​Jak vyfotit kometu aneb Neowise na naší obloze

Jak na fotografování komety? Favoritkou je nyní kometa, v oficiálním označení Neowise C/2020 F3, kterou teď v červenci 2020 můžete fotografovat od soumraku do úsvitu. V článku najdete návod i fotografie Neowise C/2020 F3 u nás v ČR.

Tak jsme se dočkali. Na jaře poletovalo několik komet, které dávaly naději, že po 13 letech opět nějakou uvidíme prostým okem. Vlasatice jsou hodně ošemetné, a tak předpovědi nemusí vycházet. Některé se rozpadly ještě dříve než stačily oblétnout Slunce, jiné se nedokázaly rozzářit.

Naší favoritkou se však nyní stala kometa, v oficiálním označení Neowi­se C/2020 F3, která naplnila tužby jak astronomů, tak i laické veřejnosti. Již nyní se přehoupla více k severu, a tak se stala viditelnou od soumraku do úsvitu. Pozorovat jí můžeme severním směrem ve výšce několika úhlových stupňů nad obzorem. Její jasnost dosahuje jasnosti hvězd Velkého vozu a její ocas se směle může poměřovat s velikostí 6 měsíčních úplňků naskládaných vedle sebe. Výzva jak pro astrofotografy tak i fotografy. Posledním překážkou může být oblačnost. Obzor by měl být co nejčistější. Vzhledem k výšce komety vám může vadit i oblačnost nad místem vzdáleným několik desítek kilometrů.

A jak tedy na fotografování komety?

Astrofotografie má svá specifika, tu tady nyní rozebírat nebudeme. Jako fotografové fotit a komponovat můžeme jak ve městě, tak i v krajině. Základem je stativ, snímání pomocí časové spouště a vše mít pod kontrolou v manuálním režimu. Dle použitého ohniska je třeba počítat s maximálním časem expozice, který je ještě akceptovatelný. Důvodem je pohyb oblohy a budeme chtít, aby se nám jak kometa, tak hvězdy nerozmazaly. Pro ohnisko 24mm vychází čas expozice cca 20s. Já jsem použil objektiv s ohniskem 100mm, kde maximální použitý čas byl 6s. Samozřejmě světelnost objektivu je výhodou, vše s ohledem na optické vlastnosti objektivu. ISO doladíme. Poslední věcí je vypnout stabilizaci objektivu a ostřit manuálněOstříme přes displej s ma­ximálním zvětšením na nejjasnější hvězdu.

Pro fotografie jsem použil dvě cesty

Snímek vesnice Vrbice s kostelem sv. Havla vyšel na jeden cvak. Dynamika snímače vše zvládla. 6-ti sekundová expozice s clonou 2.8 a ISO 400 dokázala zachytit světlo dle představ. Poté doladěno v PC.

Snímek chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně byl větší oříšek. Chrám je velmi nerovnoměrně nasvícen, v pozadí krom městské záře je zde i světelný smog z automobilky. Pro obrovský dynamický rozsah světel a stínů je třeba použít technologii HDR. Ale ona sama o sobě nestačí. Důvodem je, že se vám pohybuje obloha zároveň i kometa má svůj vlastní pohyb po obloze. Výsledek je pak kombinací, kdy spodní část je složenina z více expozic s různou expoziční dobou za pomoci technologie HDR a ve vrchní části je prolnut snímek s kometou a hvězdným pozadím.

S přibývajícími dny bude kometa postupně slábnout a tak neváhejte. Těšíme se na vaše snímky.
Dobré světlo a tmu. 

Libor  (mychparfotek.cz)

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    15.07.2020 12:46

    To je aspoň pořádná fotografická V-ÝZVA :-)
    Fajn článek, uvidíme jestli se zadaří ...

  • Festa
    Festa
    17.07.2020 14:37
    Reaguje na Petr Dvořák-obrazprovas.cz 15.07.2020 12:46:

    "To je aspoň pořádná fotografická V-ÝZVA :-) Fajn článek, uvidíme jestli se..." - zobrazit celý komentář

    Jo. tady nezáleží jen na technice, ale i na počasí.
    Posléze i na té technice a dovednosti. :-)
    Výzva by byla, vyfotit to bez několika expozic a úprav.
    Prostě tak, jako fotit na film.
    Potom je to jen souboj editorů.

  • Atropina
    Atropina
    18.07.2020 01:07
    Reaguje na Festa 17.07.2020 14:37:

    "Jo. tady nezáleží jen na technice, ale i na počasí. Posléze i na té..." - zobrazit celý komentář

    Asi to jde i na jednu expozici viz. snímek k článku Vrbice s kostelem sv. Havla i když pravda bez té úpravy v editoru to fakt asi nebude stát za nic. Když se to tak vezme tak dnešní trendy ve fotografii jsou napříč všemi žánry hlavně souboje editorů.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram