Elon Musk nad Šumavou – začíná konec astrofotografie?

Co jsou Elon Musk satelity a jak nám zkomplikovaly fotografování noční oblohy na Šumavě? Rok od roku roste intenzita světelného znečistění. Komerční svět vyžaduje dostupnost internetu i v těch nejzapadlejších místech. Co znamená vlak satelitů do budoucna, jsme poznali při fotografování Mléčné dráhy nad šumavskou krajinou.

Rok od roku roste intenzita světelného znečistění. Komerční svět vyžaduje dostupnost internetu i v těch nejzapadlejších místech. Co znamená Elon Musk vlak satelitů do budoucna, jsme poznali před svítáním, kdy jsme do odlehlého místa Šumavy vyrazili v rámci  workshopu noční krajinářské fotografie fotografovat Mléč­nou dráhu nad krajinou.

Asi každý si všiml, že když do vyhledávače napsal jméno nějakého fotoaparátu, v následujících týdnech dostával nabídky na fotoaparáty z vel­kých foto-obchodů. V případě, že máte u sebe mobil, je známa vaše poloha. Firmy však pořád ještě neví, co máte v lednici nebo v batohu, kolik litrů benzínu je v nádrži vašeho auta nebo zda vás právě začaly bolet záda. K tomu všemu je třeba, aby byl internet i v těch nejodlehlejších údolích, kam nedosáhne signál. Ví to všichni: Google, Facebook, Amazon atd.. Ale Elon Musk se svou společností Space X je první. Má technologii, peníze a od loňského roku naposílal do vesmíru desítky satelitů. Jeho síť má mít 12,000 satelitů ve třech vrstvách. Ti ostatní s tím začnou, jen jak to budou umět..

Řada fotografů, kteří již vyzkoušeli fotografovat krajiny s noční oblohou, narazili na dva velké problémy.

Světelné znečistění

Řada z nás si pamatuje, jak bylo možné prostým okem třeba na Česko-moravské vysočině pozorovat obláčky velkých galaxií jako např. M31 galaxie v Andromedě. To je dnes bez světelného triedru obtížné i na Šumavě, oblasti s nejtmavší oblohou v Čechách. I zde se smutkem pozoruji negativní vývoj. U nás v Kašperských Horách postaví někdo penzion a hned žádá, aby tam zavedli noční osvětlení. Ani tam nikdo nebydlí a světla svítí od setmění do rozbřesku. Řada světel u silnice na starý hřbitov asi kilometr od Hor při pohledu od hradu Kašperk mi připomíná naváděcí světla letiště v Ruzyni. Svítí a ruší zvířata i lidi celou noc. Pouliční osvětlení v okrajových částech je zvláště nekvalitní a většinu světla vysvítí do okolí a ne do cesty. Svítit se musí naplno, co kdyby se náhodou někdo rozhodl vyrazit ve tři ráno na hřbitov. Peněz na elektriku je dost a šetřit veřejná správa nepotřebuje.

Obr. Mléčná dráha u Kašperských Hor v záři sodíkových výbojek

Mapu světelného znečistění ve vašem okolí můžete prozkoumat na

www.lightpolution.info

nebo na

www.svetelneznecisteni.cz

Zde najdete, jak můžete prospět svému zdraví i fotografování noční oblohy i vy. Většina lidí totiž nechápe, že světlo v noci není dobrá věc.

Z mapy na www.svetelneznecisteni.cz je patrné, že v rámci Čech je nejméně světelně znečistěnou oblastí Šumava. I zde se však situace rok od roku zhoršuje.

Problémy se světelným znečištěním nejsou jen v Čechách.

Pohled z národního parku Cotopaxi směrem k několik desítek kilometrů vzdálenému Quito, Ecuador

Záře města je v tomto případě tak intenzivní, že nad obzorem dochází ke ztrátě kresby. Směrem k nadhlavníku nad oblačností se začínají objevovat hvězdy. Jediná chata uvnitř národního parku zde svítí i o půlnoci. Dieselové generátory jedou naplno.

Letadla

Žijeme ve střední Evropě, což je místo s velmi intenzivním leteckým provozem. Nedaleko v Německu leží Frankfurt, největší letiště Evropy. Hned vedle Šumavy máme Mnichov a jen o kousek dál Vídeň. Před půlnocí dnes nemáte šanci vyfotografovat oblohu bez čárky od letadla. Po půlnoci k ránu je to tak 50% snímků se širokoúhlým objektivem. Naštěstí Photoshop CC má Spot healing brush, který letadla mezi hvězdami umí.

S letadly jsme se nějak naučili žít. Většina fotografů ráda cestuje. Jenže letadla jsou asi jako malé svatojánské mušky v porovnání s tím, co oblohu čeká v budoucnosti.

Vlaky satelitů Elona Muska

Elon Musk vypouští satelity v řadách a vytváří tzv. vlaky satelitů.

Obr. Vlak satelitů Elona Muska

V únorovou sobotu fičel na vrcholech Šumavy silný vítr. Díky práci satelitů jsme však věděli, že od 3:00 do 6:00 je vysoká pravděpodobnost jasné oblohy, na které začne od severovýchodu vystupovat oblouk Mléčné dráhy.

Krajináři ráno vstávají do mrazu. Boříme se ve sněhu šumavskou plání se stativy v plné polní. Plán je fotografovat Mléčnou dráhu a krajinu v jednotlivých stádiích ranního rozbřesku až do východu Slunce. Až pak nás bude čekat zasloužená snídaně s čerstvým šumavským chlebem.

Obr. Workshop Fotoinstitut.cz na Šumavě zaměřený na noční fotografii zimní krajiny

Snímek s Canon EOS 6D po modifikaci na astro – záměnou filtru se barva do červené.


Obr. Vlak Elona Muska nad Šumavou

Canon EOS 80D, objektiv 11–20mm f/2,8, ohnisková vzdálenost 11mm, clona f/2,8, čas 20s, IS0 6400

Všem fotografům se objevily podobné čáry. První naše reakce byla, že se stalo něco s fotoaparátem. Při pohledu do oblohy jsme uviděli řetězec družic Elona Muska.

Dnes už je jasné, že hlavní překážkou pro fotografy nebude dostupnost fotografické techniky, která je stále lepší a dostupnější. Bude to světelné znečistění. Na vlaky Muskových satelitů si stěžují astrofotografové a astronomové z celého světa. Elon Musk slíbil, že bude řešit, aby nebyly tolik vidět. Slíbených 12 tisíc satelitů v tomto provedení by byla pro fotografy noční oblohy katastrofa. 

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram