Recenze univerzálního zoom objektivu Panasonic 24-105mm f/4 Macro OIS pro L-mount

Objektiv Panasonic 24-105mm f/4 je hlavním kandidátem, pokud máte bezzrcadlovku s L-mount. Nabídne dobrou konstantní světelnost a poměrně vysoký rozsah zoomu, což je základem univerzálního zoom objektivu.

Úvod

Testovaný objektiv bych nazval schizofrenním, hned vysvětlím, proč jej tak pojmenovávám a proč je to důležité pro jeho hodnocení. Objektiv totiž plní dvě role zároveň, jedná se o setový objektiv k full frame bezzcadlovkám od Panasonicu (takto v setu stojí přes 20 tisíc Kč) a zároveň se prodává jako profesionální objektiv (mimo set stojí okolo 35 tisíc Kč).

Recenze univerzalniho zoom objektivu Panasonic pro L-mount

Obecně je úloha setového objektivu hlavně existovat a za rozumné peníze dodat nějaký ten optický výstup. V tomto chápání je přes 20 tisíc korun relativně vysoká částka, která nicméně odráží cenovou politiku Panasonicu, který i přes značnou konkurenci má své bezzrcadlovky poměrně drahé. Problémem však je, že se jedná o nejlevnější momentálně dostupný univerzální zoom objektiv pro L-mount. Canon je na tom sice podobně, ale nabízí i mnoho kompatibilních zrcadlovkových objektivů a podobné setové kombo od Nikonu vyjde o tisíce levněji jen ze strany objektivu. Z tohoto důvodu ne každý uživatel bude chtít vstoupit do L-mount systému, protože kromě drahého těla si bude kupovat ještě i drahý základní objektiv.

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Nicméně tento objektiv má zároveň velmi kvalitní základ a možná není od věci ho chápat i jako profesionální objektiv, který si s konstantní světelností f/4, dobrým optickým výstupem a zabudovaným optickým stabilizátorem obrazu může říct o takovouto cenovku. Potom ale zase musíme objektiv porovnávat se Sigmou 24–70mm f/2,8 DG DN Art, která stojí pod 30 tisíc korun.

Recenze univerzalniho zoom objektivu Panasonic pro L-mount

Schizofrenie tedy spočívá v tom, že se jedná o nejdostupnější objektiv pro L-mount systém, ale zároveň je cenově blízko profesionálním objektivům a mnoho fotografů si rovnou připlatí za Sigmu.

K tomu se nabízí ještě druhá schizofrenie, a to že i když je Sigma i Panasonic pod L-mount Alience, Panasonic působí v roli výrobce „nativních“ (=nejspolehli­vějších, a proto drahých) objektivů, kdežto Sigma se chová jako „třetí strana“, která musí konkurovat cenou. Tento model známe od jiných firem, kdy Nikon, Canon i třeba Sony své vlastní objektivy prodávají draho, kdežto Sigma či Tamron cílí na lepší cenu.

Recenze univerzalniho zoom objektivu Panasonic pro L-mount

V případě Panasonicu je tento případ ale mírně zvláštní. Zaprvé je součástí aliance, takže bajonet není ve vlastnictví Panasonicu a on není jediným výrobcem foťáků v této alianci, ale teoreticky by všichni výrobci v L-mount Alience měli být na stejné úrovni, takže ničí objektivy by neměly dostat označení „nativní“, tedy dražší. Za druhé Panasonic právě buduje svůj vlastní systém a ve vysoké konkurenci by se měl snažit přitáhnout co nejvíce zákazníků – pochopitelně – stejně tak je legitimní způsob prezentovat se jako luxusní značka nebo značka zaměřená na video, což by umožnilo držet vysoké ceny.

Parametry:

  • Bajonet: L-Mount
  • Rozsah ohnisek: 24–105 mm
  • Světelnost: f/4
  • Optický stabilizátor: Ano
  • Kruhová clona: 9 lamelová
  • Minimální ostřicí vzdálenost: 30cm
  • Maximální zvětšení 0,5×
  • Odolnost: Proti povětrnostním podmínkám, vodě, prachu, mrazu –10°C
  • Konstrukce: 16 členů v 13 skupinách
  • Rozměry: šířka 84 mm, délka 118 mm
  • Hmotnost: 680g
  • Filtrový závit: 77mm

Ergonomie

Již na první pohled je objektiv velký a těžký, je jen o něco málo kratší a o cca 150 gramů lehčí než Sigma 24–70mm f/2.8 ART. Rozměry byly několikrát vtipně glosovány, že takto objektiv dobře pasuje k těžkému a velkém tělu bezzrcadlovky, což je pravda. Pokud byste tento objektiv (hypoteticky) nasadili na Sony, asi by to vypadalo vtipně, ale u Panasonicu to dává smysl. Na druhou stranu kombinace těžkého objektivu i těla se pronese, a pokud jste (jako já) zvyklí spíše na lehčí výbavu, tak to při páru objektivech pocítíte.

Při větších rozměrech se objektiv dobře drží, blíže tělu je velký pogumovaný zoomovací prstenec, blíže přednímu konci je prstenec na ostření. Oba mají bezproblémový chod. Dobrou zprávou je, že i přes velké rozměry se podařilo zachovat 77mm závit na filtry, což ušetří náklady.

Ohledně ovládacích prvků je objektiv relativně skoupý. Kromě zámku zoomovacího prstence se tam nachází přepínač automatického/ma­nuálního ostření a vypínač optické stabilizace obrazu v objektivu (v bezzrcadlovce se vypíná zvlášť).

Testováno na: Panasonic Lumix S1

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram