Vítězové soutěže Sony World Photography Awards 2020

Světová fotografická organizace (World Photography Organisation) s potěšením oznamuje jména celkových vítězů letošního ročníku prestižní soutěže Sony World Photography Awards 2020. Vyhlášena byla také jména vítězů deseti kategorií profesionální soutěže, stejně jako druhá a třetí místa i jména vítězů otevřené a studentské soutěže a soutěže pro mladé fotografy.

Přinášíme jména celkových vítězů letošního ročníku prestižní soutěže Sony World Photography Awards 2020, v loňském ročníku se do finále probojoval český fotograf Martin Stranka

Titul fotografa roku a také cenu ve výši 25 000 $ získává Pablo Albarenga (Uru­guay) za svou sérii snímků Seeds of Resistance.

Seeds of Resistance je soubor děl, který přiřazuje fotografie krajin a teritorií ohrožených těžbou a zemědělstvím k portrétům aktivistů, kteří za jejich záchranu bojují. V roce 2017 bylo zavražděno minimálně 207 vůdčích osobností a ochránců životního prostředí při ochraně svých komunit před projekty, které jejich teritoria ohrožují. Podle zprávy organizace Global Witness z roku 2018 se většina z těchto případů stala v Brazílii, kde bylo zaznamenáno 57 vražd. 80 % z nich bylo spácháno na lidech, kteří bránili amazonský prales.

Pablo Albarenga: Seeds of Resistance

Albarengova série zkoumá pouto mezi ochránci a jejich zemí – posvátnou půdu, v níž spočívají stovky generací jejich předků. Na fotografiích jsou hlavní postavy těchto příběhů zachyceny z ptačí perspektivy, jako kdyby pokládali životy za své území.

Mike Trow, předseda poroty profesionální soutěže pro rok 2020, prohlásil: „Letošní vítěz vzešel z kategorie kreativní fotografie a jeho dílo představuje výjimečný soubor snímků, který je jedinečným vizuálním dokumentem o tom, jak jde odlesňování v ruku v ruce s ničením komunit a lidí. Letošní proces výběru byl náročný – do soutěže bylo přihlášeno velké množství výjimečných příběhů a souborů fotografií, které mohly získat celkový titul, ale soubor Seeds of Resistance skutečně vynikal. Pablo je z Uruguaye a tento projekt je pro něj jako pro fotografa hluboce osobní. Úsilí, které vynaložil, aby tuto sérii vymyslel, vytvořil a nafotil je v každém směru obdivuhodné.“ 


Pablo Albarenga: Seeds of Resistance

Albarenga ke svému vítězství poznamenal: „V tomto důležitém ocenění spatřuji dvě vítězství: Prvním je příležitost vyprávět příběhy původních komunit Amazonie tím, že vyzdvihnu lidi, kteří stále ještě bojují nejen za svou budoucnost, ale za budoucnost nás všech. Musíme se dívat nejen na stromy, kyslík a „neobjevené“ druhy našeho deštného pralesa. Druhým vítězstvím je, že se titul fotografa roku dostává do Latinské Ameriky, kontinentu, o němž se v minulosti vyprávělo pohledem cizinců. Doufám, že mnoho dalších fotografů z našeho regionu bude i nadále přispívat svými hlasy a posílí tak úžasnou komunitu vypravěčů příběhů Latinské Ameriky.

VÍTĚZOVÉ PROFESIONÁLNÍ KATEGORIE

Vítězové profesionální soutěže byli vybráni porotou složenou z odborníků za výjimečný soubor pěti až deseti snímků na nejrůznější témata – od osobních témat a pozorování po titulní zprávy nebo málo známé, ale zásadní otázky. Vítězi letošního ročníku se stávají:

ARCHITEKTURA

VÍTĚZ: Sandra Herber (Kanada) za sérii Ice Fishing Huts, Lake Winnipeg

Finalisté: 2. místo Jonathan Walland (VB); 3. místo José De Rocco (Argentina)

COPYRIGHT SANDRA HERBER

Sandra Herber: Ice Fishing Huts, Lake Winnipeg

KREATIVNÍ FOTOGRAFIE

VÍTĚZ: Pablo Albarenga (Uruguay) za sérii Seeds of Resistance

Finalisté: 2. místo Dione Roach (Itálie); 3. místo Luke Watson (VB)

Pablo Albarenga: Seeds of Resistance

OBJEV

VÍTĚZ: Maria Kokunova (Rusko) za sérii The Cave

Finalisté: 2. místo Hashem Shakeri (Íránská islámská republika); 3. místo Hugh Kinsella Cunningham (VB)

Maria Kokunova: The Cave

DOKUMENTÁRNÍ FOTOGRAFIE

VÍTĚZ: Chung Ming Ko (Hongkong) za sérii Wounds of Hong Kong

Finalisté: 2. místo Didier Bizet (Francie); 3. místo Youqiong Zhang (pevninská Čína)

<img class=„article-block“ src=„/storage/a/26/2683­/vz37z8pc-c-chung-ming-ko-hong-kong-category-winner-professional-documentary-2020-sony-world-photography-awards.jpg“ width=„700“ height=„467“ title=„&nbsp;P­rotests in Hong Kong show no signs of abating after months of unrest. What began as an objection to the extradition bill has evolved into a wider | Chung Ming Ko | © Chung Ming Ko, Hong Kong, Finalist, Professional, Documentary, 2020 Sony World Photography Awards“>

Chung Ming Ko: Wounds of Hong Kong

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

VÍTĚZ: Robin Hinsch (Německo) za sérii Wahala 

Finalisté: 2. místo Álvaro Laiz (Španělsko); 3. místo Luca Locatelli (Itálie)

Robin Hinsch: Wahala

KRAJINA

VÍTĚZ: Ronny Behnert (Německo) za sérii Torii 

Finalisté: 2. místo Florian Ruiz (Francie); 3. místo Chang Kyun Kim (Jižní Korea)

Ronny Behnert: Torii

SVĚT PŘÍRODY & DIVOKÁ ZVÍŘATA:

VÍTĚZ: Brent Stirton (Jižní Afrika) za sérii Pangolins in Crisis

Finalisté: 2. místo Masahiro Hiroike (Japonsko); 3. místo Adalbert Mojrzisch (Německo)

 Brent Stirton: Pangolins in Crisis

PORTRÉT

VÍTĚZ: Cesar Dezfuli (Španělsko) za sérii Passengers 

Finalisté: 2. místo Denis Rouvre (Francie); 3. místo Sasha Maslov (Ukrajina)

Cesar Dezfuli: Passen­gers

SPORT

VÍTĚZ: Ángel López Soto (Španělsko) za sérii Senegalese Wrestlers 

Finalisté: 2. místo Lucas Barioulet (Francie); 3. místo Andrea Staccioli (Itálie)

Ángel López Soto: Senegalese Wrestlers

ZÁTIŠÍ

VÍTĚZ: Alessandro Gandolfi (Itálie) za sérii Immortality, Inc. 

Finalisté: 2. místo Elena Helfrecht (Německo); 3. místo Fangbin Chen (pevninská Čína)

Alessandro Gandolfi: Immor­tality, Inc.

Více se o letošních vítězných projektech a projektech, které se probojovali do finále, dozvíte v online galerii vítězů.

VÍTĚZ OTEVŘENÉ SOUTĚŽE

Otevřená soutěž je oslavou síly jednotlivých snímků. Vítězové jsou vybíráni na základě schopnosti komunikovat pozoruhodný vizuální příběh v kombinaci s výjimečnou dokonalostí technického provedení. Tom Oldham (VB) byl vybrán z deseti vítězů jednotlivých kategorií otevřené soutěže a získal za snímek Black Francis titul nejlepší fotograf otevřené soutěže 2020 a společně s titulem také cenu v hodnotě 5 000 $.

Tom Oldham: Black Francis

Fotografie je černobílým portrétem Charlese Thompsona, frontmana skupiny Pixies (alias Black Francis), který původně vznikl pro časopis MOJO. Oldham ho požádal, aby vyjádřil svoji frustraci z focení, a Francis zareagoval dokonalým gestem vyjadřujícím vztek, když si zakryl rukama obličej. Výsledkem byla expresivní fotografie, která se stala titulním snímkem článku.

Oldham ke svému vítězství poznamenal: „Být za to vybrán je opravdu velkým komplimentem, protože ještě pořád nemůžu uvěřit, že jsem se dostal do užšího výběru společně s talenty světového formátu. Nikdy se mi ani nesnilo o tom, že bych se mohl v otevřené soutěži kamkoli dostat, protože standard soutěže je skutečně vysoký a bude mi nějakou dobu trvat, než mi dojde, že jsem cenu získal. Děkuji také časopisu Mojo za přihlášení, mému úžasnému týmu a samozřejmě Charlesovi za to, že mi takovýto moment nabídl. Jsem udiven a potěšen.“ 

STUDENT FOTOGRAFIE ROKU

Řecká studentka Ioanna Sakellarakiová získala titul student fotografie roku 2020 za svou sérii snímků Aeiforia. Reagovala jí na zadání tématu Udržitelnost nyní (Sustainability Now). Studenti měli na zadané téma vytvořit soubor děl, která souvisí s udržitelností životního prostředí. Ve své sérii snímků představuje Sakellarakiová noční fotografie solárních panelů, větrných turbín a bateriových systémů, které se používají na malém řeckém ostrově Tilos. Ten je prvním ostrovem ve Středomoří, který používá téměř výhradně energii z obnovitelných zdrojů.

Ioanna Sakellarakiová: A­eiforia

Sakellarakiová reprezentuje Royal College of Art ve Velké Británii a získala pro svou školu fotovybavení od Sony za 30 000 €. Ke svému vítězství prohlásila: „Jsem poctěna, že mi byl udělen titul studenta fotografie roku 2020. Série snímků Aeiforia mi umožnila sdílet pozitivní příběh na téma udržitelnost. Na snímcích jsem zachytila krajinu a přechod do noční atmosféry řeckého ostrova Tilos. Doufám, že mi toto úctyhodné ocenění přinese možnost pracovat na mnoha dalších podobných zadáních. Jsem také vděčná za to, že The Royal College of Art získává výjimečné vybavení, které ji společnost Sony tak štědře nabídla, protože to pomůže ostatním studentům, aby mohli s jeho pomocí realizovat další projekty.“ 


Ioanna Sakellarakiová: Aeiforia

MLADÝ FOTOGRAF ROKU

Hsien-Pang Hsieh (Tchaj-wan, 19 let) byl vybrán mezi vítězi sedmi kategorií a za svůj snímkem Hurry získal titul mladý fotograf roku 2020. Fotografie zachycuje pouličního umělce, který vypadá, jako kdyby někam spěchal, ale ve skutečnosti stojí na místě. Hsien-Pang se inspiroval svojí zkušeností, když jako student právě dorazil do Německa. Sám snímek vnímá jako komentář k intenzivnímu tempu života a připomínku ostatním, aby zpomalili.

Hsien-Pang Hsieh: Hurry

VÝJIMEČNÝ PŘÍNOS FOTOGRAFII

Letošní ocenění za výjimečný přínos fotografii bylo uděleno tiskaři a nakladateli Gerhardu Steidlovi. Je to poprvé v dějinách soutěže, kdy byla cena za výjimečný přínos fotografii udělena někomu jinému než fotografovi. Steidlovo nakladatelství bylo založeno v roce 1968, v 1996 roce zahájilo Steidlovo nakladatelství svůj vlastní program vydávání fotoknih a během několika dalších let jej rozšířilo až do dnešní podoby – nejrozsáhlejší edice současné fotografie na světě. Jeho pozoruhodný katalog fotoknih obsahuje jména renomovaných fotografů, mezi nimiž jsou také Joel Sternfeld, Nan Goldin, Bruce Davidson, Robert Frank, Berenice Abbottová, Robert Adams, Henri Cartier-Bresson, Karl Lagerfeld a Juergen Teller, abychom zmínili aspoň některé z nich. Jeho publikace pokrývají celou historii fotografie – od raných mistrů po dnešní přední fotografy – a reprezentují celé široké spektrum fotografického výrazu – od umělecké a módní fotografie po dokumentární a streetovou.

Vítězní fotografové získají publicitu prostřednictvím všech online kanálů a platforem Světové fotografické organizace, na nichž bude zveřejněn speciální obsah včetně videí, prezentací a otázek a odpovědí naživo. Digitální výstava letošních vítězných projektů a snímků finalistů je k dispozici na stránkách.

V reakci na dění poslední doby spustila Světová fotografická organizace také stránky Stay Connected, které nabízejí různorodý program online iniciativ, aktivit a zdrojů. Jejich cílem je podpořit a inspirovat diváky i fotografy, kteří letos získali ocenění.

Scott Gray, zakladatel a výkonný ředitel Světové fotografické organizace, k letošním cenám uvedl: „Soutěž Sony World Photography Awards byla vytvořena, aby pomohla fotografům získat uznání, které si zaslouží, prostřednictvím výstavy, která představuje důležitou platformu, díky níž mohou sdílet svou práci s novým publikem. Kvůli současným omezením souvisejícím s celosvětovou pandemií jsme v letošním roce nemohli uspořádat výstavu. Přesto je i nadále naším cílem propagovat vítězné snímky a projekty a zajistit, aby soutěž pomáhala šířit povědomí o práci fotografů a zajistit jim uznání. Jsme nesmírně šťastni, že na tomto úkolu můžeme se Sony pracovat. Společnost Sony sdílí naši oddanost tomuto médiu i jednotlivým fotografům a společně budeme i nadále oslavovat jejich práci a propagovat fotografii jako umění.“

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram