odolnou proti prachu a vodě a fluorovou povrchovou úpravu předního členu, která odpuzuje vodu, olej a další nečistoty. Využití objektivu je tak různorodé – je vhodný např. k fotografování krajiny, portrétů nebo života v ulicích.

Cena a dostupnost

Nový objektiv FE 35mm F1.4 GM bude dostupný na konci ledna za přibližně 1 700 € (cca. 44 500 Kč).

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram