Saltstraumen - fotografování maelstromů

V mořské úžině u městečka Salstraumen můžete pozorovat mořské víry tzv. maelstromy. Jejich mohutnost se neustále mění v závislosti na výšce přílivu a odlivu. Měli jsme štěstí, neboť jsme tento zajímavý jev mohli pozorovat a fotografovat v době měsíčního m

Maelstromy jsou mořské víry, které byly od pradávna postrachem námořníků. V Norsku se známé víry nacházejí v úzké úžině mezi jižním cípem lofotského ostrova Moskensoy a ostrovem Varoy. Sem se na ně jezdí občas dívat lodě s turisty. Mnohem přístupnější jsou však víry v 3 km dlouhé a asi 150 m široké Saltstreumenské úžině. Přes úžinu totiž vede vysoký betonový obloukový most. Místo leží 13 km od městečka Loding, které leží na silnici Bode – Fauske.
Obě místa jsou navštěvována vedle turistů především rybáři, neboť proudy sem nahánějí z moře velké množství planktonu, který přitahuje ryby.

Saltstraumen foto1

Úžina u Saltstraumenu spojuje Saltenfjord se Skjerstadfjordem. Jak si zde můžete přečíst na tabulích, úžina tu není odpradávna, ale vznikla postupným vynořováním Skandinávské pevninské desky. Díky přílivu a odlivu se zde čtyřikrát denně přemísťuje 400 miliónů kubických metrů vody rychlostí 20 námořních uzlů. Rychlost proudu a velikosti vírů, které se přitom vytvářejí, rostou se sílou přílivu a odlivu.

Saltstraumen foto2

Na tabulích si také můžete přečíst kalendář časů, kdy je příliv a odliv v maximech a zároveň fáze měsíce, které ovlivňují příliv a odliv.
K Saltenfjordu jsme dorazili 21.července 2000 kolem šesté hodiny večer. Počasí nic moc, ale v dálce nad mořem byl patrný konec oblačnosti. V kalendáři jsme zjistili, že máme štěstí – byl zrovna úplněk, takže víry měly být silné.

Saltstraumen foto3

Víření vody v úžině zde můžete pozorovat z mostu z výšky asi 40 m, nebo přejít na severní břeh, sestoupit k vodě a využít nízké pozorovací věže. Voda proudí jedním ze směrů neustále. Drobné víry můžete pozorovat v jakékoli době.
Těsně kolem 21 hodiny opustila pobřeží souvislá oblačnost. Šikmé norské večerní slunce ozářilo krajinu. V 21:11 odliv kulminuje. Voda se řítí do oceánu a pod mostem pozorujeme krásné víry ozářené nízkým Sluncem.

Saltstraumen foto4

Malá motorová loď se snaží plout proti proudu a dostat se na přístaviště za mostem. Její motory jedou na plný výkon a dostávají určitě pořádně zabrat. Nakonec se jim přeci podaří proplout.
Fotografuji nejprve na inverzní Fujichrom Sensii. Kontrasty světla mezi nejtmavším místem na protějším břehu a ozářenou vodou jsou 9 EV. Udělám asi deset snímků a nasazuji ještě krátký černobílý Fomapan 100 s 12 snímky.

Saltstraumen foto5


Největší fotografický zážitek nás však čeká na pobřeží asi 10 km směrem na Bode.
Odliv nám umožnil dostat se na vodou neuvěřitelně vytvarovaná pobřežní skaliska. To všechno je ozářeno Sluncem, které ve 23:30 zapadá.

Saltstraumen foto6


Naši kluci hledají kraby a sbírají mušle. Volám na ně, aby se chvíli zastavili. Jejich silueta se mi hodí do kompozice. Obloha je zbarvena různými odstíny fialové.
Kontrast je již přijatelnější. Fotografuji asi jeden z nejlepších snímků z naší norské cesty.

Jedeme dále na Bode.
Musíme ještě někde postavit stan a trochu se vyspat. Zítra nás čeká trajekt na Lofoty.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram