Jak nafotit přitažlivé flatlay fotografie?

V poslední době jsou čím dál populárnější tzv. flatlay fotografie – snímky focené seshora. Jak naaranžovat předměty při tvorbě produktové koláže? O své tipy, jak nafotit přitažlivé flatlay fotografie, se podělila česká fotografka Lina Németh

V poslední době jsou čím dál populárnější tzv. flatlay fotografie – snímky focené seshora. Jak naaranžovat předměty při tvorbě produktové koláže? O své tipy se podělila česká fotografka Lina Németh. „Zásadní roli hraje samotný objekt focení. Když se mi daná věc líbí, mnohem lépe se mi s ní pracuje a přemýšlí, jak fotografii pojmout, jakou by měla mít náladu, světlo a styling,“ říká Lina Németh.

Inspiraci i po letech praxe hledá v zahraničních časopisech zaměřených na design, umění a architekturu. „Baví mě sledovat, co vzniká „venku“, každá země má své specifika a estetiku a i ve stylingu jsou určité vlny různých trendů. Je dobré být v obraze,“ podotýká Németh s tím, že ráda spolupracuje se stylistkami kvůli jejich estetickému cítění.

Na produktové fotografie Lina Németh nejčastěji využívá objektiv Canon EF 24–70mm/f4 a občas také Canon EF 70–200mm/f4 + mezikroužky. Na fotky architektury, interiérů a krajiny pak má často po ruce Canon EF 17–40mm/f4.

Tipy Liny Németh pro flatlay fotografie:

1) Zůstaňte sami sebou

„Nebaví mě kopírovaní něčího stylu, vždycky se snažím přinést kousek sebe, ale samozřejmě záleží na požadavcích klienta. Snažím se vyvarovat nudného zadání – nudný produkt na bílém pozadí. Když produkt na bílém pozadí, tak musí být zajímavý, aby si vystačil sám,“ míní Németh.

2) Využívejte denní světlo

„Nejraději pracuji s denním světlem – miluji velká okna, boční světlo nebo světlo ateliérové/svě­tlíkové. Nebojím se dlouhých expozic a stínů. Na správné světlo je třeba si počkat,“ podotýká fotografka Németh.

3) Nepřeceňujte postprodukci

„Snažím se vždy pracovat tak, abych postprodukcí netrávila více času než samotným fotografováním“, tvrdí Németh. „Retušuji drobnosti, které do záběru nepatří – např. nechtěná zásuvka, kabely, nečistoty na zdi, fleky apod. Žádné speciální efekty ale nedělám,“ tvrdí Németh. „Hlídám si, aby bílá nebyla přepálená a černá zapečená. Hraji si s vyvážením barev, kontrastů, stínů, ostrostí. U fotografií architektury dbám na perspektivu, srovnání linek, aby se nic nekácelo.“

4) Nebojte se dobrodružství

„Člověk praxí získává zkušenosti. Obzvlášť to platí u materiálů, jako je sklo, kov, porcelán, které mají specifické vlastnosti vyžadující speciální přístup. Kdo s produktovou fotografií začíná, měl by si nechat dostatek času na to zjistit, jak se který materiál chová a jak k němu přistupovat. Zkoušet, hrát si, ale také třeba sledovat jiné fotografy, jejichž práce se mu líbí. Určitě i produktová fotografie může být dobrodružstvím,“ říká fotografka.

5) V jednoduchos­ti je krása

„U fotek typu flatlay je určitě jednodušší práce s předměty, které nejsou prostorově složité a nejsou příliš vysoké. Vhodné je pozadí, které dá vyniknout předmětům, ať už to je to papír, látka, dřevo či kámenná plocha,“ uzavírá Lina Németh.

Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Canon EF 70-200mm f/4 L IS II USM lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Canon EF 17-40mm f/4L USM lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram