Recenze: Jak fotí Huawei P40 Pro s fotoaparátem Leica?

Tentokrát prostřednictvím recenze přinášíme pohled na fotomobil Huawei P40 Pro. Aktuálně se jedná o zřejmě druhý nejlepší fotomobil na českém trhu. Je vybaven Leica Quad Ultra Vision fotoaparátem, který zahrnuje 50 Mpx hlavní objektiv, 12 Mpx teleobjektiv, 40 Mpx širokoúhlý objektiv a senzor hloubky ToF. I mimo fotografickou stránku se jedná o prémiový mobilní telefon. Velmi citelnou ranou je ale absence Google služeb způsobená obchodní válkou mezi USA a Čínou.

Úvod

Nejdříve si krátce představíme základní vlastnosti tohoto mobilu.

Huawei P40 Pro je špičkový smartphone společnosti Hu­awei a pokračovatel řady P, kde výrobce používá ty nejnovější technologie a dovednosti mobilních fotoaparátů. Je vybaven čipovou sadou Kirin 990 5G, 6,58palcovým Full-HD OLED displejem se zaoblenými hranami, 90Hz obnovovací frekvencí a duální přední kamerou.

Baterie má kapacitu 4 200 mAh a nabízí velmi slušnou výdrž až na dva dny, při intenzivním používání jeden den. Nabíjení mobilu je rychlé (40W drátovým nabíjením). Bezdrátové nabíjení je možné s výkonem až 27 W. Samozřejmostí je i reverzní bezdrátové nabíjení.

Huawei P40 Pro disponuje dvěma sloty na nanoSIM kartu, kdy 1 slot je hybridní, a tak můžete použít místo druhé nanoSIM karty paměťovou karty typu Nano Memory. Samoz­řejmostí už je i podpora 5G sítí.

Díky těmto vlastnostem je to bezpochyby těžký konkurent pro ostatní vlajkové lodě konkurenčních značek. Podívejme se tedy na tento telefon a zejména jeho fotoaparát blíže.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Fotoaparát

Spolupráce při vývoji fotoaparátu společnosti  Huawei s německou firmou Leica se povedla, o čemž svědčí i umístění v žebříčku DXOMARK nejlepších fotomobilů. Huawei P40 Pro se v době začátku našeho testu nacházel na 3. místě mezi všemi mobily!

Hlavním tahákem tohoto telefonu je velký snímač hlavního objektivu s mřížkou RYYB, která údajně pomůže zachytit o 40 % více světla než běžné RGGB fotoaparáty. Významnou roli hraje umělá inteligence Al, která dokáže rozeznat fotografovanou scénu a podle toho upravit expoziční nastavení a barvy.

rozpoznávání fotografovaného objektu umělou inteligencí v praxi

Samotná aplikace Fotoaparát má poměrně povedené uživatelské prostředí. Mezi jednotlivým přiblížením vo­líte pomocí posunovacího vo­liče, kterým můžete přepínat i mezi jednotlivými objektivy.

prostředí aplikace Fotoaparát v režimu Pro

Stručný přehled technických vlastností objektivů:

Hlavní objektiv Teleobjektiv Ultraširokoúhlý objektiv
Ohnisková vzdálenost 23mm (výsledné fotografie odpovídají 27mm) 125mm 18mm
Rozlišení 50Mpx 12Mpx 40Mpx
Světelnost f/1.9 f/3.4 f/1.8
Velikost senzoru 1/1,28 ? 1/1,54
Ostření 8-fázové PDAF PDAF PDAF
Stabilizace optická optická  –


Fotit můžete jak do formátu JPG, tak do RAW.

Hlavní objektiv

Mezi nejdůležitější vlastnosti tohoto objektivu patří, že jeho snímač je ještě větší než u předchozích modelů a konkurenčních telefonů – udává se velikost 1/1.28" (např. nedávno testovaný konkurenční Sam­sung Galaxy S20 Ultra má velikost sensoru 1/1.33"). Velikost sensoru se pozitivně projevuje např. u nočních fotografií. Svě­telnost dosahuje hodnoty f/1.9. Rozlišení tohoto objektivu je 50Mpx, přičemž skládá čtyři pixely do jednoho a výsledné rozlišení je 12,5Mpx. Ohnisková vzdálenost objektivu je ekvivalentní 23mm, telefon však výsledné zorné pole ořezává na běžnějších 27mm. To bylo zřejmě učiněno i pro korekci zkreslení.

Objektiv využívá Bayerovu masku s filtrem RYYB. Barevný filtr RYYB má zelené dílčí pixely nahrazené žlutými. Huawei tvrdí, že žlutá umožňuje snímači zachycovat až o 40% více světla, než běžné filtry RGGB a tato změna by se měla promítnout do lepší kvality obrazu při slabém osvětlení.


formát JPG

formát RAW

Zde při srovnání formátů JPG a RAW si můžeme všimnout drobného ořezu zorného pole u JPG (JPG 27mm oproti RAW 23mm).

Ultra širokoúhlý Cine objektiv

Ultra širokoúhlý objektiv disponuje velkým obrazovým snímačem s vysokým rozlišením (40 MP 1/1,54 ″) s barevným filtrem RGGB. V kombinaci se světelným objektivem (f/1,8) zajišťuje vynikající obraz při slabém osvětlení. Z důvodu, aby objektiv příliš nevystupoval z těla telefonu, se Huawei rozhodl pro kompromis a zvolil ohnisko objektivu 18 mm. Ve výsledku jsme získali znatelně širší objektiv než hlavní objektiv, ale ne tak široký jako u některých konkurentů, jako jsou Samsung Galaxy S20 UltraiPhone 11 Pro, které nabízejí objektivy s ohniskem 12 mm a 13 mm.

Srovnání šířky záběru s primárním fotoaparátem:



ultra širokoúhlý fotoaparát


primární fotoaparát

Teleobjektiv

Poslední dobou se výrobci mobilních telefonů předhání také v oblasti teleobjektivů. Nejnovějším trendem jsou periskopické teleobjektivy, které dosahují velkého optického i digitálního přiblížení. Takovým objektivem se může pochlubit i tento Huawei, přičemž maximální 50× přiblížení je menší než u modelu Huawei P40 Pro+ (v ČR není dostupný) nebo u Samsung Galaxy S20 Ultra, stále ale jde o velmi vysokou hodnotu, která praxi není použitelná. Kvalita fotek při maximálním 50násobném přiblížení je opravdu špatná.

50× přiblížení

Fotoaparát modelu  P40 Pro se však při zvětšování nespoléhá pouze na samotný hardware. Používá systémy, které Huawei nazývá fúze zorného pole a AI RAW, což je kombinace optického a algoritmického digitálního zoomu, který se přizpůsobuje zvolenému faktoru zvětšení. Primární zvětšení až do pěti-násobného zvětšení zajišťuje hlavní objektiv, teleobjektiv přebírá zvětšení od přiblížení (ekv. 125mm). Pro přechodné hodnoty zoomu používá Huawei P40 Pro fúzní algoritmus, který kombinuje obrazová data z obou fotoaparátů a slučuje několik snímků RAW z primárního a teleobjektivu do jednoho snímku s vysokým rozlišením, který je poté automaticky oříznut pro konečné zvětšení. Algoritmus hlubokého učení pak ještě zlepšuje detaily jemných textur.

4× přiblížení (kombinace optického a algoritmického digitálního zoomu)

Fotografie v základním 125mm přiblížení:

ToF objektiv

Čtvrtá a již poslední zadní kamera je pouze pomocná. Tento objektiv zrychluje automatické zaostřování a pomáhá přesvědčivějšímu rozostření pozadí (bokeh efektu). Objektiv měří laserem vzdálenost k objektům ve scéně a poté určuje hloubku.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Pokročilé režimy fotoaparátu

Režim Pro

V tomto režimu je možné si manuálně nastavit zaostřovací pole, ISO, čas závěrky, kompenzaci expozice, režim ostření a vyvážení bílé. Clona je pevná u všech objektivů. Dále je zde možné oproti základnímu fotografickému módu zapnout plné rozlišení (deaktivace skládání pixelů), pomocné světlo AF a formát RAW.

Režim Clona

Dochází rozmazání pozadí a bokeh efektu. ToF laserový snímač hloubky odvádí svou práci velmi dobře a oddělení fotografovaného objektu od pozadí je kvalitní. Přímo při focení, ale i dodatečně v galerii můžete regulovat sílu bokeh. Sílu rozmazání volíte na stupnici clonových čísel f/0,95 až f/16.

Režim Noc

V tomto režimu fotoaparát pořizuje řadu snímků za sebou, které skládá do jedné výsledné fotografie. Snímky mají velmi široký dynamický rozsah a dobré detaily ve světlech i stínech. Kvalita textur a míra šumu patří také k tomu nejlepšímu, co můžeme na poli mobilních telefonů najít.


aktivní noční režim u primárního fotoaparátu

neaktivní noční režim u hlavního fotoaparátu

aktivní noční režim u ultra širokoúhlého fotoaparátu

neaktivní noční režim u ultra širokoúhlého fotoaparátu
 

Malování světlem

V tomto módu se nachází hned 4 funkce. Využít můžete podrežimy: Stopy dopravy, Světelné graffiti, Hedvábná voda a Stopy hvězd.

režim stopy dopravy (primární fotoaparát)

režim Stopy dopravy (ultraširokoúhlý fotoaparát)

Režim Duální náhled

V tomto režimu můžete natáčet video základní kamerou a zároveň 125mm teleobjektivem. Je to poměrně zajímává funkce, kde se ale odhaluje jednu ze slabin tohoto mobilu v oblasti videa. Zoom není vůbec hladký, můžeme pozorovat výrazné skoky zorného pole, stejně tak nekonzistenci vyvážení bílé a expozice při přepínání mezi objektivy. Často se chvilkově ztrácí zaostření, což je při zoomování velmi rušivé. Tyto problémy se objevují i u všech ostatních video režimů.

video režim duální náhled

Další režimy

Portrét, Zpomaleně, Panorama, Černobílý, HDR, Časosběrný režim, režim Dokumenty, Podvodní, Vysoké rozlišení

ukázkové video časosběrného re­žimu 

Video

Stejně jako u fotografií je u videa dobrá kvalita jemných detailů a redukce šumu. Záběry 4K videa P40 Pro nabízejí pěkné vykreslení jemných textur a detailů. Barvy jsou přirozené a expozice je dobrá ve většině světelných situací. Při slabém osvětlení poskytuje Huawei jasnější expozici videa než mnoho konkurentů. Dynamický rozsah při záznamu scén s vysokým kontrastem je dobrý.

Stabilizace videa patří k tomu nejlepšímu u mobilů, obzvláště vyniká při kompenzaci pohybu kamery, takže vaše videa budou plynulá, i když se budete během nahrávání pohybovat. V kombinaci s rychlým a přesným automatickým zaostřováním videa a AF sledováním objektu dosáhnete velmi kvalitního videozáznamu.

ukázkové 4K/30fps video ve formátu 16:9

Autofokus

Automatické zaostřování disponuje dvoufázovou detekcí na všech pixelech. Při slabém osvětlení systém také využívá informace o vzdálenosti objektu, které zachycuje laserový snímač ToF.

Závěr a hodnocení

Celkově se jedná o jeden z nejlepších mobilních telefonů na trhu po stránce fotoaparátu. Není příliš co vytknout výstupům všech fotoaparátů P40 Pro, ale pokud bych měl vybrat největší slabiny, bylo by to ztrácení zaostření u videa a makro. Také podání barev je obecně pěkné, ale místy bylo nepřesné, tak jako vyvážení bílé, hlavně při fotografování ve vysoce kontrastních scénách nebo při přepínání kamer u video zoomu. Barevné podání občas posunula do velmi nepřirozeně sytých odstínů umělá inteligence, to se ale stávalo spíše výjimečně. Menší slabinou je kvalita živého náhledu fotografií, kde se zejména simulace bokehu jeví jako nepřesná, výsledné fotografie jsou přitom vždy mnohem lepší.

Po ostatních stránkách Huawei P40 Pro také dosahuje špičky na poli mobilních telefonů – výborný 90Hz displej, vysoký výkon i pohledné designové zpracování. Potěšila mě také výdrž a rychlost nabíjení baterie nebo velmi spolehlivé odemykání telefonu jak pomocí obličeje, tak otisku prstu.

Největší nedostatek, který je třeba tomuto telefonu vytknout a co jej sráží před konkurencí, je absence služeb Google. Díky tomu si nemůžete nainstalovat množství užitečných a hojně využívaných aplikací. U některých aplikací toto sice lze obejít, avšak u některých aplikací ztrácíte šanci na jejich instalaci úplně. Huawei sice nahradil obchod Google Play aplikací AppGallery, kde je ovšem stále velmi málo dostupných aplikací. Pokud je ale vaší prioritou fotoaparát, nemusí vám tato vada tak překážet. Mezi zápory už nezahrnuji absenci 3,5 mm Jack konektoru, protože tato absence už je mezi mobily normou a můžete využít buď sluchátka s redukcí pro USB-C přiloženou v balení telefonu, nebo bezdrátová sluchátka.

Klady

  • Velký senzor hlavního fotoaparátu
  • Velký dynamický rozsah
  • Rychlé odemykání pomocí obličeje i otisku prstu
  • Dobrá výdrž baterie a především rychlé nabíjení s nabíječkou přibalenou k telefonu
  • S ohledem na celkový výkon příznivá cena
  • Podpora 5G a eSIM
  • Certifikace IP68 (odolnost prachu a vodě v náročných podmínkách)

Zápory

  • Absence Google služeb
  • Málo aplikací v AppGallery (náhrada za obchod Google Play)
  • Ztrácení zaostření u videa při zoomování
  • Odlišné zobrazení rozostření pozadí živém náhledu

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Konkurenční fotomobily

Huawei P40 Pro nám byl k testu zapůjčen prodejcem Mobil Pohotovost, za což děkujeme.

Poznámka redakce: Pro srovnání si můžete přečíst test fotomobilu Samsung Galaxy S20 Ultra, který je jedním z hlavních konkurentů pro Huawei P40 Pro.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram