NOVÝ NIKON Z 5 A OBJEKTIV NIKKOR Z 24–50 mm f/4–6,3

Společnost Nikon uvádí novou plnoformátovou bezzrcadlovku NIKON Z 5 a spolu s ní i nový objektiv NIKKOR Z 24–50 mm f/4–6,3, který lze označit jako nejkratší a nejlehčí dostupný zoomový objektiv pro FX mirrorless fotoaparáty.

Nový Nikon Z 5 se v hierarchii nachází pod fotoaparáty Nikon Z 7 a Z 6 a je konstruován pro každého, kdo zvažuje přechod na full-frame bezrcadlovku. Senzor je velikosti 24,3MP a formátu FX, což umožní plně využívat bajonet bezzrcadlovek Nikon Z o větším průměru než Nikon zrcadlovky. Má hybridní 273bodový AF systém, který zaostřuje v celém obrazovém poli a stejný elektronický hledáček jako v předchozích Z 6 a Z 7. Dva sloty pro paměťové karty poskytují všestranné úložiště, citlivost je v rozsahu ISO 100–51 200, fotoaparát lze rovněž napájet pomocí rozhraní USB.

Nikon Z 5 je kompatibilní se všemi světelnými a kompaktními ob­jektivy NIKKOR Z od širokoúhlých objektivů s pevnou ohniskovou vzdáleností až po teleobjektivy se zoomem. Součástí základní sady s fotoaparátem je snadno přenosný objektiv NIKKOR Z 24–50 mm f/4–6,3. Tento nový malý základní objektiv se zoomem pokrývá nejpoužívanější ohniskové vzdálenosti. Nikon Z 5 je rovněž plně kompatibilní s adaptérem bajonetu FTZ, který umožňuje beze ztráty kvality obrazu používat objektivy NIKKOR s bajonetem Nikon F.

Společnost Nikon uvádí, že bude i nadále pokračovat v rozšiřování řady objektivů NIKKOR Z o výkonné objektivy různých typů, které budou podporovat tvůrčí záměry fotografů. Později v tomto roce je plánováno uvedení objektivu NIKKOR Z 14–24 mm f/2,8 S. K dispozici je rovněž nový plán vývoje objektivů NIKKOR Z.


Nikon Z 5

  • Bajonet Nikon Z, obvod pro zpracování obrazu EXPEED 6 a obrazový snímač CMOS ve formátu kinofilmu s 24,3 MP a rozsahem citlivostí ISO 100–51 200.
  • Součástí základní sady fotoaparátu Z 5 a objektivu je objektiv NIKKOR Z 24–50 mm f/4–6,3.
  • 273bodové hybridní automatické zaostřování: ply­nulé, rychlé a přesné zaostřování v rámci obrazového pole. Lze zvolit zaostřování s detekcí očí i s detekcí zvířat 
  • Redukce vibrací v 5 osách
  • Elektronický hledáček s 3 690 000 pixely slibuje podle tiskové zprávy exterémní ostrost 
  • Nastavení jako expozice, citlivost ISO a vyvážení bílé barvy jsou aplikována v reálném čase.
  • Tělo fotoaparátu je z hořčíkové slitiny je vybavené těsněními proti vnikání prachu a vlhkosti.
  • Dva sloty pro paměťové karty, napájení pomocí USB: Fotoaparát umožňuje používat paměťové karty SD UHS-II a lze jej nabíjet (ve vypnutém stavu) nebo napájet pomocí USB².
  • Výklopný dotykový monitor: Umožňuje zaostřit a exponovat dotykem a poklepáním zobrazit obrazové pole ve 100% zvětšení.
  • Videa 4K: Plnoformátové objektivy NIKKOR Z přinášejí hloubku ostrosti. Přímo ve fotoaparátu můžete vytvářet časosběrná videa a zároveň pořizovat statické snímky během filmování.

Vestavěná připojení Wi-Fi® a Bluetooth®. Aplikace Nikon SnapBridge usnadňuje přenášení snímků a videí, resp. přeměňuje chytré zařízení ve vzdálený monitor a dálkový ovladač.

NIKKOR Z 24–50 mm f/4–6,3

  • Lehce přenosný plnoformátový objektiv se zoomem: Objektiv pokrývá ohniskové vzdálenosti 24–50 mm od širokoúhlého objektivu až po základní objektiv a umožňuje použití filtrů o průměru 52 mm.
  • Zasouvací konstrukce: Stačí vysunout nebo zasunout objektiv otáčením zoomového kroužku.
  • Optická skla ED a asférické optické členy minimalizují zkreslení obrazu v celém rozsahu zoomu.
  • Konstantní nejkratší zaostřitelná vzdálenost: 0,35 m v celém rozsahu zoomu.

Výhoda pro video: Tiché zaostřování a minimální změna úhlu záběru během přeostřování 

Přizpůsobitelný příkazový kroužek: Lze jej použít pro nastavení clony, korekce expozice nebo citlivosti ISO.

Cena

Ceny nově ohlašovaných produktů jsou následující:

  • Z5 + 24–50 mm – 49 490 Kč / 1 819 €
  • Z5 + 24–50 mm + FTZ – 53 990 Kč / 1 979 €
  • NIKKOR Z 24–50 mm f/4–6,3 – 11 990 Kč / 449 €
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram