Canon uvádí objektivy 50 mm F1,8 STM a 70-200 mm F4L IS USM pro bajonet RF

Canon uvedl dva nejžádanější objektivy řady EF, které budou mít bajonet RF. Jedná se o RF 50 mm F1,8 STM a RF 70-200 mm F4L IS USM. Nová RF verze základního objektivu Canon EF 50 mm f/1,8 STM je ideální pro fotoamatéry, kteří přechází na systém EOS R. Je určen pro fotografy, jejichž záběr sahá od portrétů po krajinu a pracují za denního světla i v noci.

Teleobjektiv řady L s proměnnou ohniskovou vzdáleností RF 70–200 mm F4L IS USM fotografům nabízí vysoký výkon a flexibilitu v kompaktním provedení pro široké spektrum žánrů, od přírody a sportu přes cestovní po portrétní fotografii.

Oba objektivy náleží do rodiny RF. Jsou určeny pro použití s bezzrcadlovými těly systému EOS R, od nedávno uvedených EOS R5EOS R6 po EOS R a EOS RP.

Skladný společník na cesty

Lehký kompaktní objektiv RF 70–200 mm F4L IS USM váží pouhých 695 gramů a měří 11,9 cm na délku. Oproti svému EF protějšku je kratší, a bude proto ideálním společníkem fotografů na cestách. Je také vybaven sluneční clonou. Objektiv RF 50 mm F1,8 STM je rovněž kompaktnější než EF verze s bajonetovým adaptérem. Podobně jako ostatní modely řady RF mají tyto objektivy podstatně nižší hmotnost.

Kvalita bez kompromisů

Při ohniskové vzdálenosti 50 mm a vysoké světelnosti f/1,8 poskytuje objektiv RF 50 mm F1,8 STM perspektivu blízkou pohledu lidského oka. Objektiv je vybavený novou optickou sestavou. Lisované asférické členy umožňují dosáhnout vysoké obrazové kvality i při nejnižší cloně s fotografovaným objektem lépe odděleným od pozadí, a to i při nízké hladině osvětlení. Minimální ostřicí vzdálenost objektivu RF 50 mm F1,8 STM je 0,3 m, tedy o 5 cm kratší než u stávající verze EF. Objektiv RF 50 mm F1,8 STM využívá povrchovou úpravu čoček Super Spectra Coating, která vyvažuje barvy a omezuje odlesky, závoj a aberace.

Objektiv RF 70–200 mm F4L IS USM přináší další vylepšení, jako je povlak čoček Air Sphere Coating, čtyři optické členy s velmi nízkým rozptylem nebo zkrácení minimální ostřicí vzdálenosti z 1 m na 60 cm. Díky vylepšené optické kvalitě objektivu RF 70–200 mm F4L IS USM lze v celém rozsahu ohniskových vzdáleností pořizovat snímky ostré v celé ploše obrazu. Oba nové objektivy i při nejnižší cloně dosahují vysoké ostrosti.

Kreativní výhoda

Objektiv RF 70–200 mm F4L IS USM je vybavený systém optické stabilizace obrazu, která umožňuje prodloužit expoziční čas až o 5 EV. Objektiv je vybavený ostřicím motorkem Dual Nano USM a při nasazení na nová těla Canon EOS R5 nebo EOS R6 dosahuje stabilizace obrazu účinnosti až 7,5 EV. Lze tak pořizovat ostré snímky i za špatných světlených podmínek. Díky systému ostření Dual Nano USM dokáže objektiv RF 70–200 mm F4L IS USM ostřit průběžně rychle a tiše, což ocení filmaři.

Účinnost stabilizace obrazu u objektivu RF 50 mm F1,8 STM dosahuje s těly EOS R5 nebo EOS R6 až 7 EV. I zde zejména filmaři ocení téměř neslyšitelné ostření.

Zaměřeno na praktičnost

Objektiv RF 50 mm F1,8 STM je vybavený novým kombinovaným ostřicím a ovládacím kroužkem bez zarážek. Ten umožňuje intuitivně ovládat ostření i nastavení expozice a stále přitom sledovat fotografovaný objekt.

Objektiv RF 70–200 mm F4L IS USM je připraven pro použití venku díky ochrannému fluoritovému povlaku a utěsněné konstrukci zajišťující o­dolnost proti prachu, vodě a otřesům. Objektiv lze tedy používat i v extrémních klimatických podmínkách.

Cena

Objektiv Canon RF 70–200 mm F4L IS USM stojí 48 990 Kč.

Objektiv Canon RF 50 mm F1.8 STM se prodává za 6290 Kč.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram