"Nový život" - Zhodnocení okem profesionála 02/20

Únorové téma "Nový život" ze seriálu Okem profesionála hodnotil Kamil Varga. „Od sametové revoluce uplynulo již 30 let. Náš život se s ní výrazně změnil. Výlohy i regály se zaplnily zbožím. Začali jsme cestovat do zahraničí. Na ulicích se ale objevili i bezdomovci. Zažili jsme digitální revoluci. Počítače, mobily, internet a až přemíra informací.“ Podívejte se, jak bylo toto téma zpracováno. 

Vážení přátelé, fotografové.

Únorové téma „Nový život“ našeho tradičního seriálu Okem profesionála bylo tentokrát trochu náročnější a asi i proto se u Vás nesetkalo s masovou odezvou. Nicméně několik hezkých příspěvků jste do soutěže i tak zaslali. A po dlouhé době poprvé jsem měl o vítězné fotografii jasno již po zběžném prohlídnutí si Vašich fotografií. Ale o ní až na konci článku.

Stanislav Hořínek: Celkem se daří

Začnu motivem, který jsem očekával, a tím je bezdomovectví. I když o tom mnoho lidí neví, bezdomovci existovali v Československu i před sametovou revolucí. Bylo jich však málo a před policajty a pro jistotu i ostatními občany se raději ukrývali. Bylo to trestné. Dnes je bohužel vídáme téměř na každém rohu. Stali se běžnou součástí našich každodenních životů. Ale i ten se dá brát s humorem, jak vidíme i na tomto snímku „Celkem se daří“ od Stanislava Hořínka, kde je vtipná skupinka bezdomovců lovící příspěvky na udice.

Masermaser: Čekání

Po stránce stavby obrazu je zajímavěji zpracované stejné téma na fotografii „Čekání“ od Masermaser. Pracuje s hloubkou prostoru. V prvním plánu s hlavním prvkem, klečícím bezdomovcem. Ve druhém se zavřenými železničními závorami, za kterými na jejich otevření netrpělivě čeká skupinka lidí.

jana sedlakova: novodobý svet

Kontrast nebarevného staršího člověka a výrazně barevného pozadí je tématem fotografie „novodobý svet“ od jana sedlakova. Hodně z nás si ještě pamatuje šedivá a oprýskaná průčelí budov a zdí v dobách socialismu. Tady i kontrast pána starší generace na pozadí výzdoby té mladší. Oceňuji přesné umístění hlavního prvku-seniora do prázdné části graffiti v pozadí a jeho dynamicky zachycený pohyb.

LenkaLenka: Někdo se dívá…

Fotorealističtější graffiti najdeme na fotografii „Někdo se dívá..“ od LenkaLenka. Tentokrát s nádhernou „filmovou“ atmosférou. Filmovou nejenom proto, že na zdi výrazně hraje pro fotku dominantní obrázek skřeta z trilogie Pána prstenů, ale hlavně díky velice hezké, tajemné světelné atmosféře. A to s jedinou „živou“ figurou. A díky kontrastu tmavé na světlém pozadí i velmi výraznou atmosférou. Fotografie v téměř monochromatickém teplém slunečním světle.

janov: Street­foto…

Jeden z výdobytků moderní doby najdeme i na tomto strohém černobílém snímku „Streetfoto…“ od janov. A tím je služba hodinový manžel. Tedy v tomto případě je to vlastně hodinová manželka. Portrét této hodinové manželky je velice zajímavě zakomponován za skleněnou část otevřených zadních dveří auta.

Bob Gajdoš: Na cestách

Naše odchody vlakem nám v posledních letech zpříjemňují nejenom odbavovací haly plné obchodů. Jedním z velice příjemných zpestření na těchto místech je i živá kultura. Zde na povedené fotografii „Na cestách“ od Boba Gajdoše. Strohý černobílý snímek s hudebnicí v pravé třetině a relaxujícím cestujícím v levé. Na obvyklé špatné světelné podmínky v odbavovací hale velice dobře technicky zpracováno.

Atropina: Život v telefonu

Láska kvete v každé době. I v té digitální. Rodinné fotografie se z peněženek majitelů přestěhovali na plochu jejich chytrých mobilů. Fotografie „Život v telefonu“ od Atropina. I když po fotografické stránce pouze reprodukce, obsahem zajímavě do dvou telefonních displejů rozpůlené srdce manželů.

Moni Sandrová: Na lavičce

A že i starší generace již moc nekomunikuje osobně, ale na dálku dokazuje i tato fotografie „Na lavičce“ od Moni Sandrová. Velice povedená a vtipná černobílá momentka ze života seniorů. Ta komunikace bude ale určitě s dětma, protože ti ji již preferují.

janov: Streetfoto…

A jak jsem již psal, tak o vítězném snímku jsem měl již od začátku jasno. Je jím fotografie „Streetfoto…“ od janov. Velice podařená čtvercová černobílá fotografie zachycená v jedinečném a pravém okamžiku. Prostě jak se na skvělou streetovku patří. A navíc s výborným nápadem přesně splňujícím zadané téma „nový život“. Stín dvou procházejících pánů je přesně umístěn do rukou dívky z plakátu. Přesněji řečeno z reklamy, novodobé to modly a otravy naší společnosti. A i když snad ani nemusím, pro jistotu slovně zformuluju obsah této fotografie: „Reklama nás má plně ve svých rukou. A to nejenom na svatého Valentýna.“ Gra­tuluju vítězi, Kamil Var­ga

Všechny fotografie na téma „Nový život“ ze seriálu Okem profesionála – únor 2020 najdete zde.
 

Fotografie na současné téma Okem profesionála „Co tě nezabije, to tě posílí“ můžete vkládat až do 18.4. zde.

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • MBK fish
    MBK fish
    24.03.2020 18:58

    Oko půlstoletí vīce či méně aktivního amatéra by to taky vidělo na janova! :-) Gratulace!

  • Atropina
    Atropina
    26.03.2020 15:14

    Gratuluji Janov její fotka byla naprosto skvělá.
    Jen ještě k těm mým telefonům. I to srdce je moje fotka. Ke svým výtvorům bych nikdy nepoužila cizí snímek. Srdce mám zapíchlé v květináči na okně :-)

  • Petr52
    Petr52
    27.03.2020 09:32

    Blahopřeji janov k vítězství. Skvěle zachycen ten správný moment.

  • janov
    janov
    27.03.2020 21:51

    Děkuji všem :-)

  • Masermaser
    Masermaser
    28.03.2020 08:15

    Moc dík všem.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram