Fotografie týdne za 1. kvartál 2020 z naší FotoGalerie

Tradičně se formou článku vracíme k Fotografiím týdne za uplynulé čtvrtletí. Tentokrát za 1. kvartál roku 2020. Všem, jejichž fotografie se staly Fotem týdne na naší Galerii, gratulujeme! Zeptali jsme se autorů na několik otázek. Odpovědi na ně spolu s přehledem všech fotek najdete v tomto článku. 

Autor: hindator

Název: Plumlov s polevou

foto týdne 1. 1. 2020

Moc mě těší, že se můj výtvor líbí, notabene v tvrdé konkurenci skvělých snímků dalších kolegů. 

O fotografii: Fo­til jsem v chladném ránu 3. ledna ze zadní strany Plumlovské přehrady směrem k Plumlovskému zámku. Vyrazil jsem totiž shodit nějaké to kilo po vánočním a silvestrovském obžerství :-)

Technika: Použil jsem expoziční braketing a výslednou fotografii složil z pěti snímků v Lightroomu. V něm jsem také provedl úpravy.
Fotil jsem Pentaxem k-5 a objektivem Sigma 10–20mm 1:3,5 DC HSM. Nepoužil jsem řádné filtry.

Autor: Pavla Hladíková

Název: Paprsková

foto týdne 8. 1. 2020

Pavla Cermakova

O fotografii: Fo­to Paprsková je staršího data, fotografie vlastně vznikla, že jsem vykoukla z okna a viděla super podmínky na focení. Vzala rychle foťák,stativ a přeběhla silnici. Výhodu mám, že bydlím u lesa.

Technika: Nikon D40, objektiv 18.00 – 55.00mmf/3,5–5,6 + stativ + polarizační filtr. Nyní fotím Nikonem D7000, Sony A7 a Olympusem E – M10. 

Autor: Michal Vitásek

Název: Starý pán ze Storru

foto týdne 15. 1. 2020

O fotografii: Jed­no z nejkrásnějších míst na ostrově Skye, který je plný nádherných míst. To je několik skalních špiček, kterým se celkově říká Old Man of Storr, tedy starý pán ze Storru. Slovo Storr by mělo podle všeho pocházet z Norštiny a znamená „velký muž“. Legenda praví, že v dávných dobách sídlil na hřbetu pohoří Trotternish obr, kterému po smrti zůstal nad zem koukat jeho palec.

Technika: Canon EOS 5Ds + Canon 16 – 35 mm/4.0 L, fotografováno na ohnisko 29 mm, je možné, že byl nasazený CPL, ale to už nevím jistě.

Autor: Robert Adamec

Název: Dlask

foto týdne 22. 1. 2020

O fotografii: Fo­tografie byla pořízena na mém oblíbeném místě v Přerově na Vyhlídce. Letos se na tomto místě objevila i melanisticky zbarvená modřinka , která se stala mediální hvězdou. 

Technika: Canon 7D Mark 2 a Teleobjektiv Canon EF 100–400mm f/4,5–5,6L IS II USM

Autor: Robert Adamec 2

Název: Dudek chocholatý

foto týdne 29. 1. 2020

O fotografii: S dud­ky jsem se setkal na dovolené v Emirátech. Jelikož jsem nečekal, že zde budu fotit ptáky, neměl jsem s sebou teleobjektiv, při jejich spatření, jsem byl zklamaný, že si je nevyfotím. Naštěstí jsem měl u sebe makroobjektiv, tak jsem se k ním plížil v plavkách a nakonec to vyšlo.

Technika: Canon 5D Mark 2 a makroobjektiv Sigma 150

Autor: Pavla Hladíková

Název: Bled

foto týdne 5. 2. 2020

O fotografii: Fotografii jsem pořídila, když jsem byla s přítelem na dovolené. Jezero Bled je naše oblíbené místo ve Slovinsku, kam se rádi vracíme.

Technika: Nikon D40 + objektiv 18.00 – 55.00mmf/3,5–5,6 + polarizační filtr + stativ.

Autor: Pavla Hladíková

Název: Vodopády Kravica.

foto týdne 12. 2. 2020

O fotografii: Fotografii Vodopády Kravica jsem pořídila na dovolené. Rádi jezdíme s přítelem na dovolenou do Chorvatska a zde si plánujeme různé výlety, protože máme stejný koníček focení. Takže jsme si jeden den udělali výlet do Bosny Hercegoviny na Vodopády Kravica a navštívili jsme i Mostar.

Technika: Nikon D7000 + objektiv 18 – 55mm f/3,5–5,6 + polarizační filtr + stativ

Autor: hindator

Název: Kamenné moře

foto týdne 19. 2. 2020

O fotografii: Tím­to snímkem jsem si zadělal na spoustu problémů při postprocessingu, když jsem použitím přechodového ND filtru ztmavil nejen oblohu, ale i větve v korunách stromů a toto jsem následně musel řešit v Lightroomu (děkuji tímto autorům programu LR za funkci Range masking v Graduated filtru). Strávil jsem na tomto krásném místě asi tři hodiny a někdy bych se do tohoto kraje pohaslých sopek rád vrátil – naprosto mi učaroval. Cesta zpět s čelovkou po kamení byla velkým zážitkem (spolu s dobrou zdravotní pojistkou vřele doporučuji). Kmen v popředí jsem, přiznám se, lehce pootočil, aby vyhovoval mým záměrům, jinak scenérie nikdy neupravuji ani neretušuji (někdy k vlastní škodě).

Technika: Fotil jsem Pentaxem k-5 a objektivem Sigma 10–20mm 1:3,5 DC HSM. Nepoužil jsem řádné filtry.

Autor: Robert Adamec 2

Název: Strakapoud prostřední

foto týdne 26. 2. 2020

O fotografii: Fo­tografie byla pořízena na mém oblíbeném místě v Přerově na Vyhlídce. Letos se na tomto místě objevila i melanisticky zbarvená modřinka , která se stala mediální hvězdou.
 

Technika: Canon 7D Mark 2 a teleobjektiv Canon EF 100–400mm f/4,5–5,6L IS II USM

Autor: Pavla Hladíková

Název: Vodopády Kravica.

foto týdne 4. 3. 2020

O fotografii: Fo­tografii Vodopády Kravica jsem pořídila na dovolené. Rádi jezdíme s přítelem na dovolenou do Chorvatska a zde si plánujeme různé výlety, protože máme stejný koníček focení. Takže jsme si jeden den udělali výlet do Bosny Hercegoviny na Vodopády Kravica a navštívili jsme i Mostar.

Technika: Nikon D7000 + objektiv 18 – 55mm f/3,5–5,6 + polarizační filtr+ stativ

Autor: Dagmar Stříbrná – Sharon

Název: Brkoslav v akci

foto týdne 11. 3. 2020

Autor: Míla.V.

Název: Jarní krásky..

foto týdne 18. 3. 2020

O fotografii: Čes­ké středohoří je jedna z nejbohatších oblastí na množství druhů rostlin a živočichů v České republice. Nastávající jaro bývá pro mne nejoblíbenějším obdobím z celého roku, jeho omamné vůni, kdy les, cesty a svahy se plní nádhernými květy, nejde odolat. Také pod Lovošem, kde jsem fotila, rozkvétá v tu dobu statisíce květů jaterníku podléšky, převážně v modré barvě, ale i v odstínech růžové a modrofialové, doslova tam bývá podléškový ráj.

Technika: Fotím Canonem EOS 70D, používám setový objektiv Canon EF-S 18–135 mm f/3,5–5,6 IS STM, ale občas nasadím i makropředsádku.

Autor: Robert Adamec 2

Název: Dudek chocholatý

foto týdne 25. 3. 2020

O fotografii: S dud­ky jsem se setkal na dovolené v Emirátech. Jelikož jsem nečekal, že zde budu fotit ptáky, neměl jsem s sebou teleobjektiv, při jejich spatření, jsem byl zklamaný, že si je nevyfotím. Naštěstí jsem měl u sebe makroobjektiv, tak jsem se k ním plížil v plavkách a nakonec to vyšlo.
 

Technika: Canon 5D Mark 2 a makroobjektiv sigma 150

Autor: Pavla Hladíková

Název: Soutěska Vintgar.

foto týdne 1. 4. 2020

O fotografii: Fotografii jsem pořídila, když jsem byla s přítelem na dovolené.

Technika: Nikon D40 + objektiv 18.00 – 55.00mmf/3,5–5,6 + polarizační filtr + stativ

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram