Nový teleobjektiv M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO a nový firmware k E-M1X

Olympus představil nový super teleobjektiv M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO vhodný zejména pro fotografy wildlife a sportů. Tento objektiv je vybaven vestavěným 1,25x telekonvertorem a 5osým stabilizátorem obrazu. K dispozici bude i s volitelným telekonvertorem M.Zuiko Digital 2x MC-20. Zároveň Olympus uvádí i nový firmware k fotoaparátu E-M1X s režimem na sledování a zaostřování ptáků a výstupem RAW videa.

Nový objektiv je vybaven vestavěným 1,25× telekonvertorem, který umožňuje fotografování s ekvivalentním ohniskem až 1000mm. Je možné použít také volitelné telekonvertory M.Zuiko Digital 1.4× (MC-14) a M.Zuiko Digital 2× (MC-20). Objektiv M.Zuiko Digital ED 150–400mm F4.5 TC1.25× IS PRO dokáže zaostřovat z minimální vzdálenosti 1,3m v celém rozsahu zoomu. Objektiv tak lze použít například pro přírodní makro fotografii.

Stabilizace a AF systém

M.Zuiko Digital ED 150–400 mm F4.5 TC1.25× IS PRO podporuje 5osou synchronizovanou stabilizaci. Při ekvivalentním ohnisku 300mm dosahuje stabilizace obrazu až 8 EV, přičemž Olympus tvrdí, že to je nevyšší hodnota na světě. Stabilizace obrazu je k dispozici i při prodloužení ohniska na ekvivalentních 2000mm pomocí telekonvertoru. Díky možnosti fotit z ruky i při dlouhých ohniscích je tento objektiv vhodný pro wildlife fotografy a fotografy outdoorových sportů. Technologie ztenčování čoček společnosti Olympus umožňuje výrobu lehčích zaostřovacích členů a poskytuje rychlé a přesné zaostřování v celém rozsahu zoomu.

Konstrukce objektivu

Tubus objektivu je vyroben z hořčíkové slitiny. Délka objektivu je 314,3mm a hmotnost 1875g. Spojením s fotoaparátem Olympus OM-D E-M1X, který je stejně jako objektiv utěsněn proti prachu, vodě a mrazu, vzniká sestava, se kterou lze fotografovat i za nepříznivých klimatických podmínek. Bílý tepelně odolný povrch odráží infračervené paprsky slunečního záření, čímž udržuje optimální teplotu uvnitř objektivu. Optická konstrukce objektivu zahrnuje celkem 28 optických členů v 18 skupinách, včetně nově vyvinuté asférické čočky s nízkým rozptylem (EDA) a velkým průměrem a čtyř členů s nízkým rozptylem (Super ED). To zaručuje redukci odlesků a rozptylu barev v celém rozsahu zoomu a zajištění lepší kresby detailů i při cloně F4,5. Technologie Z Coating Nano se využívá k zajištění ostrého a jasného obrazu i v situacích, jako je focení v protisvětle­. Přední čočka disponuje fluoridovou vrstvou, která poskytuje povrch odolný proti poškrábání.

Nový firmware OM-D E-M1X s automatickou detekcí ptáků a výstupem RAW videa

V rámci systému inteligentní detekce a zaostřování konkrétních subjektů, přibyli vedle vlaků, letadel a motorových sportů nově i ptáci. Systém dokáže detekovat ptáky všech možných velikostí a druhů. Při fotografování se fotoaparát primárně zaměřuje na ptačí oko. V případě, že oko není schopen detekovat, přepne na detekci celé hlavy nebo těla. Tento AF režim funguje i na přirozených stanovištích ptáků, kde se před fotografované objekty mohou dostat stromy, větve nebo jiné překážky. To umožňuje fotografovi soustředit se na kompozici. Inteligentní zaostřovací systém lze použít i ve spojení s funkcí Pro Capture. Tento režim defacto eliminuje zpoždění závěrky tím, že fotografuje ještě před plným domáčknutím tlačítka spouště. Fotograf tak nikdy nezmešká rozhodující okamžiky. Při fotografování s objektivy M.Zuiko Digital, včetně superteleobjektivů, jsou ptáci detekováni po celé zaostřovací ploše, ne jen ve středové části záběru.

Videa zaznamenávaná v HDR na OM-D E-M1X nebo E-M1 Mark III lze odesílat jako 12bitová RAW data a zaznamenávat je ve formátu ProRes RAW na HDD monitoru Atomos Ninja V HDR. To umožňuje profesionální post processing nahraných video záběrů, jako je lepší úprava expozice a barevné tónování. Pro tuto funkci je nutné aktualizovat firmware Atomosu Ninja V HDR, který je k dispozici na stránce: https://www.atomos.com/…ware/ninja-v

Firmware verze 1.2 pro OM-D E-M1 Mark III, verze 3.4 pro OM-D E-M1 Mark II a verze 1.3 pro OM-D E-M5 Mark III bude vydán současně s firmwarem verze 2.0 pro OM-D E-M1X. Všechny budou volně ke stažení 3. prosince 2020.

Vylepšení výkonu stabilizace při natáčení videa a přidání ukazatele ručního zaostřování

Algoritmus stabilizace obrazu videa byl přepracován, aby umožňoval plynulé nahrávky s minimálními otřesy i při švenkování.

Přidání ukazatele ručního zaostřování u­možňuje během ručního zaostřování rychle zkontrolovat směr zaostřování a přibližnou polohu zaostření.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram