Jak funguje elektronický blesk

Blesk je vynikající nástroj v interiéru nebo při reportáži. V současné době moerní elektronika značn usnadňuje jeho používání. Přesto abyste ho mohli správně využívat, je dobré alespoň trochu pochopit, jak vlastně funguje. Té techniky zas tak mnoho v článku není.

Nejprve se musí elektrická energie ze zdroje (baterie, akumulátor atd.) převést pomocí malého transformátoru na napětí 300 Volt a více, kterým se nabíjí kondenzátor. Toto nabíjení je provázeno známým pisklavým tónem. Ukončení nabití je signalizováno kontrolkou na těle fotoaparátu. Světelným zdrojem blesku je skleněná trubice naplněná obvykle vzácným plynem xenonem se třemi elektrodami. Hlavní vybíjecí kondenzátor je připojen na dvě elektrody.

Vedle tohoto kondenzátoru se nabíjí i pomocný kondenzátor s menší kapacitou, který je připojen na třetí elektrodu. Odpálení blesku proběhne následovně. Nejprve vybitím pomocného kondenzátoru přes transformátor dojde ke vzniku vysokonapěťového pulsu, který způsobí ionizaci plynu v trubici t.j. plyn se stane vodivým. V tom okamžiku začne vybíjení velkého kondenzátoru, které způsobí v důsledku ionizace xenonu silný světelný puls, který obvykle trvá jen o něco déle než 1/1000 s. Ihned po vybití kondenzátoru plyn v trubici přestává zářit a stává se opět nevodivým.

Synchronizace blesku se závěrkou fotoaparátu

Kritická je správná součinnost blesku se závěrkou fotoaparátu. Je důležité, aby blesk vyzářil v okamžiku, kdy je závěrka plně otevřena. V případě vyzáření části světla v okamžiku otevírání nebo uzavírání závěrky by došlo k nerovnoměrnému nasvícení filmu. Nejvyšší rychlost synchronizace fotoaparátu t.j. nejkratší expoziční čas závěrky, který umožní správnou funkci blesku, má v současné době profi model Minolta Dynax 9 : 1/300s. Obvyklé hodnoty bývají 1/125s (Canon EOS 50, Praktica MTL), u vyšších modelů 1/200 s (Minolta 600si a výše, Canon EOS 5).

Regulace výkonu blesku

V současné době se většina blesků konstruuje s tyristorovou regulací, která umožní zastavit vybíjení kondenzátoru ve zvoleném okamžiku. Na blesku si pak můžete navolit požadovaný výkon jako zlomek maximálního výkonu (1/2, 1/4 atd.).

Druhým způsobem, kterým se reguluje množství vyzářeného světla je tzv. vysokofrekvenční synchronizace (high speed synchronization). V tomto případě se energie uložená v kondenzátoru vyzařuje jako série velmi krátkých světelných pulsů, kde doba trvání pulsu je například 1/5000s. Tento systém umožní použít blesk s časy závěrky kratší než maximální rychlost synchronizace fotoaparátu. Typickou aplikací tohoto způsobu je použití tzv. vyplňovacího blesku při fotografování portrétů za silného denního světla, kdy chceme odstranit nehezké stíny. Blesk používáme při krátkých časech spolu s malým clonovým číslem, což omezí hloubku ostrosti a opticky oddělí ostře zobrazený objekt od nezaostřeného pozadí.

Minolta Dynax 800 si umožní použít blesk i v extrémních časech jako 1/8000 s. V takových případech však dochází k velkým ztrátám výkonu blesku. Jak to přesně funguje vysvětlím někdy příště.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram