Bezzrcadlovka Nikon s bajonetem Z a čipem velikosti DX. To je Nikon Z50. Fotí, natáčí až 4K videa a pomůže vše sdílet. Jaký je? Připravili jsme pro vás podrobný test fotoaparátu Nikon Z50.

Videorežim

Nikon Z50 má k dispozic až 4K video. Je k dispozici i zpomalený záznam. Typ záznamu je MOV a MP4. V režimu video je průběžné ostření neslyšné a v dobrých podmínkách celkově výborné.

Menu režimu videa.

Natáčet lze jak v plně automatickém režimu, tak v manuálním.

Standardní video FullHD. Aneb na silnici.

Časosběrná videa jsou někdy velmi zajímavá. Co tohle? 4K.

A další časosběrné video. FullHD.

V Katově uličce. Ostření v šeru je při zoomování na hraně, ale dá se! 4K.

Zpomalené video. FullHD (vyšší rozlišení u něj není k dispozici).

Standardní video.

Napájení a výdrž

Baterii lze nabíjet přímo v těle přes mikro USB konektor. To je zásadní parametr, protože počet snímků výrobce neuvádí a ani se nelze divit. V praxi jsem fotil a večer baterii dobil. Nikdy se nestalo, že bych baterii vybil. Výdrž zcela zásadně závisí na používání LCD (EVF) a s počtem snímků to tak v reálném použití až tak nesouvisí. Je to jako u mobilů. Powerbanka to řeší.

Konektivita

Máme k dispozici WiFi, bluetooth, prostě vše, co dnes hledáte. A funguje to samozřejmě především přes mobilní telefon s aplikací Snap Bridge. Příslušné položky najdeme v páté položce menu, na její předposlední straně. Což je obvyklé. Připojení k telefonu proběhlo intuitivně a bez potíží. Ovládání na dálku je pak velmi jednoduché. Můžete tak i okamžitě sdílet všechno se vším.

Použité objektivy

Nikon pro řadu Z změnil bajonet. Techniku a technologie prostě nezastavíte. Ale jistě máte doma objektivy Nikkor. Použil jsem pro ně redukci Nikon FTZ. U objektivů Nikkor s vnitřním ostřením samozřejmě funguje. Kompatibilitu s jinými značkami je třeba ověřit. Rozhodně není automatická, byť na těle vaší předchozí zrcadlovky vše šlo (vlastní zkušenost).

V testu jsem použil setový objektiv NIKKOR Z DX 16–50 mm f/3,5–6,3 VR, z něhož jsou tu všechny snímky a přes redukci FTZ kvůli ověření kompatibility objektiv Nikkor 16–85/3,5–5,6.

Nikon Z50 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Nikon Nikkor Z DX 16-50 mm f/3,5-6,3 VR lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    25.03.2020 12:07

    Tak určitě je to výkonný malý foťáček. Četl jsem na něj i recenzi, ve které kritizují nepřítomnost nějakého režimu odstraňování prachu ze snímače a to, že i po krátkém testování se na snímači prach objevil, ale to je hodně individuální záležitost. Osobně bych také postrádal ultraširokoúhlý objektiv, ačkoli chápu, že redukce to řeší, přece jen je redukce další člen v optice a činí jakýkoli fotoaparát dosti neohrabaným.

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    25.03.2020 22:07
    Reaguje na Lukáš Burget 25.03.2020 12:07:

    "Tak určitě je to výkonný malý foťáček. Četl jsem na něj i recenzi, ve které..." - zobrazit celý komentář

    Mně osobně by zajímalo, zdali Nikon a Sony nemohou sprostě okopírovat Canon a jeho závěrku, která se zavírá při výměně objektivů. Pokud to funguje, neměl by být problém to firmwarově implementovat klidně i do zrcadlovek, kde je problém s prachem menší, ale stále existuje.
    Širokáč by to chtělo, ale stejně tak to bude chtít i další objektivy. Jako další má tuším přijít ultrazoom, ale obecně se dá očekávat, že Nikon nepředstaví moc objektivů pro ML APS-C, jak nám to ukazuje u DSLR APS-C, takže snad pomůže Sigma a Tamron...
    Redukce je jen "díra" bez optického členu a z tohoto hlediska není problém, protože jen nahrazuje prázdné místo, kde by "normálně" bylo zrcátko. Pokud by to mělo představovat problém, potom to zesložiťuje komunikaci mezi tělem a objektivem a například mění způsob, jak se pracuje se clonou objektivu. Ale co jsem zkoušel, je to ok.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram