​David Weinhauer o svém projektu Sprosté kafe: z kavárny mě ještě nevyhodili

David Weinhauer je brněnský fotograf aktů. Říká, že pokud se člověk živí svým koníčkem, neměl by z něho nechat vyprchat vášeň. David to dělá prostřednictvím osobního projektu Sprosté kafe. Postupně už při kafi vyfotil víc než padesát žen, jejichž fotografie zveřejňuje na svém Instagramu. V našem rozhovoru s jihomoravským fotografem se dozvíte, jak na vlastní projekt, ale i to, co si fotograf, který se živí focením nahých žen, myslí o cenzuře na internetu.

Davide, můžeš mi prosím říct tvou vlastní definici projektu „Sprosté kafe“?

Je to v podstatě jednoduché, nevydávám to za žádné velké umění. Jsou to vlastně prsa a kafe ve veřejných kavárnách. Je to celorepublikový projekt, a byl jsem s ním i v Bratislavě. Projekt odkazuje na cenzury a na to, jak se řeší ženské bradavky. Bradavky jsou něco naprosto normálního. U savců je to přece úplná podmínka života, každý je potřeboval od mámy. Vadí mi i to, jak se řeší téma kojení na veřejnosti.

V projektu fotím přirozené holky a chci, aby lidi viděli, že prsa nejsou jenom jedny, ty krásně kulatý. Fotím i ženy, které už mají děti a jejich prsa mají kapkovitý tvar, pevný tvar, povyslejší tvar. Tímto je to trochu “osvěta” mezi lidmi. A samozřejmě pro ty ženy je to výstup z komfortní zóny, chuť zkusit něco nového. Je to pro ně trochu taková terapie, aby se nestyděly za svoje tělo.

Sprosté kafe – SUBJEKT 37

Marcela pije Flat white. Je narozená ve štíru a tak asi všichni víme, co od ní očekávat. Ráda koketuje, ale pokud sama nechce, přes hranice se nedostaneš. Čísla jsou její denní chléb, ale nepohrdne ani asijskou kuchyní.

Má s tvým focením problém okolí v kavárnách?

S kavárnami doposud nebyl problém, a že těch kafí je už hodně. Zveřejněných je čtyřicet šest a mám vyfocených dalších deset, které nejsou publikované. Nikdy nás nikdo nenapomenul, ani nás nikdy nevyhodil. Některé kavárny, které jsem fotil, dokonce následně na sociálních sítích reagovaly pozitivně.

Podobně to je i s hosty. Při focení mi totiž nejde o vyloženě exhibici, takže ta prsa většinou pro okolí nejsou vidět. Focená žena je většinou otočená zády k prostoru kavárny. Někdy se tomu ale pochopitelně nedá ubránit, když je plná kavárna a volné místo je jenom uprostřed. I tak se ale nikdy nestalo, že by byl z toho někdo pobouřený. Většinou se pousmějí, chlapi se pokochají, ženský se taky dívají. Takže v tomto směru, to bylo bez problémů.

Když fotíš v Brně, kde bydlíš, tak chodíš do těch samých kaváren, kde například znáš majitele, nebo to střídáš?

Jednou z podmínek série je, že každá žena musí mít vlastní kavárnu. Nemusí si ji vybrat, ale nikdy se nefotí Sprosté kafe v kavárně, ve které jsem již fotil. V centru Brna už toho moc nenajdu, protože jsem tam už fotil. Musím vyjíždět do okrajových částí. Větśinou kavárnu vybírám já, ale když fotíme někde mimo Brno, tak jsem rád, když místo vybere holka, kterou fotím.

Majitelé a obsluha o tom nikdy neví. Není to předem domluvené, jak si myslí mnoho lidí. Nemáme pronajatý salonek, kde by nikdo nebyl. Je to za přímého provozu a kromě nás dvou o tom nikdo neví.

Takže ta holka ti napíše na Instagram, ty se s ní dohodneš na focení, potkáte se v kavárně a co se děje potom?

Nejdřív mi napíše, domluvíme si termín a kavárnu. Já akorát doporučím, co si vzít na sebe, aby to šlo lehce odhrnout, rozepnout, aby se tam nesvlékala a zbytečně na sebe nepoutala pozornost. Ale jinak to nechávám na ní. Nepřikazuji jí, aby se líčila, aby si upravila nějak specificky vlasy. Chci, aby ta holka přišla tak, jak chodí ven normálně, nebo aby se teoreticky připravila, jako by šla na rande.

Dojedeme do kavárny, objednáme si kafe, a pak si povídáme. To je důležité, protože ke každé holce píši její vlastní medailonek. Myslím, že je to zajímavé, aby to nebyla jenom fotka prsou a kafe, ale aby lidé viděli, že tohle je řeznice, tahle dělá na ministerstvu a tahle je architektka. Má děti, nebo nemá děti.

Co následuje pak?

No a když už se dotyčná uvolní, tak se jde na to. Buď se fotka podaří napoprvé a to je super. Nebo něco vyfotím, holka se zahalí, já se na to kouknu a řeknu jí, co by vypadalo líp. Ale nechávám to vesměs na ní. Aby vypadala co nejpřirozeněji, aby to nebylo „štelovaný“.

Fotil jsem i holku, která už fotívá. Chtěla si dávat ruku na hlavu a dělat nějaké divné kreace. Tak jsem jí řekl, ať se na to vykašle, protože kdyby se mnou šla na normální kafe, tak tohle dělat nebude.

Sprosté kafe – SUBJEKT 22

Michaela pije Cafe Latte, studovala čínštinu a teď si dává prázdniny. Cestuje a poznává svět kolem sebe. Jak sama tvrdí, chlapci z východu jsou možná tak malí vzrůstem. Takže pokud nejsi Mongol …

Jak to popisuješ, připadá mi to trochu jako nahý Humans of New York. Byla to tvá inspirace, nebo projekt vznikl náhodou?

Vzniklo to úplně náhodně. Samozřejmě o projektech jako Humans of New York a Humans of Prague jsem slyšel, ale nikdy jsem si ty fotky nějak neprohlížel. O nahé variantě těchto projektů jsem neslyšel. Kaž­dopádně můj projekt vznikl tak, že když se člověk začne živit svou vášní, tak té vášně ubývá a začne to být víc živnost. Takže pokud chceš, aby to stále byl taky koníček, tak potřebuješ, aby něco tu vášeň doplňovalo. Mohou ti ji doplňovat třeba výstavy, jenže to je dost časově i finančně náročné. Takže jsem si vymyslel tohle.

Proč konkrétně tohle téma?

Miluju kafe. Jsem něco jako kofeinovej feťák, miluju kavárny, miluju jejich interiérový design, rád je navštěvuju, pracuju v nich na počítači. Plus fotím nahý holky. Tak jsem si řekl, proč to nespojit.

Ale na začátku to vůbec nebylo zamýšleno jako takhle obrovský projekt. Chtěl jsem vyfotit jednu až tři holky, abych i to portfolio na Instagramu obzvláštnil, aby tam nebyla furt postel a sedačka. No ale když jsem ty první fotky zveřejnil, tak se strhla lavina a napsalo mi třeba tři sta holek, že chtějí taky sprostý kafe a najednou jsem už fotil všude, kde jsem byl, ať už to byl Liberec, Pardubice, Praha, nebo Bratislava. Až na základě zájmu těch žen se z toho stal projekt, který se rozvíjí a rozšiřuje.

Sprosté kafe – SUBJEKT 3

Poslední závany letních zahrádek a Cappuccino ze sojového mléka

Kolik u tebe stojí tohle focení?

Jelikož je to projekt, který mi má doplňovat vášeň, tak je to úplně zadarmo. Přijde mi docela hloupé si účtovat jednu fotku. Já jsem rád, že se to lidem líbí, že to můžu fotit, že se to takovým způsobem rozjelo.

A nefunguje to ani naopak, nejsem schopen těm slečnám za to třeba něco dát, protože s takovými počty bych za chviličku neměl na chleba. Když má někdo vyloženě radost z tý fotky a chce mi to nějak oplatit, tak mě může pozvat na to kafe.

Říkáš, že je o focení „Sprostého kafe“ velký zájem. Děláš tam nějaký filtr, výběr, koho vyfotíš?

Říkal jsem, že mi napsalo asi tři sta holek, ale vyfocených je zhruba padesát, to pochopitelně matematicky moc nevychází. Jde o to, že jelikož je to zadarmo, tak já můžu fotit většinou jen v Brně. Hrozně rád bych vyfotil slečně v Karlových Varech sprostý kafe, ale když bych tam jel jenom na kafe, a pak jenom na kafe do Prahy, tak bych brzy zkrachoval.

Jsou dvě varianty. Když to ty holky vážně chtějí, tak mi můžou proplatit cestu a já si rád udělám výlet. Nebo počkají, až budu mít v daném městě, nebo v okolí nějakou zakázku.

Sprosté kafe – SUBJEKT 14

Zuzana si užívá V60, když se seznámíte, už nemusíte mít strach ze zubařů. Ve strkání věcí do pusy je odborník na slovo vzatý! A nebo se postará o vaše nervová zakončení na … na vaší kůži. Kdo se od ní nechá potetovat henou?

Jaké jsou ještě překážky v tom, abys někoho do „Kafe“ vyfotil?

Samořejme jsou věci, na kterých se neshodneme. Třeba když ta žena chce, abych jí za to zaplatil. Tak jí prostě vysvětlím, že to nepůjde, protože tento projekt má v podstatě nulové výdělky.

Nebo chce mít fotku ze „Sprostého kafe“, ale nechce, abych ji zveřejnil na Instagramu. To taky nepřichází v úvahu, protoce k čemu by mi to bylo? Pokud to někdo hodně chce takhle soukromě, tak si za to už musí zaplatit.

Tímto způsobem se většina zájemkyň vyfiltruje. Někdy se samozřejmě stane, že se fotka nakonec té slečně nelíbí, tak se fotka nezveřejní. Zveřejní se, když se fotka líbí oběma. Nechci nikoho nutit.


Sprosté kafe – SUBJEKT 18

Tereza pije filtr, studuje literaturu a chystá sbírku básní. Středobodem této sbírky budou ženské orgasmy. Doufám, že bude z voděodolných materiálů! Často pohoršuje okolí svojí nahotou. A když si rozpustí vlasy…

Sprostých kafe je spolu s těmi, které jsi ještě nezveřejnil víc než padesát. Kolikrát můžeš vyfotit člověka s kafem v ruce tak, aby to bylo ještě zajímavé? 

Myslím, že to není otázka na mě, ale spíš na lidi, kteří to sledují, jak dlouho je to bude bavit.

Ale je to tvůj osobní projekt, takže by tě asi měl taky bavit.

Mně to baví furt. Kavárny mám rád stejně, kafe mám rád stejně a když si tam se mnou někdo sedne a svlékne se, tak je to jenom třešnička na dortu. Myslím si, že ten projekt má delší trvanlivost kvůli tomu, že fotím obyčejné lidi, různorodé lidi, stydlivé lidi, z různých věkových skupin a různých “velikostí”, když to řeknu takhle hloupě.

Myslim si, že kdyby to i lidi přestalo bavit, tak je tam prostor projekt rozvinout.

Jak bys ho chtěl rozvinout?

Ideální varianta by byla, kdybych byl tak zámožný fotograf, že bych mohl fotit všude možně. Protože fotka, která je vyfocená na Bali, bude mít jinou atmosféru, než ta z Brna, nebo když vyfotím v Paříži Pařížanku a podobně. Bude něco jiného, když na Islandu vyfotím Islanďanku, protože má jiné vzezření než brněnské nebo bratislavské holky.

Dále bych chtěl tuto sérii vydat knižně. Grafickou verzi mám hotovou a čekám na schválení vydavatelství. Myslím si, že si tento projekt knihu zaslouží. I proto teď sprostá kafe nezveřejňuji.

Dále mám kamarádku, co maluje a kdyby vyšla kniha, tak by k tomu mohla namalovat svým abstraktním stylem nějaká sprostá kafe podle předlohy a mohla by se z toho udělat výstava.


Sprosté kafe – SUBJEKT 32

Anna pije Espresso bez mléka a cukru. A přesně takové má ráda lidi. „Nahé“, upřímné .. bez cukru. Biologie je její vášní i studiem. Ve volném čase si ráda osedlá .. koně.

Jak si podle tebe má fotograf najít cestu ke svému vlastnímu fotografickému projektu?

Tak za prvé se netřeba bát. Neříkat si, to je blbost, to nebude nikoho zajímat. Když si to nezkusil, nemůžeš to vědět. Od toho jsou dobré sociální sítě, které ti dají prakticky instantní zpětnou vazbu. A i kdyby ta zpětná vazba nebyla ideální, tak se netřeba nechat odradit, protože pokud, a to myslím pro všechny umělecké obory, se budeme držet v nějakých vymezených hranicích, tak budeme furt všichni dělat jedno a to samý. Prostě musíš si jít tou svou cestou, ale nemít klapky na očích, když to prostě nemá smysl. Musí do toho vstoupit i rozum.

Kam chodíš pro inspiraci?

Dost mi pomáhá, když si jednou za čas zrekapituluji svou tvorbu.

Taky mi píšou zákaznice recenze na focení, tak si je někdy přečtu pohromadě a třeba mě něco napadne. Je třeba hlavně koukat kolem sebe. Ta inspirace může být úplně kdekoliv. V mezilidských vztazích, ve filmu, v hudbě. Takže prostě třeba zkoušet. I když sám o sobě pochybuješ, je potřeba do toho jít.

Pak člověk taky musi být takovej kecal a všechno okecat. Když máš nějaký umělecký nápad, tak to může mít kouzlo, když si to dokážeš nějakým způsobem obhájit.

A samozřejmě. Když něco vytvoříš a vidíš, že to „sere“ víc a víc lidí, kteří stále mají potřebu do toho rýpat, tak to asi děláš dobře.

Máš to tak i se Sprostým kafe?

Ano. Mnoho lidí to miluje. Ale jsou i tací, kteří mají potřebu se k tomu vyjadřovat, že to je nejhorší projekt na planetě. A to mi říká, že to dělám správně.

Samozřejmě kdyby si něco vydal a všichni do jednoho ti řeknou, že to je blbost, tak to asi blbost i bude. Ale když se fanouškovská základna zvětšuje a na to se nabalují i ty nenávistné komentáŕe, tak je to asi dobře.

Chci se vrátit ješte k cenzuře bradavek. Na Instagramu je musíš přeškrtnout, jinak by ti fotku stáhli. Do jaké míry s tím máš osobný problém?

Přijde mi to jako neskutečné pokrytectví a naprostá hloupost. Bradavky jsou něco přirozeného, je to něco, co tady s námi je od prvního člověka. O to pokrytečtější je, když mužské bradavky nikomu nevadí. Když ženě vyříznu bradavku a nahradím ji pánskou, tak ti roboti, co to zkontrolují, to přehlédnou a fotku tam nechají. Nemyslím si, že bych fotil porno nebo něco podobného. Je spousta umělců, kteří fotí nádherné akty a tahle cenzura může pokazit celý dojem.

Kromě toho na facebooku potkáš video, kde někdo někomu řeže hlavu a ma to třicet tisíc sdílení a je to úplně v pořádku. Ale pak si na tebe smlsnou kvůli bradavce. A nejen to, musím cenzurovat i zadek, který je oblečený do kalhotek. Ale bohužel Facebook a Instagram jsou jediné platformy, které mi umí přinést zákazníky, takže je to třeba respektovat.

Klára

Existují sítě, jako třeba Twitter, kde by ti to mohlo projít i bez cenzury a mohl bys zveřejnit tu reálnou fotografii.

Těch sítí je x, ale většinou jsou to fotografické servery, kde se fotografové plácají přes rameno. Jenže to nejsou potenciální zákazníci, proto mě to moc nezajímá.

Pro živobytí si musim sehnat zákazníky a za druhé, ty komunity jsou podobné jako na Facebooku. Lidi se tam nezaměřují na obsah fotky, ale aby byla technicky dokonalá, i když prázdná.

A co se týče Twitteru, tak ten je kompletně bez cenzury, ale začínal bych tam od nuly. A upřímně, když mám řešit zakázky, akty, svatby, a tak dále a k tomu se starat o sociální sítě, tak by mi z další už asi hráblo.

Když jsem si procházel tvým instagramovým portfoliem, tak v určitém období jsem narazil na hodně barevných fotek. Tvá tvorba je ale černobílá, byla to jenom fáze?

Od začátku fotím černobíle, ale někdy mi to fakt sedí barevně. No jsou to fakt jen takové útržky. Fotím šest let a kdybych to měl spočítat, tak ty barevné akty spočítám na deseti prstech. Samozřejmě svatby fotím barevně. Není to tím, že bych měl experimentátorské období, ale někdy se mi to tam hodí, když je například západ slunce a je pěkné světlo. 

Děkuji za rozhovor. 

Další tvorbu najdete na webu Davida Weinhauera nebo na Instagramu Da­vida Weinhauera

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • rosicak
    rosicak
    07.09.2020 11:19

    David Weinhauer je špičkový fotograf. A shlédnout jeho portfolio opravdu stojí zato. Co fotka, to nápad. To se dnes už jen tak nevidí.

  • davidweinhauer
    davidweinhauer
    07.09.2020 15:30
    Reaguje na rosicak 07.09.2020 11:19:

    "David Weinhauer je špičkový fotograf. A shlédnout jeho portfolio opravdu..." - zobrazit celý komentář

    Moc dekuji! ;)

  • PetrHofi
    PetrHofi
    07.09.2020 15:44

    Krásné fotky. Podněcují fantazii.

  • davidweinhauer
    davidweinhauer
    07.09.2020 17:12
    Reaguje na PetrHofi 07.09.2020 15:44:

    "Krásné fotky. Podněcují fantazii...." - zobrazit celý komentář

    Tak by to mělo být! Díky! :)

  • jana sedlakova
    jana sedlakova
    08.09.2020 18:25

    vyberám si....subjekt 22 :)

  • Manžel1
    Manžel1
    09.09.2020 07:56

    David neni profesionál, fotil mi manželku matku 2 detí a zviedol ju na tie svoje terapie a udržiavali spolu dlhodobý sexuálny vzťah aj napriek tomu že má partnerku. Toto je za hranou, dámi dajte si pozor!!!!. Dnes stojíme pred rozvodom a 2 nevinné deti si to ponesú celý život.

  • CAVE
    CAVE
    09.09.2020 12:34

    ......... Pak člověk taky musi být takovej kecal a všechno okecat. Když máš nějaký umělecký nápad, tak to může mít kouzlo, když si to dokážeš nějakým způsobem obhájit..........
    hmmmmm....

  • CAVE
    CAVE
    09.09.2020 12:35

    btw, jeden zajimavy koment tu byl a uz neni :(

  • rosicak
    rosicak
    10.09.2020 09:14

    manžel1- k tomu, aby někdo někoho svedl, musí být vždycky dva. Navíc kdo koho svedl - to ví jen oni dva.

  • Manžel1
    Manžel1
    10.09.2020 13:59

    rosicak - za normálnych okolností je to tak jak píšeš, ale v tomto prípade sa jedná o profesionála a to sa nesmie stať, v tom prípade nie je profesionál. Sám to v článku písal, že mu dievčatá za to ponúkali kde čo. V jeho branži musia byť hranice. Tie porušil, a ktovie koľko krát a s kým...

  • davidweinhauer
    davidweinhauer
    10.09.2020 16:43
    Reaguje na Manžel1 09.09.2020 07:56:

    "David neni profesionál, fotil mi manželku matku 2 detí a zviedol ju na tie..." - zobrazit celý komentář

    Dekujeme za nazor, posilame klicenku s logem firmy! Mam dojem, ze chapat smysl textu se uci uz na zakladni skole. Opravdu netusim, co ma Vase nezdarene manzelstvi spolecneho s mym focenim. Deti si ponesou maximalne to, ze mezi ne tahate sve ego. A priste se prosim podepiste.

  • davidweinhauer
    davidweinhauer
    10.09.2020 17:04
    Reaguje na rosicak 10.09.2020 09:14:

    "manžel1- k tomu, aby někdo někoho svedl, musí být vždycky dva. Navíc kdo..." - zobrazit celý komentář

    Toto tesat do kamene. ;)

  • MakeMeSexy
    MakeMeSexy
    10.09.2020 17:36
    Reaguje na Manžel1 10.09.2020 13:59:

    "rosicak - za normálnych okolností je to tak jak píšeš, ale v tomto prípade..." - zobrazit celý komentář

    Dobry den p. Manžel.
    Som veľmi rada, že to píšete, priam mi srdiečko poskočilo. Na základe vašej recenzie služieb p. Weinhauera som sa rozhodla byť súčasťou projektu Sprosté Kafe. Držte mi palce a hľadajte moje 'holky' v jeho publikácii už čoskoro!!!
    (s kľúčenkou pošle aj zľavový voucher na nákup knihy)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram